Ασφαλώς απαιτούνται προσεκτικά και θετικά βήματα, για μία καλύτερη οικοδόμηση των διμερών σχέσεών μας με την Αγκυρα σε πολιτικό, διπλωματικό, οικονομικό και ανθρωπιστικό πλαίσιο, μετά από ένα καταστροφικό και δραματικό συμβάν,ενώ χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε για άλλη μία φορά ότι θα συνεχιστεί η πολυδιάστατη συνδρομή της χώρας μας στην Αγκυρα. Ο υπογράφων εκτιμά ότι είναι ώρα για υπολογίσιμα, διπλωματικά, τεχνοκρατικά και προσεκτικά βήματα για τη βελτίωση των σχέσεών μας, ενώ και από τις δύο πλευρές χρειάζονται να απομονωθούν εκείνες οι απαράδεκτες και ακραίες φωνές και «κορόνες» στα ΜΜΕ που συνεχίζουν τη βιτριολική γλώσσα και τα φαντασιόπληκτα σενάρια .Αυτό αφορά κυρίως διαφόρους απόστρατους αξιωματικούς που κινούνται σε πολύ περίεργο «συρμό σκέψης» και στις δύο χώρες, και προεξοφλούν την υλοποίηση διαφόρων ανεδαφικών και φανταστικών σεναρίων, ενώ δεν είναι και γνώστες των αντικειμένων και απλά επιδιώκουν την προσωπική προβολή τους (και από τις δυο χώρες). Επίσης στην Αγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, θα πρέπει να περιθωριοποιηθούν πλήρως κάποιοι ανεκδιήγητοι απόστρατοι στρατιωτικοί σαν τον εκ των πατέρων της «Γαλάζιας Πατρίδας» αντιναύαρχο ε.α., Τζιχάτ Γιαϊτζί.
Η επικράτηση του Νίκου Χριστοδουλίδη στις προεδρικές εκλογές προσφέρεται επίσης για μία νέα αρχή στις ενδοκυπριακές συνομιλίες, που πρέπει να κινηθούν στο πλαίσιο των διαχρονικών αποφάσεων του ΟΗΕ. Η Αγκυρα θα πρέπει να επιβάλει μια ανανέωση θέσεων και πρωτοβουλιών, μακριά από την αντιδιπλωμτική και εξωφρενική γλώσσα του εριστικού κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Είναι ώρα για εποικοδομητικές, ψύχραιμες και όχι δηλητηριώδεις πρωτοβουλίες γιατί τα ζητήματα είναι σοβαρά, διαχρονικά και λεπτεπίλεπτα. Τα ΜΜΕ σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία έχουν καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσουν μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα.
Τέλος, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δεν συμμετέχει στη διήμερη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αφού βρίσκεται από κοινού με τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και των χερσαίων δυνάμεων στρατηγούς Γιασάρ Γκιουρέλ και Μόσε Αβσεβέρ στη σεισμόπληκτη ζώνη. Χθες και σήμερα την Τουρκία εκπροσώπησαν στις ιδιαίτερα λεπτεπίλεπτες συζητήσεις (ειδικά για το Ουκρανικό) οι μόνιμοι αντιπρόσωποί της στο ΝΑΤΟ πρέσβης Ζεκί, Λμπεντ Γκουμρουκσού και ο αντιπτέραρχος Σαβάς Γκοκσέλ. Επίσης το αρκετά χρήσιμο «κανάλι επικοινωνίας» Νίκου Παναγιωτόπουλου-Χουλουσί Ακάρ προσφέρεται για περαιτέρω συγκλίσεις αποκλιμάκωσης, ενώ η Αγκυρα καλείται να επιλύσει άμεσα το θέμα με την τυπική αποδοχή των δύο σκανδιναβικών αιτημάτων σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία.
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν 200, 250 και 300 ευρώ – Σήμερα οι ανακοινώσεις
Απεργία σε σχολεία και ΜΜΜ: Πως θα κινηθούν ΗΣΑΠ, Τραμ και Προαστιακός
Δίκη για το Μάτι: Το ημερολόγιο που καίει τους ενόχους