Η εν λόγω φοιτήτρια πριν έναν χρόνο, στις δημόσιες εμφανίσεις της, ήταν τελείως διαφορετική από άποψη εμφάνισης και συμπεριφοράς από τη γυναίκα που είναι τώρα καθώς σταμάτησε να ντύνεται σύμφωνα με την ηλικία της και να είναι τόσο διαχυτική.
Βόλος: «Ο πατέρας μου ήταν κάθετος», λέει η 24χρονη
«Ο πατέρας μου ήταν κάθετος. Δεν ήθελε τη μαντήλα. Και δημιουργήθηκε ένταση. Είμαι καλύτερα. Δε θέλω να φανούν οι μώλωπες. Με χτύπησε στο κεφάλι».
Η νεαρή γυναίκα αποφεύγει να μπει σε λεπτομέρειες. Είναι πολύ προσεκτική στα λόγια της, μιλά για ένταση και όχι για ξυλοδαρμό και, παρά τα όσα συνέβησαν, αναζητά τα καλά στοιχεία στον πατέρα της.
«Δε γινόταν συχνά, αλλά όταν γινόταν ήταν έντονο. Αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Είναι καλός και ευγενικός. Αλλά είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου να μην το επιτρέψω να γίνει ξανά.
Βόλος: «Ήταν αντίθετο στην ηθική μου», τονίζει η 24χρονη
Η 24χρονη, η οποία ζει μόνιμα πλέον στο Newcastle της Αγγλίας και εργάζεται στο πανεπιστήμιο όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη βιοϊατρική, εξηγεί τον λόγο που προχώρησε στην καταγγελία σε βάρος του πατέρα της.
«Είναι δύσκολη η θέση μου, αλλά δεν μπορώ να μην εφαρμόσω αυτά που πιστεύω. (…) Για μένα η έκθεση του γυμνού στις γυναίκες είναι πολύ κακό και το κατακρίνω πολύ».
Ο πατέρας της καταδικάστηκε χωρίς αναστολή σε τρία χρόνια και τρεις μήνες φυλάκιση.
«Έχει μετανιώσει πολύ, αλλά είναι καλό να ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις πράξεις μας».
Η 24χρονη εκτιμά ότι ο 50χρονος πατέρας της έχει μετανιώσει ειλικρινά για τις πράξεις του και εκτιμά ότι θα βρεθεί τρόπος να πορευτούν αρμονικά μεταξύ τους από εδώ και στο εξής.
Όπως λέει η ίδια:
«Όσον αφορά τη βία, αυτό που θέλω να εκφέρω είναι πως ντροπή δεν είναι το να καταγγέλλουμε κάτι που καταπατά τα δικαιώματά μας, είναι να αφήνουμε άτομα να εκμεταλλεύονται τα δικαιώματά μας. Η ανεξιθρησκεία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, αλλά διαφέρει πολύ από τον νόμο στην πράξη. Όταν ήρθα στον Βόλο υπήρξαν εκφράσεις από συμπολίτες που δεν τους ήξερα, ‘α, είσαι εσύ η μουσουλμάνα’ και χειρονομίες και βρισιές».
Η ίδια συμπληρώνει:
«Όταν πήγα στα ΚΕΠ, μου ζήτησαν άδεια παραμονής επειδή φορούσα μαντίλα, ενώ έχω ελληνικό διαβατήριο. Για μένα η μαντίλα θεωρείται σύμβολο αντίστασης στα ιδεώδη του δυτικού κόσμου που θέλουν τη γυναίκα με συγκεκριμένα πρότυπα, όχι μόνο ως σύμβολο πίστης».
Η 24χρονη μίλησε για την απόφασή της να ασπαστεί στο Ισλάμ και την οδήγησε εκεί.
«(…) Ασπάστηκα το χιτζάμπ γιατί προάγει την αξιοποίηση της γυναίκας για τη διαλεκτικότητά της, για τα μη φυσικά, εξωτερικά χαρακτηριστικά της».
Βόλος: Το χρονικό της υπόθεσης
Το θύμα είχε αποφασίσει να περάσει λίγες ημέρες με τους γονείς και τον 13χρονο αδελφό της, επιστρέφοντας από την Αγγλία, ενώ όπως είπε στην κατάθεσή της, είχε ενημερώσει τηλεφωνικά τους γονείς της για την απόφασή της να ασπαστεί τον ισλαμισμό.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τοπικού site, οι γονείς της νεαρής είχαν αντιδράσει έντονα από το τηλέφωνο, της είχαν διαμηνύσει να μην έρθει στην Ελλάδα, αλλά όταν ηρέμησαν τα πνεύματα εκείνη τελικά αποφάσισε να έρθει το περασμένο Σάββατο για να τους δει. Όταν ο πατέρας της την είδε με μαντίλα την ώρα που πήγε να την παραλάβει από τον σταθμό των λεωφορείων στον Βόλο άρχισε την επίθεση. «Μας ρεζιλεύεις παντού» της είπε και εκείνη του απάντησε πως το προνόμιο να ρεζιλεύει την οικογένειά του και την ίδια, το είχε για πολλά χρόνια εκείνος. Όταν έφτασαν σπίτι, οι διαμάχες δεν σταμάτησαν, ενώ την Κυριακή η οικογένεια περίμενε συγγενείς στο σπίτι. Η 25χρονη φορώντας το μαντήλι της, αποφάσισε να μείνει στο δωμάτιό της και ο πατέρας της εξαγριώθηκε. Άρχισε να την χτυπάει με γροθιές, την έριξε κάτω και την κλωτσούσε στα πλευρά. Όταν η μητέρα της μπήκε στη μέση, την χτύπησε και εκείνη.
«Μου είπε πως θα σκοτώσει πρώτα εμένα και μετά το παιδί» δήλωσε στην κατάθεσή της η μητέρα, που πήγε και ζήτησε βοήθεια από τους γείτονες. «Έχεις πάρει τον δρόμο του διαβόλου» φώναζε ο πατέρας στην 24χρονη αιμόφυρτη κόρη του, ενώ ο ίδιος είναι άθεος, αλλά τηρεί τα έθιμα της χριστιανικής κοινότητα όπου ζει. Η μητέρα παραδέχτηκε πως ο σύζυγός της είναι βίαιος και χτυπά την ίδια και τα παιδιά.
Η 24χρονη που γεννήθηκε σε χωριό του Βελεστίνου, βαφτίστηκε χριστιανή. Κατέθεσε πως μόλις την είδε ο πατέρας της στον σταθμό του ΚΤΕΛ με την μαντίλα ήταν έτοιμος να την «αρπάξει» και να γίνουν ρεζίλι. «Στο σπίτι φώναζε πως οι μουσουλμάνοι είναι άρρωστοι και δεν άφηνε περιθώριο να του εξηγήσω πως είναι δικαίωμά μου να αναζητώ, να ερευνώ τις θρησκείες και να παίρνω αποφάσεις. Είμαι έτσι κι αλλιώς κατά της εμφάνισης γυμνών σημείων του σώματος», είπε και δήλωσε πως πολλές φορές η ίδια και η οικογένειά της έχουν βιώσει ξεσπάσματα βίας από τον πατέρα, και άλλες τόσες φορές έχουν φοβηθεί πως θα κάνει πράξη την απειλή του, δηλαδή να τους σκοτώσει.
Ειδήσεις σήμερα
Σάλος στην Τουρκία: Αδιαθεσία Ερντογάν κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης
Συντάξεις-δημόσιο: Συμφέρει να φύγεις κάποιος στα 67 ή στα 40 έτη ασφάλισης;