Ερωτηματικά για τη διαδικασία χορήγησης της αναρρωτικής άδειας έκαναν χθες τον αρμόδιο υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, να επισημάνει την ύπαρξη στοιχείων που πρέπει να διερευνηθούν.
«Η άδεια είναι πλησίον του συμβάντος, κινεί μια υπόνοια και πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο ευσταθεί. Είμαστε κάθετοι, θα αποδοθούν ευθύνες αν δεν συντρέχει λόγος που δόθηκε η αναρρωτική και όσοι την έδωσαν θα τεθούν σε άμεση αργία», τόνισε ο κ. Πλεύρης σε συνέντευξή του (ΣΚΑΪ).
ΕΔΕ
Καιρός: Χειμώνας μέχρι και την Κυριακή - Που θα χιονίσει στην Αττική - Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία
Η Ενορκη Διοικητική Εξέταση αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα. Πέντε στοιχεία είναι καθοριστικά για την υπόθεση. Κατ’ αρχάς, και σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας και τις διευκρινίσεις που έδωσε (Alpha), ο επιθεωρητής Λάρισας εμφανίστηκε μόλις 24 ώρες μετά το τραγικό δυστύχημα επικαλούμενος ένα πρόβλημα υγείας που δεν έχει καμία σχέση με το συμβάν – νευροχειρουργικής φύσεως σύμφωνα με τις πληροφορίες. Στο επίκεντρο της έρευνας έχει μπει η Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου. Ο διευθυντής της δεν έγραψε την αναρρωτική άδεια, αλλά φέρεται να έδωσε την εντολή. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής είναι υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία.
Ο επικουρικός γιατρός που υπογράφει την αναρρωτική άδεια ισχυρίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεσή του ότι προχώρησε σε κλινική εξέταση και χορήγησε την άδεια κατόπιν εντολής από ανώτερό του στην ιεραρχία του τμήματος. Οπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, πάντως, η αναρρωτική άδεια φέρεται να δόθηκε χωρίς να προκύπτει διαγνωστική εξέταση, γεγονός που, εάν ισχύει, αποτελεί κομβικό στοιχείο.
Ακόμα δύο παράμετροι κινούν τις υποψίες. Κατ’ αρχάς, είθισται οι αναρρωτικές άδειες που δίνονται από τους γιατρούς να είναι μικρότερης διάρκειας και να ακολουθείται επανεξέταση για παράτασή τους. Επιπλέον, για ένα ξαφνικό πρόβλημα υγείας συνηθίζεται η προσέλευση των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και όχι στα τακτικά ιατρεία, όπου οι ασθενείς προσέρχονται κατόπιν ραντεβού.
Ο δ/ντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής και πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών του Νοσοκομείου Βόλου, Νίκος Χαυτούρας, επιβεβαίωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι πράγματι εκείνη την ημέρα τον αναζήτησε ο επιθεωρητής, αλλά επειδή ο ίδιος δεν είχε ιατρείο -γνώριζε ωστόσο το προϋπάρχον πρόβλημα υγείας ενώ ήταν εμφανές ότι κούτσαινε-, τον παρέπεμψε για έλεγχο στον γιατρό Θ.Μ., ο οποίος και εντέλει υπέγραψε την αναρρωτική άδεια. Ο Νίκος Χαυτούρας διέψευσε στην ίδια συνέντευξη ότι έδωσε εντολή για την αναρρωτική, ενώ επέμεινε ότι η άδεια δεν φέρει το όνομά του. Ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής επιμένει ότι ο επιθεωρητής εξετάστηκε από τον γιατρό που έκανε εκείνη την ώρα ιατρείο και ότι όλα έγιναν στο πλαίσιο της ιατρικής δεοντολογίας.