Οχι, όμως, μεταξύ της εκπαιδευτικής κοινότητας, στην οποία οι περιγραφές του συναδέλφου τους είναι οικείες. Σημειώνεται ότι η απόφαση του εκπαιδευτικού μπορεί να επιφέρει «ποινή» αποκλεισμού δύο ετών από τον πίνακα των αναπληρωτών, σύμφωνα με το νόμο, γεγονός που υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της επιλογής του να απομακρυνθεί από το σχολείο, καθώς διακινδυνεύει να μη βρει δουλειά σε δημόσια σχολείο τα επόμενα δύο χρόνια.
Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς που μιλάνε στον «Ε.Τ.», είναι γνωστό ότι υπάρχει μια ομάδα παιδιών σε αυτό το σχολείο που δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του. Οπως γνωστή είναι και σε πολλούς εκπαιδευτικούς που έχουν εργαστεί σε ΕΠΑΛ ανά την Ελλάδα, οι οποίοι σχολίασαν ότι «δεν έπεσαν από τα σύννεφα από τις περιγραφές του καθηγητή», έτσι όπως αυτές αποτυπώθηκαν σε επιστολή του που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα alfavita.gr, καθώς και οι ίδιοι έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες συμπεριφορές, μικρότερης ή και μεγαλύτερης έντασης.
«Με απειλούσαν για το αμάξι μου και μου έλεγαν πως με περιμένει ο εξωσχολικός να με δείρει. Ταυτόχρονα κοπανούσαν θρανία, καρέκλες και κυρίως στρίγγλιζαν όλοι μαζί, πράγματα που κάνουν σχεδόν κάθε μέρα», περιγράφει ο καθηγητής. «Σε κάποια φάση ήρθαν στο διά ταύτα: «Εδώ μάθημα δεν κάνεις. Δεν κάνει κανείς. Θα μας βάλεις όλους ένα 12, όπως όλοι, και άντε…», «όχι 12, ρε, 16», «20 να μας βάλει», «λοιπόν, όταν είμαστε ήσυχοι, θα μας βάζεις 16 και όταν δεν θα είμαστε, θα μας βάζεις 12, εντάξει; Εντάξει, ρε;», συνεχίζει.«Η παραίτηση μου δεν ήταν πράξη απελπισίας. Ηταν συνειδητή επιλογή με βάση τις δεδομένες συνθήκες. Αν είχα απελπιστεί, δεν θα παραιτούμουν, θα συνέχιζα τη “δουλειά” μου κοροϊδεύοντας ουσιαστικά τους μαθητές, τους γονείς τους, το σχολείο και κυρίως τον εαυτό μου», αναφέρει ο καθηγητής σε δεύτερη επιστολή του, μετά το σάλο που προκάλεσε η πρώτη.
Ο ίδιος ζήτησε να μη θυματοποιηθεί και υπογράμμισε τον εγκλωβισμό που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ, όντας αποδέκτες μιας αθροιστικής διαχρονικής παραμέλησης.
«Οι παραβατικοί αυτοί μαθητές, που δεν είναι απαραίτητα από “χαμηλά οικονομικά κοινωνικά στρώματα”, είναι “προϊόντα” παραμέλησης από τις οικογένειές τους, αλλά και τους εκπαιδευτικούς των προηγούμενων ετών», αναφέρει στην επιστολή του.
Κοινωνικό πρόσημο επιχειρούν να βάλουν και εκπαιδευτικοί στην Κεφαλλονιά για την κατάσταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο σχολείο. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί «κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν την τάξη, έχουν λάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του νόμου», ιδίως στην περίπτωση μιας ομάδας μαθητών που φέρονται να είναι αυτοί που περιγράφονται και στην επιστολή. Σημειώνουν, πάντως, ότι το σχολείο βρέθηκε στο στόχαστρο, με αποτέλεσμα να αδικείται η συνολική του λειτουργία ως μονάδα.
Υπογραμμίζουν ότι τα περισσότερα παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα στο σπίτι και ανήκουν σε κοινωνικές ομάδες μη ευνοημένες, με αποτέλεσμα στο σχολείο αυτό να εντείνεται και να ξεσπάνε με διάφορους τρόπους, που σε κάποιες περιπτώσεις οδηγούν σε παραβατικές συμπεριφορές.
Θεσσαλονίκη: Κρεμάστηκαν πίσω από λεωφορείο, ενώ αυτό βρισκόταν εν κινήσει
«Εχει δίκιο ο συνάδελφος και πνίγηκε σε αυτό. Εμείς δεν θέλουμε να παραιτηθεί», αναφέρουν.
Επιστολή συμπαράστασης έστειλαν και οι καθηγητές που διδάσκουν στο Βαλλιάνειο Γενικό Λύκειο Κεραμειών Κεφαλληνίας, ζητώντας να μη γίνει δεκτή η παραίτησή του και να μην υποστεί τις κυρώσεις του διετούς αποκλεισμού.
