Το μαχητικό αεροσκάφος Rafale γενιάς 4+ της Dassault, είναι ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, σχεδιασμένο να εκτελεί όλους τους τύπους αποστολών για αεροπορικές και ναυτικές προσβολές.
Το Rafale δύναται να φέρει σε πέρας αποστολές όπως, υπεροχή στον αέρα, εναέρια αναγνώριση, υποστήριξη εδάφους, σε βάθος προσβολές, καταστολής εχθρικής αεράμυνας, προσβολή ναυτικών στόχων-στόχων θαλάσσης και αποστολές πυρηνικής αποτροπής. Το Rafale αναφέρεται ως αεροσκάφος θαύμα.
Για τα Rafale η συμφωνία φθάνει τα 1,8 δισεκ. ευρώ μόνο για την αγορά τους. Επιπλέον 120 εκατ. ευρώ θα διατεθούν μόνο για την υποστήριξη τεσσάρων ετών, κι άλλα 300 εκατ. ευρώ για τον οπλισμό τους, που δεν είναι στο οικονομικό πακέτο.
Πρόκειται για τους πυραύλους αέρος – αέρος Meteor οι οποίοι θα δώσουν ασύμμετρο πλεονέκτημα στην Ελλάδα στο Αιγαίο και αφορούν το μεγαλύτερο ποσό των 300 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα θα πάνε σε επαναπιστοποιήσεις, ή και αγορές νέων κομματιών από υπάρχοντα όπλα (Exocet, Scalp, MICA). Το συνολικό «πακέτο» ανέρχεται χονδρικά σε 2,2 δισεκ. ευρώ περίπου.
Το «κινηματογραφικό σύστημα»
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα για τα πρώτα 18 αεροσκάφη Rafale που θα αποκτήσει αρχικά υπήρχαν και σχέδια για κάποια συστήματα αέρος – εδάφους, όπου οι δυνάμεις του πεζικού ουσιαστικά… κατευθύνουν με μεγάλη ακρίβεια σε στόχο εδάφους τον πύραυλο που εκτοξεύεται από το αεροπλάνο.
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό “κινηματογραφικό σύστημα” που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές, και όχι μόνο, δυνάμεις. Αλλά, αρχικά τουλάχιστον, θα δοθεί έμφαση σε αερομαχίες σε στρατηγική κρούση (Scalp) και αποστολές ναυτικής κρούσης. Τα Rafale θα σταθμεύουν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.
Όσον αφορά τα F-35 η Ελλάδα ζητά άμεσα έξι αεροσκάφη μέσα στο νέο έτος , με τη διαθεσιμότητα να αποτελεί μεγάλο ερώτημα. Η Ελλάδα θα κληθεί να απορροφήσει τεχνογνωσία για δύο τύπους αεροσκαφών με εντελώς νέα λογική (εκπαίδευση, διαφορετική φιλοσοφία, νέες υποδομές) και ταυτόχρονα έχει και την πρόκληση του εκσυγχρονισμού των F-16, αναφέρει ο ΣΚΑΙ.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, η Ελλάδα θέλει να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή συγκυρία λόγω της άρσης των ευρωπαϊκών περιορισμών χρηματοδότησης εξαιτίας της COVID για να χρηματοδοτήσει το εξοπλιστικό πρόγραμμα.
Τα πλεονεκτήματα
Με την απόκτηση των δυο μαχητικών επιτυγχάνεται πλήρης κυριαρχία στον αέρα, και αδυναμία εντοπισμού και αναχαίτισης από τους Τούρκους, καθώς το F-35 είναι χαμηλής παρατηρησιμότητας αλλά και το Rafale έχει μειωμένο ίχνος συγκριτικά με το F-16 παρότι δικινητήριο.
Έτσι αχρηστεύεται το τουρκικό δίκτυο αεράμυνας. To ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 είναι κατασκευασμένο για αντιμετώπιση κυρίως συμβατικών μαχητικών, παρότι οι Ρώσοι λένε ότι μπορούν να εντοπίσουν και stealth, αλλά γίνονται και πιο ευάλωτοι.
Κορωνοϊός: Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία «στην καρδιά» της πανδημίας – Ισχυρή η πίεση στα νοσοκομεία
Πώς θα γίνει το άνοιγμα των καταστημάτων και τι είναι το «click away»
Εγραψε ως αιτιολογία σε χαρτί «πάω να σπάσω τα μούτρα κάποιου» και έσπασε την καραντίνα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr