Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δείπνο των ηγετών που ξεκίνησε μετά τις 22:30 την Πέμπτη φέρεται να είπε σε αυστηρό τόνο στους υπόλοιπους ηγέτες σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Politico: «Είναι τουλάχιστον παράδοξο, οι ΗΠΑ να ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ η ΕΕ ακόμη βαλτώνει σε «αν» και «αλλά»».
Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την δυσαρέσκειά τους για το κείμενο προσχεδίου συμπερασμάτων της ΕΕ.
«Θα εργαστούμε για να βελτιώσουμε το προσχέδιο των συμπερασμάτων. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα και σήμερα χώρες που δεν θέλουν καθόλου κυρώσεις για την Τουρκία. Για μας διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τόνιζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές στις Βρυξέλλες.
Λίγα λεπτά πριν τις 21:00 το βράδυ της Πέμπτης ξεκίνησε η συζήτηση για την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής, όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές.
Υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Δανία. Κατά των κυρώσεων τάσσονται Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Πολωνία και Ουγγαρία.
Ηελληνική πλευρά δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη για το κείμενο συμπερασμάτων αλλά και γενικότερα για τη στάση αρκετών κρατών ως προς την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας.
Την τακτική της Αθήνας, σκιαγράφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ θα θέσεις τους ευρωπαίους ηγέτες προ των ευθυνών τους, επικαλούμενος και το κείμενο της Συνόδου του περασμένου Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες Ολλανδία και Αυστρία έχουν στείλει παρατηρήσεις επί του κειμένου συμπερασμάτων στις οποίες γίνεται λόγος για κυρώσεις.
Πληροφορίες της Politico κάνουν λόγο για νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής το Φεβρουάριο ώστε να συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας. Άλλωστε είναι σαφές πως χώρες όπως η Μάλτα, η Ισπανία και η Ιταλία προσπαθούν να μεταθέσουν χρονικά την όποια συζήτηση.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της Γαλλίας που έχει στηρίξει τις ελληνικές θέσεις και είναι υπέρ των κυρώσεων στην Τουρκία.
Ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η στάση που θα τηρήσει η Γαλλία, καθώς το προηγούμενο διάστημα είχε στηρίξει τις ελληνικές θέσεις και έχει ταχθεί υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Σε εξέλιξη το διπλωματικό θρίλερ στις Βρυξέλλες: Διχογνωμία ηγετών για τις κυρώσεις στην Τουρκία
Δένδιας: Όπου πρόβλημα, εκεί και η Τουρκία