«Η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει τα παιχνίδια μεταξύ αποκλιμάκωσης και προκλήσεων, αν η κυβέρνησή της ενδιαφέρεται για συνομιλίες, όπως έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα» επεσήμανε ο Μάας προτού αναχωρήσει από το Βερολίνο για επίσημες επισκέψεις στην Ελλάδα και την Κύπρο.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών παρότρυνε την Τουρκία να παραμείνει ανοικτή στον διάλογο και να μην επαναλάβει τις έρευνες για υποθαλάσσια κοιτάσματα αερίου, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον ενημέρωσε, επισημαίνοντας ότι θα θέσει στη Σύνοδο της Πέμπτης τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Στη σκιά αυτής της εξέλιξης υποδέχεται σήμερα τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος επισκέπτεται Αθήνα και Λευκωσία για συνομιλίες με την ελληνική και την κυπριακή ηγεσία, με αντικείμενο την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.
Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ενάμιση μήνα που ο Μάας επισκέπτεται την Ελλάδα. Δεν θα μεταβεί και στην Τουρκία, μολονότι οι πληροφορίες μέχρι την τελευταία στιγμή μιλούσαν για περιοδεία του στο τρίγωνο Αθήνα – Λευκωσία -Άγκυρα. Ο λόγος είναι προφανής: σχετίζεται άμεσα με την νέα έξοδο του Oruc Reis ανοιχτά του Καστελόριζου. Η ανακοίνωση είναι σαφής πρόκληση όχι μόνο κατά της Αθήνας, αλλά και κατά του Βερολίνου.
Η ανακοίνωση από την Άγκυρα της νέας navtex με ισχύ μέχρι τις 20 Οκτωβρίου έγινε την ώρα που προετοιμάζονταν η επίσκεψη του Μάας στο τρίγωνο. Και δείχνει ότι η ηγεσία της Άγκυρας και ο Ερντογάν αδιαφορούν πλήρως, αν δεν προσβάλλουν ευθέως την καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, και τον υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, που μεσολαβούν στο όνομα και της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ. Η απόσυρση του Oruc Reis» στα μέσα Σεπτεμβρίου είχε εκληφθεί ως βήμα μείωσης των εντάσεων και οδήγησε στη συμφωνία για επανέναρξη των διερευνητικών διαπραγματεύσεων Αθήνας-Άγκυρας. Η νέα έξοδος τη στέλνει στις καλένδες και ακυρώνει τη μεσολάβηση. Το Βερολίνο συνδέει πλέον άμεσα τις εξελίξεις στα ελληνο-τουρκικά με τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.
Κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει κάθε περαιτέρω προκλητική ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο απηύθυνε χθες και το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, εκφράζοντας την ανησυχία του για την αποστολή από την Άγκυρα του ερευνητικού σκάφους στην περιοχή, σε μια ζώνη που βρίσκεται στην καρδιά εντάσεων μεταξύ της Τουρκίας κα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΗΠΑ: Σοκαριστικό βίντεο - Αστυνομικοί σκότωσαν 35χρονο - Μαχαίρωνε τους γονείς του
Μέχρι τώρα υπήρχαν οι γνωστές navtex της Τουρκίας για το Oruc Reis που αφορούσαν μη οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελόριζου οι οποίες έφθασαν μέχρι 32 μίλια από το Καστελόριζο.
Όπως σημειώνει ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης πλέον η Τουρκία κάνει το επόμενο βήμα:
το ότι περιλαμβάνει στην navtex περιοχή εντός της ζώνης 6 έως 12 μιλίων από το Καστελόριζο, πρακτικά αμφισβητεί όχι πλέον κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά κυριαρχία της Ελλάδας, δυνητική κυριαρχία, καθώς η χώρα μας βάσει του Δίκαιου της θάλασσας μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μέχρι τα 12 ν.μ.
Το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει ασκήσει το δικαίωμα αυτό δεν σημαίνει παραίτηση, καθώς επανειλημμένα με τον πλέον επίσημο τρόπο έχει δηλώσει ότι επιφυλάσσεται να το ασκήσει όποτε κρίνει η ίδια σκόπιμο. Και προφανώς έχει το νόημα ότι η Τουρκία θέλει να ακυρώσει εμπράκτως το δικαίωμα αυτό της Ελλάδας.
Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν εμφανίζεται ανεξέλεγκτος. Θεωρεί ότι μπορεί να εκμεταλλευθεί αυτό το κενό που θα υπάρξει μέχρι και την εγκατάσταση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης για να επιβάλλει τετελεσμένα και δια των απειλών να διαμορφώσει και διευρύνει και την ατζέντα του διαλόγου. Και μάλιστα απαιτεί από την Ελλάδα να παραιτηθεί δικαιωμάτων της πριν ακόμη αρχίσει ο διάλογος.
Παράλληλα, όμως τίθεται ένα σοβαρό θέμα με τους επίδοξους μεσολαβητές: Την Παρασκευή στην Μπρατισλάβα βρέθηκαν στον ίδιο χώρο ο κ. Τσαβούσογλου με τον κ. Δένδια και τον κ.Μαας και οριστικοποιήθηκε και η περιοδεία του Γερμανού ΥΠΕΞ σε Λευκωσία-Αθήνα-Άγκυρα. Και μέσα σε τρία 24ωρα είχαμε :
-Άνοιγμα της παραλιακής ζώνης των Βαρωσίων
-Νέες έρευνες του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ
-Νέα navtex για έρευνες του Oruc Reis νότια του Καστελόριζου
Πρόκειται για μια συμπεριφορά που ακυρώνει την προοπτική των διερευνητικών επαφών, μια στάση που αγνοεί το Συμβούλιο Ασφάλειας, τις νουθεσίες των Αμερικανών και είναι ταπεινωτική για την Ε.Ε. και την ίδια την Γερμανίδα Καγκελάριο. Ίσως σιγά σιγά και το Βερολίνο καταλαβαίνει, πως ο κ. Ερντογάν μετατρέπει τις σχέσεις με την Ε.Ε. αλλά και την Ελλάδα και την Κύπρο σε ένα απροκάλυπτο χωρίς κανόνες “νταραβέρι”. Μένει να δούμε πως θα αποτυπωθεί και στην πράξη.