Ανάμεσα σε αυτούς που βρέθηκαν εκεί για να την αποχαιρετίσουν είναι η Άννα Φόνσου, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, η Κάτια Δανδουλάκη, ο Σπύρος Μπιμπίλας, ο Κώστας Πρέκας, ο Τάκης Ζαχαράτος.
Ιωάννα Παλιοσπύρου: Στο Εφετείο ξανά για τη δίκη της επίθεσης με βιτριόλι - Έφτασε η Κακαράντζουλα
Νόνικα Γαληνέα: Το τελευταίο χειροκρότημα
Μεγάλη κυρία του θεάτρου, το οποίο υπηρέτησε για περισσότερο από πενήντα χρόνια, θα τη θυμόμαστε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, και σε άλλα μεγάλα θέατρα της Αθήνας, να χειροκροτεί τους συναδέλφους της χωρίς φειδώ. Η ίδια είχε χορτάσει, άλλωστε, από χειροκροτήματα.
Πολυταξιδεμένη και κοσμοπολίτισσα, η Νόνικα Γαληνέα έζησε με τους δικούς της όρους μια ζωή πλούσια σε εμπειρίες. Απέκτησε τρεις κόρες με τον ιατρό Νίκο Μουτούση. Τις δίδυμες Αλέξια και Αριέττα και τη νεότερη Αμαλία Μουτούση.
55 ρόλοι
Στη θεατρική της πορεία, η Νόνικα Γαληνέα ενσάρκωσε 55 ρόλους. Συνεργάστηκε με το «Εθνικό», το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Αμφιθέατρο, ενώ έκανε πολλές συνεργασίες με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και παραστάσεις στη Μικρή Επίδαυρο και στο Κόβεντ Γκάρντεν στο Λονδίνο, το 2003, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου. Τη σκηνοθέτησαν ο Μίνως Βολανάκης, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Ανδρέας Βουτσινάς, ο Stuart Burge, ο Διονύσης Φωτόπουλος, η Θεώνη Βαχλιώτη-Ολντριτζ, ο Νίκος Πετρόπουλος και άλλοι.
Εχει μεταφράσει 17 θεατρικά έργα, ενώ κυκλοφορεί και η αυτοβιογραφία της με τίτλο «Η ζωή μου» (εκδόσεις Λιβάνη, 2005), όπως και το επίσης αυτοβιογραφικό «Επέστρεφε» (εκδόσεις Ιανός, 2007).
Στο σινεμά
Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1968. Το ντεμπούτο της έγινε στην ταινία της Φίνος Φιλμ «Η Λεωφόρος του Μίσους» (1968), ενώ το 1971 συμμετείχε στο πλευρό της Αλίκης Βουγιουκλάκη στην ταινία «Η Κόρη του ήλιου». Αξιοσημείωτος ρόλος και πολύ αγαπητός στο κοινό ήταν στην ταινία «Η Κόμισσα της Κέρκυρας» (1972), πλάι στη Ρένα Βλαχοπούλου. Από εκεί και πέρα, αφοσιώθηκε στο θέατρο και στη ζωή της, που μοιράστηκε μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας. Ελάχιστη ήταν και η παρουσία της στην τηλεόραση, αφού συμμετείχε σε δύο μικρές σειρές («Παράξενος ταξιδιώτης» και «Δέκατο τρίτο κιβώτιο»).
Η ζωή της
Η Νόνικα Γαληνέα γεννήθηκε στην Αθήνα στις 8 Ιουνίου του 1938. Πατέρας της ήταν ο Πέτρος Γαληνέας, δικηγόρος από την Καρδαμύλη της Μάνης. Η μητέρα της ήταν η Ντορέτ Kαραϊωσηφόγλου, θρυλική μορφή της κοσμικής Αθήνας.
Συνεπεία και της ταραχώδους προσωπικής ζωής των γονιών της, η Νόνικα Γαληνέα «ξενιτεύτηκε» σε πολύ νεαρή ηλικία. Μετά το τέλος των γυμνασιακών σπουδών της στην Ελβετία, γράφτηκε στα 18 στο Densons Secretarial College στο Λονδίνο. Ομως, ο ανήσυχος και περιπετειώδης χαρακτήρας της οδήγησε τα βήματά της αλλού, στο Weber Douglas School of Singing and Dramatic Art, όπου μυήθηκε για πρώτη φορά στα μυστικά της θεατρικής τέχνης.
Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από αρκετά χρόνια, έγκυος στο τρίτο της παιδί, για να κάνει μια νέα αρχή. Η πρώτη κίνησή της ήταν να δώσει εξετάσεις το 1963 στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης, όπου έγινε δεκτή.
Το 2006 βραβεύτηκε με το έπαθλο «Κυβέλη» για την προσφορά της στο ελληνικό θέατρο.
«Με την καλλιέργεια και το δυναμισμό της, η Νόνικα Γαληνέα καθιερώθηκε για περισσότερα από 50 χρόνια όχι μόνο ως πρωταγωνίστρια στο ελληνικό θέατρο, αλλά και ως μεταφράστρια, παραγωγός και επιχειρηματίας… Δοκιμάστηκε με τόλμη τόσο στο ελεύθερο θέατρο όσο και στις κρατικές Σκηνές, σε πολλά είδη», σημείωσε, μεταξύ άλλων, στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Κουμεντάκης.
Το δικό της «αντίο» στη Νόνικα Γαληνέα είπε η Φίνος Φιλμ κάνοντας μία μικρή αναδρομή στην καριέρα της και επισημαίνοντας ότι «πάει να ανταμώσει τον Αλέκο της».
Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ «ΙΛΙΣΙΑ»
Η Νόνικα Γαληνέα και ο Αλέκος Αλεξανδράκης γνωρίστηκαν το ’69. Εκείνη περίμενε να εκδοθεί το διαζύγιό της κι εκείνος παντρεμένος με παιδί και τη γυναίκα του έγκυο. Ομως τίποτα δεν μπόρεσε να ανακόψει τη φόρα του έρωτά τους. Ο Αλέκος Αλεξανδράκης έφυγε από το σπίτι του και εγκαταστάθηκε στο δικό της και μαζί χάραξαν πορεία ως το 1990, όταν χώρισαν οι δρόμοι τους. Το 1989 η Νόνικα Γαληνέα απέκτησε τον κινηματογράφο «Ιλίσια» στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου.
Τον ανακαίνισε πλήρως και το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στην πιο πολυτελή τότε θεατρική στέγη της Αθήνας. Εκεί έγραψαν μερικές από τις πιο λαμπρές σελίδες της κοινής τους θεατρικής πορείας. Εκεί γράφτηκε και ο επίλογος της σχέσης τους, το 1990. Στο υπόγειο του θεάτρου «Ιλίσια» συνεχίζει να λειτουργεί έως σήμερα το Studio Ιλίσια, όπου στέγασαν επί μία δεκαετία τις δημιουργικές ανησυχίες τους ο Μιχαήλ Μαρμαρινός και η Αμαλία Μουτούση, η μικρότερη κόρη της Νόνικας.
Ειδήσεις σήμερα
Επικίνδυνα παιχνίδια διακινητών στον Έβρο
Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τον ιερέα με τα άσεμνα βίντεο σε ανήλικους
Εκλογές 2023: Ο ρόλος του τουρκικού προξενείου στην εκλογή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φερχάτ