Σε αναζήτηση των ευρύτερων διασυνδέσεων και προεκτάσεων είναι οι Αρχές ασφαλείας της χώρας, μετά την αποκάλυψη της λεγόμενης «Μαρίας Τσάλλα» (Ιρένε) που ήταν στην Αθήνα και αποτελούσε μέρος της εντονότατης ρωσικής κατασκοπευτικής δραστηριότητας. Ο υπογράφων με σειρά άρθρων για αρκετό χρονικό διάστημα έχει επισημάνει ότι το δίκτυο των Ρώσων κατασκόπων είναι εκτεταμένο στην Ελλάδα (Αθήνα, Θράκη, Θεσσαλονίκη και Κρήτη), ενώ διασυνδέεται με αντίστοιχα «πλοκάμια» σε αρκετές βαλκανικές χώρες, τις οποίες η Μόσχα παντοιοτρόπως προσπαθεί να επηρεάσει/αποσταθεροποιήσει χρησιμοποιώντας διάφορους τρόπους(προπαγάνδα, παραπληροφόρηση κ.ά.).
Οι άνθρωποι των διαβόητων ρωσικών μυστικών υπηρεσιών έχουν διεισδύσει σε φιλανθρωπικά σωματεία, θρησκευτικές οργανώσεις, εμπόριο όπλων, πολιτιστικούς συλλόγους, συνωμοσιολόγους των ΜΜΕ, απόστρατους αξιωματικούς με φιλο-πουτινικές θέσεις, ενώ στο παρελθόν είχαν καταφέρει να αναπτύξουν πολύ στενές επαφές με στελέχη εταιριών αμυντικού υλικού, αρχαιολόγους, και γνωστά φιλο-ρωσικά κυκλώματα και οργανώσεις που προωθούν αντιδυτικές, αντιαμερικανικές, αντι-νατοϊκές θέσεις και αφηγήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι διαχρονικά η ρωσική στρατιωτική αντιπροσωπεία στην πρεσβεία της Μόσχας στο Παλ.
Ψυχικό είναι η μεγαλύτερη σε αριθμό ατόμων (ένστολων και μη), ενώ υπάρχουν ισχυρά φιλορωσικά «ρεύματά» σε πολιτικούς σχηματισμούς, καθώς και σε «εκμετάλλευση» από τη Ρωσία του θρησκευτικού αισθήματος… Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που εμφανίζονται σε διάφορους χώρους επικροτώντας τη γεωτεκτονική πολιτική της Μόσχας στην Ουκρανία.
Λόγω της βάναυσης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των συναφών διπλωματικών και στρατιωτικών περιορισμών και σχετικών αποκλεισμών, δραστηριοποιούνται έντονα και συμπληρωματικά με τις διπλωματικές αποστολές της Κίνας και του Ιράν στη χώρα μας, στην Αλβανία, στο Μαυροβούνιο, στο Κόσοβο, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ επιδιώκουν «επαφές» με κράτη που έχουν διατηρήσει μία πιο «χαλαρή» γραμμή απέναντι στον πόλεμο του Πούτιν (π.χ. τη Σερβία). Η ρωσική εμπλοκή στα Βαλκάνια είναι πρωτοφανών διαστάσεων (και απαιτούνται εκατοντάδες σελίδες άρθρων και αναλύσεων).
Θεσσαλονίκη: Άι Βασίληδες με κανό και με σανίδες sup «πλημμύρισαν» τον Θερμαϊκό Κόλπο [βίντεο]
Η συγκεκριμένη περίπτωση συμπωματικά (;) ήρθε στη δημοσιότητα σε μία χρονική στιγμή όπου οι Αρχές της Βαρσοβίας και της Λιουμπλιάνα εντόπισαν και διέλυσαν ισχυρά δίκτυα ρωσικής κατασκοπείας σε Πολωνία και Σλοβενία.
Ειδικότερα η πολωνική αντικατασκοπεία εξάρθρωσε προ τριημέρου ένα ρωσικό κύκλωμα κατασκοπείας που συγκέντρωνε πληροφορίες για παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία μέσω κράτους-μέλους της Ε.Ε., δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας. «Η αντικατασκοπεία της ABW συνέλαβε εννέα άτομα που είναι ύποπτα ότι εργάζονταν για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι.
«Οι ύποπτοι διεξήγαγαν κατασκοπευτικές δραστηριότητες κατά της Πολωνίας και προετοίμαζαν πράξεις δολιοφθοράς για λογαριασμό των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών», πρόσθεσε. Ο Καμίνσκι είπε ότι ήταν «ξένοι από τα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας».
Πράκτορες της ABW κατέσχεσαν ηλεκτρονικό εξοπλισμό, καθώς και πομπούς GPS που επρόκειτο να εγκατασταθούν σε τρένα που μεταφέρουν βοήθεια στην Ουκρανία από τους συνοριακούς σταθμούς του Μπιάλιστοκ, του Λούμπλιν και του Ρζεσόφ. Την Τετάρτη, ο ιδιωτικός πολωνικός ραδιοφωνικός σταθμός RMF, επικαλούμενος ανώνυμες πηγές, ήταν ο πρώτος που έκανε αναφορά για την επιχείρηση του κατασκοπευτικού κυκλώματος. Ανέφερε ότι οι ύποπτοι συνελήφθησαν μετά την ανακάλυψη κρυφών καμερών σε σημαντικές σιδηροδρομικές διαδρομές και κόμβους, που καταγράφουν και μεταδίδουν δεδομένα για την κυκλοφορία.
Σύμφωνα με την RMF, «δεκάδες συσκευές» αυτού του τύπου εγκαταστάθηκαν, κυρίως σε τμήματα των σιδηροδρόμων που οδηγούν στα νοτιοανατολικά, μεταξύ άλλων κοντά σε ένα αεροδρόμιο που είναι ένα από τα κύρια σημεία μεταφοράς δυτικών όπλων και πυρομαχικών με προορισμό την Ουκρανία.
Πληροφορίες του υπογράφοντα από τη Σλοβενία (που επί χρόνια είναι στο στόχαστρο της ρωσικής και κινεζικής κατασκοπείας) αναφέρουν ότι οι Αρχές συνέλαβαν δύο ξένους υπηκόους που κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Οι δύο ύποπτοι ήταν (σύμφωνα με πηγή μου) σε κορυφαία σλοβενική εφημερίδα). Άλλοι δύο είχαν συλληφθεί στις 5 Δεκεμβρίου 2022, σε ένα νοικιασμένο γραφείο στην περιοχή Bežigrad της Λιουμπλιάνα, σύμφωνα με την έκθεση.
«Η Επαρχιακή Εισαγγελία της Λιουμπλιάνα έλαβε μια ειδοποίηση από την Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας της Σλοβενίας, βάσει της οποίας έχει κινηθεί η προδικαστική διαδικασία», δήλωσε η Εισαγγελία της Λιουμπλιάνα σε σλοβενική ειδησεογραφική ιστοσελίδα.
Η τελευταία επιχείρηση για τη σύλληψη των ύποπτων κατασκόπων φέρεται να πραγματοποιήθηκε από την Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας της Σλοβενίας, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες ασφάλειας άλλων χωρών(Γερμανίας, Αυστρίας και Αμερικανών), καθώς ο πυρήνας κατασκόπων φέρεται να πραγματοποιούσε επιχειρήσεις και εκτός Σλοβενίας (γίνεται λόγος για Βόρεια Μακεδονία, Ελλάδα, Αυστρία Ολλανδία κ.ά.).
Η Γερμανία πρόσφατα προχώρησε σε δύο συλλήψεις που συνδέονται με κατασκοπεία εντός της δικής της υπηρεσίας ξένων πληροφοριών ΒΝD.