«Κάτι τέτοιο είναι ομολογία ήττας όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας», επισημαίνουν και τονίζουν: «Η υπόθεση και η αγωνία του συναδέλφου μας είναι υπόθεση και αγωνία όλων μας. Και είμαστε στο πλευρό του, για να μη γίνουν η βία και η παραβατικότητα καθεστώς στη σχολική ζωή, πουθενά και για κανέναν», αναφέρουν στην επιστολή.
Τι λέει το υπουργείο Παιδείας
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σχολίασε για το περιστατικό: «Διαβάσαμε τα όσα σοβαρά καταγγέλλονται από τον καθηγητή και διερευνάμε όλα αυτά που περιγράφονται. Πάντως, δεν υπάρχει ούτε μία γραπτή αναφορά για την κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο».
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, ανέφερε για το περιστατικό: «Πληροφορηθήκαμε ένα τετελεσμένο γεγονός, αυτό της παραίτησης εκπαιδευτικού χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση. Διερευνήσαμε, την ίδια στιγμή, τα περιγραφόμενα συμβάντα, αλλά δεν διαπιστώσαμε καμία γραπτή ενημέρωση από περιφερειακή υπηρεσία – ούτε από κάποιο στέλεχος εκπαίδευσης. Επικοινωνήσαμε άμεσα τόσο με τον διευθυντή του σχολείου όσο και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να αντλήσουμε πληροφορίες. Δώσαμε εντολή διερεύνησης κάθε πτυχής του θέματος και να είστε σίγουροι πως, αν και όπου διαπιστωθούν ευθύνες, θα αποδοθούν στο ακέραιο».
Ευθύνες από Φίλη
Ο πρώην υπουργός Παιδείας και τομεάρχης Παιδείας στον ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, επέρριψε ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για «διαχωρισμό σε σχολεία με προνόμια και σε σχολεία για την πλέμπα» και δήλωσε: «Εύκολα επικαλούμαστε τις ευθύνες των εκπαιδευτικών και επιστρατεύουμε αυστηρότερα συστήματα αξιολόγησης και κατάταξής τους, χωρίς να εξετάζουμε τι μέσα τους παρέχουμε και με ποιες δομές διασφαλίζουμε την αποτελεσματικότητα του έργου τους».
Βία στα θρανία
Στο πρόσφατο παρελθόν δεν είναι λίγες οι φορές που τα ΕΠΑΛ έχουν βρεθεί στην επικαιρότητα για περιστατικά συμπλοκής, μαχαιρωμάτων, αλλά και πολυήμερων ταραχών. Ενδεικτικά, ο «Ε.Τ.» παρουσιάζει τα πιο πρόσφατα περιστατικά παραβατικότητας και βίας ενάντια σε μαθητές ή καθηγητές.
- Αγρια συμπλοκή στο ΕΠΑΛ Αιγάλεω
Oλα ξεκίνησαν όταν ένας καθηγητής έκανε παρατήρηση σε μαθήτρια. Συμμαθητές της αντέδρασαν και πολύ γρήγορα σε διάδρομο του σχολείου ήρθαν στα χέρια μαθητές και καθηγητές, σε μια συμπλοκή με ύβρεις και σωματική βία. Μετά το επεισόδιο, ο καθηγητής που είχε κάνει την αρχική παρατήρηση απομακρύνθηκε από το ΕΠΑΛ και οι τόνοι για λίγες μέρες έπεσαν. Στο ίδιο ΕΠΑΛ, λίγους μήνες μετά, διευθυντής και μαθητής πιάστηκαν στα χέρια εξαιτίας μιας κατάληψης.
- Μαχαιρώματα στο 1ο ΕΠΑΛ Αθηνών
Τα ΕΠΑΛ έχουν αποτελέσει εστία και για παραβατικούς εκτός του σχολείου. Στο εν λόγω ΕΠΑΛ μαθητής μαχαιρώθηκε από 15χρονο ανήλικο που ανήκε σε συμμορία του Κολωνού. Ο ανήλικος συνελήφθη και ο μαθητής που χτυπήθηκε ανάρρωσε από την παρ’ ολίγον μοιραία επίθεση.
- Πεδίο μάχης… το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης
Συμπλοκές, κυνηγητό, συλλήψεις ήταν οι εικόνες από τα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, Ευόσμου και Αμπελοκήπων τον περασμένο Σεπτέμβρη. Για πολλές ημέρες, ο σχολικός χώρος εξελίχθηκε σε πεδίο μάχης, με την Αστυνομία να ανακαλύπτει ότι οι συλληφθέντες κουβαλούσαν μαζί τους σιδηρογροθιές και μαχαίρια. Ολοι όσοι συνελήφθησαν ήταν ανήλικοι.
Δήμος Θεσσαλονίκης: Στους μπαχαλάκηδες ο λογαριασμός για τις ζημιές σε σχολείο
Στο… ταμείο για να πληρώσουν τις σημαντικές ζημιές που προκάλεσαν στο σχολικό συγκρότημα «Ευκλείδης» (15ο ΕΠΑΛ) φιλοδοξεί να στείλει ο Δήμος Θεσσαλονίκης τους δέκα νεαρούς που εισέβαλαν στο σχολείο και το έκαναν «γυαλιά καρφιά»! Είναι η πρώτη φορά που ο δήμος θα κινηθεί κατά βανδάλων, καθώς για πρώτη φορά επίσης έχουν γίνει δέκα συλλήψεις και τα στοιχεία τους είναι γνωστά στις Αρχές!
Την πολιτική βούληση του δήμου αποκάλυψε η αντιδήμαρχος Παιδείας Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου. «Ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η αναλυτική καταγραφή των ζημιών και κυρίως το κόστος επισκευής. Εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες, τα στελέχη των οποίων κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν προκειμένου να παραδώσουν μία αναλυτική λίστα με το κόστος των ζημιών. Αμέσως μετά θα ζητήσουμε τη συνδρομή της νομικής υπηρεσίας του δήμου και θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη. Τα στοιχεία των νεαρών είναι γνωστά στις Αρχές, καθώς έχουν γίνει δέκα συλλήψεις. Θα διεκδικήσουμε να πληρώσουν τα… σπασμένα», δήλωσε στον «Ε.Τ.». «Η μαγκιά δεν είναι τζάμπα. Πρέπει να πληρώνεται. Η κοινωνία μας δεν πρέπει να επιδεικνύει την παραμικρή ανοχή στο βανδαλισμό και την καταστροφή σχολείων από τα ίδια της τα “σπλάχνα” χωρίς λόγο και αιτία. Και δυστυχώς ο βανδαλισμός στα σχολεία είναι ένα νέο σημείο των καιρών», είπε.
Το σχολικό συγκρότημα «Ευκλείδης» βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο ύψος της οδού Παπαναστασίου, και απέναντι ακριβώς από την έδρα των ΜΑΤ! Τα ξημερώματα της Κυριακής 16 Οκτωβρίου ομάδα 20 νεαρών εισέβαλε στο σχολικό συγκρότημα από το υπόγειο του εργαστηριακού κέντρου, αφού πρώτα έσπασαν ένα τζάμι παραθύρου. Φέρονται να ήθελαν να προχωρήσουν σε κατάληψη. Ωστόσο, το βράδυ της Κυριακής βρισκόταν στο σχολείο ένας καθηγητής, ο οποίος άκουσε το σπάσιμο του παραθύρου και τις φωνές των μαθητών και κάλεσε τις Αρχές. Παράλληλα, χτύπησε και ο συναγερμός του σχολείου, όμως οι δράστες δεν πτοήθηκαν. Μέσα σε μόλις λίγα λεπτά της ώρας προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές, σπάζοντας τζάμια με συρματοενίσχυση, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι έσπασαν εντοιχισμένη σιδεριά, χρησιμοποιώντας άγνωστα αντικείμενα. Από τη μανία τους δεν γλίτωσε το κυλικείο, το ψυγείο του οποίου λεηλάτησαν, ενώ πέταξαν καρέκλες και θρανία στο προαύλιο. Η άμεση κινητοποίηση της Αστυνομίας οδήγησε στην αυτόφωρη σύλληψη δέκα νεαρών (ηλικίας από 14 έως 19 ετών), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας και φθορά ξένης ιδιοκτησίας. «Η πλειονότητα των συλληφθέντων είναι μαθητές του “Ευκλείδη”. Για δύο μέρες το σχολείο παρέμενε κλειστό μέχρι τα συνεργεία αποκαταστήσουν τις ζημιές. Στη συνέχεια, οι βάνδαλοι μπήκαν να κάνουν μάθημα στις αίθουσες που με μανία κατέστρεφαν πριν από μερικά 24ωρα», πρόσθεσε η αντιδήμαρχος.
«Προσωπικά από τη θέση ευθύνης μου δίνω έναν καθημερινό αγώνα. Και ποτέ δεν ισχυρίζομαι ότι τα κάνω όλα σωστά. Πάντα βάζω τον πήχη ψηλότερα. Και πάντα ασκώ αυτοκριτική. Σχεδόν ποτέ δεν “φωνάζω” σε εκπροσώπους άλλων φορέων ότι δεν τα έκαναν σωστά (να γνωρίζετε ότι οι δήμοι είναι οι συνήθεις “καρπαζοεισπράκτορες”), παρά “φωνάζω” μόνον στον εαυτό μου και τους ανθρώπους των οποίων πολιτικά προΐσταμαι. Ας κάνουμε όλοι ένα βήμα πιο πέρα. Ας αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και μετά ας κάνουμε κριτική και ας εξαντλήσουμε όλη την απαιτούμενη αυστηρότητα στους ενόχους. Ξέρετε είναι κάπως σαν αυτό που διαμαρτυρόμαστε όλοι ότι από τον κόσμο μας λείπει το πράσινο κι εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε ούτε μια γλάστρα στο μπαλκόνι μας», ανέφερε χαρακτηριστικά με ανάρτησή της στο facebook.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: 60-100 ευρώ η μηνιαία αύξηση για τους παλαιούς συνταξιούχους [πίνακες ανά ταμείο]
Ανδρέας Πάτσης: Το παρασκήνιο της διαγραφής του από τη ΝΔ