Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Ακόμα και ο Μακρόν ήταν ελαφρά πιο «συμφιλιωτικός» στο προχθεσινό tweet στα τουρκικά, ενώ ο Καλίν τον επέκρινε -μεταξύ άλλων- ότι είναι άσχετος με τα ζητήματα της περιοχής και η γαλλική στάση είναι αποσταθεροποιητική. Είναι πασιφανές ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. (πλην Βελγίου-Γαλλίας-Ελλάδος-Κύπρου- Λουξεμβούργου-Αυστρίας) δεν επιθυμεί να επιβάλει κυρώσεις στην Αγκυρα, ενώ η τελευταία προσπαθεί να «εφελκύσει» την Αίγυπτο στο να ακυρώσει το Κάιρο την υπογραφή του προ χρόνων της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Κύπρο.
Το σίγουρο είναι ότι επί προεδρίας Αλ Σίσι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να τυγχάνει υποστήριξης, αλλά οι τουρκικές κινήσεις στον αραβικό χώρο προβληματίζουν έντονα τις διπλωματικές υπηρεσίες των αραβικών κρατών αφού διαβλέπουν μία «σύγκλιση θέσεων» μεταξύ Τουρκίας-Ιράν και Κατάρ με διευρυμένες επιπτώσεις στη Μεσοποταμία και όχι μόνο… (πάντως ανεξάρτητα των μη συγκλίσεων προς το παρόν Αγκυρας-Καΐρου στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των δύο κρατών Καμάλ και Φιντάν εξακολουθούν να έχουν επαφές…).
Την ίδια στιγμή στην Κύπρο τα πράγματα δεν κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τη γερμανική διαμεσολάβηση για τα Ελληνοτουρκικά και την αποκλιμάκωση της έντασης, αφού η Μεγαλόνησος παραμένει «περικυκλωμένη» από πλωτά γεωτρύπανα και ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας, των οποίων η παρουσία τους χρονικά επεκτάθηκε με νέες NAVTEX από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Οπως τονίσαμε χθες στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, η Λευκωσία εμμένει -άγνωστο μέχρι πότε- στο να «μπλοκάρει» τις κυρώσεις της Ε.Ε. στο αντιδημοκρατικό καθεστώς Λουκασένκο της Λευκορωσίας, αν δεν επιβληθούν παράλληλες κυρώσεις στην Τουρκία, μία θέση που έχει εκνευρίσει πολλούς εταίρους…
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης εκτιμά ότι στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της Μεγαλονήσου οι Τούρκοι προκρίνουν κλιμάκωση, ενώ πρόσθεσε ότι «παίζει σημαντικό ρόλο στα Ελληνοτουρκικά και στην αποτροπή πολεμικών εξάρσεων το ότι τα δύο κράτη είναι μέλη του ΝΑΤΟ». Σχετικά με τις προτάσεις και επικείμενες κινήσεις για μία νέα πενταμέρη για το Κυπριακό ως συνέχεια του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποστήριξε ότι η Κύπρος είναι σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη και παρακολουθεί τις σχετικές κινήσεις που «δείχνουν πενταμερή».
Στο μεταξύ το Σάββατο το πρωί ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Νορβηγό γ.γ./ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, με τον οποίο συζήτησε για τις επαφές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα ανάμεσα στους μόνιμους αντιπροσώπους των δύο πλευρών στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, αντιναύαρχο Γιάννη Παυλόπουλο και αντιπτέραρχο Ισμαήλ Ουνέρ, αναφορικά με το «μηχανισμό αποσυμπίεσης/αποκλιμάκωσης» έντασης μεταξύ αεροναυτικών δυνάμεων Ελλάδος-Τουρκίας σε τοπικό επίπεδο. Πληροφορίες μου φέρουν ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση μέσα στην εβδομάδα των δύο εκπροσώπων με τον Βρετανό πρόεδρο της Επιτροπής, πτέραρχο Σερ Στιούαρτ Πιτς, ή τον Αμερικανό αναπληρωτή πρόεδρο, αντιπτέραρχο Κίντσβατερ, αλλά «ορισμένα σημεία αναφοράς δεν μας ευνοούν». Πάντως, οι επαφές συνεχίζονται στις Βρυξέλλες με άκρα μυστικότητα…
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr