Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, ο Τατάρ υποστήριξε ότι «για σχεδόν μισό αιώνα διαπραγματευόμαστε με τους Ελληνοκυπρίους μια ομοσπονδιακή, διζωνική, δικοινοτική λύση, όμως πιστεύουμε ότι ήρθε η στιγμή να αλλάξουμε τη δομή των διαπραγματεύσεων για να πάμε σε μια λύση δύο κρατών. Οι Ελληνοκύπριοι όταν μιλούν για ομοσπονδία εννοούν ένα ενιαίο κράτος όπου θα είναι η πληθυσμιακή πλειοψηφία και θα κυριαρχούν επί της μειοψηφίας».
Ταύτιση με Ερντογάν
Αναφερόμενος στις διαχρονικές αλλά στάσιμες και αντιπαραγωγικές (εξαιτίας της τουρκικής στάσης) συζητήσεις για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ότι ήταν άκαρπες, ενώ, σε πλήρη ταύτιση με τον Ταγίπ Ερντογάν και τους υπόλοιπους κυβερνώντες στην Αγκυρα, τόνισε ότι «θέλουμε την υποστήριξη της Τουρκίας, που είναι η ηγέτιδα χώρα της περιοχής, και επειδή έχουμε εντάσεις για το θέμα του πετρελαίου κα φυσικού αερίου, η Τουρκία ενδιαφέρεται ακόμη πιο πολύ ειδικά για την Κύπρο».
Ταυτόχρονα, παρέπεμψε στο γνωστό τουρκικό αφήγημα περί δικαιωμάτων της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της μεγάλης ακτογραμμής της (που την υπολογίζουν όμως μόνο από τη χερσαία εδαφική επικράτεια, αγνοώντας τα νησιά και τα νησιωτικά συμπλέγματα). Πρόσθεσε ότι καμία δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί να αλλάξει τα ισχύοντα εδώ και σχεδόν 50 χρόνια στην Κύπρο και ότι η παρουσία της «ειρηνευτικής» (!) στρατιωτικής δύναμης είναι δεδομένη.
Σχεδόν πέντε ημέρες μετά την επίσκεψη του εμπρηστικού Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι στα Κατεχόμενα, τόνισε ότι η Κύπρος δεν πρόκειται ποτέ να γίνει Κρήτη. Χαρακτηριστικά, και με ασύλληπτα προκλητικό ύφος, ανέφερε ότι «αν χάσουμε το κράτος μας (σ.σ.: ψευδοκράτος), θα γίνουμε μειονότητα υπό την πλειοψηφία και μακροπρόθεσμα θα γίνουμε Κρήτη. Εκεί στην Κρήτη οι Τούρκοι έφυγαν επειδή δεν μπορούσαν να συνεχίζουν να ζουν με τους Ελληνες, και τώρα η Κρήτη έγινε ελληνικό νησί. Δεν θα αφήσουμε να γίνει αυτό σε καμία περίπτωση στην Κύπρο».
Κρεσέντο
Για το μείζον θέμα του φυσικού αερίου ρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να έχουν οφέλη, αφού τα Κατεχόμενα δεν είναι αναγνωρισμένο κράτος από τη διεθνή κοινότητα ως και διεθνείς οργανισμούς, λέγοντας ότι «αυτό δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει είναι η έντονη υποστήριξη και αναγνώριση από την Τουρκία»!!!
Το κρεσέντο λεκτικών προκλήσεων συνεχίστηκε από τον νέο κατοχικό ηγέτη, που χαρακτήρισε παράνομη την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. (!), που παραβίασε το Κυπριακό Σύνταγμα, γιατί, όπως ισχυρίστηκε, για να εισέλθει η Κύπρος στην Ε.Ε. έπρεπε να είχαν καταστεί μέλη της και οι δύο εγγυήτριες δυνάμεις. Πρόσθεσε πως «με το πέρασμα του χρόνου, θα προωθήσουμε εμπόριο με τρίτα κράτη, γιατί όλα βασίζονται στα οικονομικά συμφέροντα και όχι στη διπλωματική αναγνώριση».
Επιπλέον, ανέφερε ότι πρέπει σύντομα να αυξηθεί ο πληθυσμός των Τουρκοκυπρίων, γι’ αυτό και χρειάζεται μετεγκατάσταση Τουρκοκυπρίων από τη Βρετανία και την Τουρκία.
Τέλος, για το πρόσφατο άνοιγμα μέρους του παραλιακού τομέα στα Βαρώσια/Αμμόχωστο (κατά παράβαση διαφόρων διαχρονικών και ομοφώνων αποφάσεων του Σ.Α./ΟΗΕ και της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού, όπως οι 550 και 789), ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπορούσε με τίποτα να ανοίξει η περίκλειστη περιοχή χωρίς την καθολική και ενεργό υποστήριξη της Τουρκίας, ενώ πρόσθεσε πως στοχεύουν να την αξιοποιήσουν σε πάρα πολλούς τομείς.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση