Πώς εξελίχθηκε όμως μια τροπική καταιγίδα σε τυφώνα κατηγορίας 5; Και τι γίνεται στην περιοχή μας; Εχουμε και στην Ευρώπη τόσο ισχυρούς τυφώνες;
«Ο “Milton” δημιουργήθηκε μέσα στον Κόλπο του Μεξικού, ο οποίος φέτος έχει ρεκόρ αποθηκευμένης θερμότητας», απαντά στον «Ε.Τ.» ο Σταύρος Ντάφης, φυσικός – μετεωρολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του meteo.gr και του climatebook.gr.
Οπως εξηγεί, το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας που συσσωρεύεται παγκοσμίως στην ατμόσφαιρα απορροφάται από τον ωκεανό. Μετρήσεις που έγιναν στις αρχές Σεπτεμβρίου 2024, μάλιστα, κατέγραψαν αύξηση του θερμικού περιεχομένου στον Κόλπο του Μεξικού κατά 126% σε σχέση με την αντίστοιχη μέση τιμή του διαστήματος 2013-2023.
«Επομένως, ο “Milton” είχε στη διάθεσή του ασυνήθιστα υψηλά ποσά ενέργειας να χρησιμοποιήσει, γι’ αυτό και ενισχύθηκε ραγδαία μέσα σε ένα 24ωρο από τροπική καταιγίδα σε τυφώνα κατηγορίας 5», συνεχίζει ο κ. Ντάφης.
Άγιο Όρος: Τι λέει ο Διοικητής του στο Eleftherostypos.gr για το «μασατζίδικο» και τους σεισμούς
Ο συσχετισμός με την κλιματική κρίση είναι προφανής. «Η υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας και της επιφάνειας των ωκεανών προβλέπεται να οδηγήσει σε αύξηση της συχνότητας εμφάνισης των ισχυρών τυφώνων, δηλαδή κατηγορίας 3 και άνω, όμως γενικά δεν φαίνεται να αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης τροπικών καταιγίδων και τυφώνων κατηγορίας 1 & 2», τονίζει ο επιστήμονας.
Το σχετικά αισιόδοξο για την περιοχή μας είναι ότι όσο τα φαινόμενα τέτοιου τύπου κινούνται προς την Ευρώπη, εξασθενούν. Οπως εξηγεί ο κ. Ντάφης, «οι τυφώνες που δημιουργούνται στον Τροπικό Ατλαντικό, καθώς κινούνται βορειότερα και ανατολικότερα προς την Ευρώπη, χάνουν τα τροπικά χαρακτηριστικά τους, δηλαδή τους ανέμους επιπέδου τυφώνα στο κέντρο τους, και αποκτούν ψυχρά και θερμά μέτωπα καιρού. Δηλαδή, ναι μεν πρόκειται για ισχυρά βαρομετρικά συστήματα, αλλά δεν έχουν πλέον σχέση με τα προηγούμενα στάδια δημιουργίας και ζωής τους.
«Ενα παράδειγμα είναι ο πρώην τυφώνας “Kirk”, που έφτασε σήμερα (σ.σ.: χθες, 9 Οκτωβρίου) στη Γαλλία. Είναι πλέον ένα τυπικό βαρομετρικό χαμηλό, όμως φέρνει θυελλώδεις ανέμους και τεράστια ποσά υγρασίας από τον Ατλαντικό, που θα οδηγήσουν σε πλημμύρες σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης. Οι τυφώνες στον Ατλαντικό δημιουργούνται κοντά στις ακτές της Δυτικής Αφρικής και η πλειονότητα τους φτάνει στις ακτές της Κεντρικής Αμερικής και εξασθενούν φτάνοντας πάνω από ξηρά. Κάποιοι όμως, όπως ο “Kirk”, κινούνται πιο βόρεια -βορειοανατολικά και πλησιάζουν αργότερα την Ευρώπη».
ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
«Στη Μεσόγειο έχουμε τους λεγόμενους “Μεσογειακούς Κυκλώνες” (Medicanes), οι οποίοι γνωρίζουμε ότι συνέβαιναν τουλάχιστον από το 1980, περίπου όταν ξεκίνησαν οι δορυφορικές παρατηρήσεις, αλλά σίγουρα είχαμε και παλαιότερα. Πρόκειται για βαρομετρικά χαμηλά που παρουσιάζουν για σύντομο χρονικό διάστημα (<1 ημέρα) χαρακτηριστικά τυφώνων κατηγορίας 1 & 2 (ο “Ιανός” ήταν κατηγορίας 2). Μπορούν, όμως, να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα, λόγω ανέμων που φτάνουν τα 150 χλμ./ώρα και ισχυρών βροχοπτώσεων, όπως ο “Ιανός” το 2020», μας λέει ο κ. Ντάφης και καταλήγει:
«Τα Medicanes δεν φαίνεται ότι θα αυξηθούν σε αριθμό με την υπερθέρμανση του πλανήτη, όμως θα αυξηθεί η έντασή τους όταν θα δημιουργούνται».
Ειδήσεις σήμερα
VIΠ – Καλά Γεράματα: Όσα θα δούμε στο δεύτερο επεισόδιο της πιο ξεκαρδιστικής κωμωδίας
Στη Θεσσαλονίκη ο μικρός Γιαννάκης: Είμαι έτοιμος να εκτελέσω πέναλτι στην Τούμπα [βίντεο]
Δανάη Μπάρκα: Μάς δείχνει την κουζίνα του σπιτιού της και τη μεγάλη της αδυναμία
Τζορτζ Μπάλντοκ: Προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας η κηδεία του στην Αγγλία
Παναθηναϊκός: Το άγαλμα του Παύλου Γιαννακόπουλου στην είσοδο των VIP στο ΟΑΚΑ!