Πώς θα φαινόταν σε ένα νησιώτη να πηγαίνει στο περιφερειακό ιατρείο ή το κέντρο υγείας και να μπορεί να του κάνει καρδιογράφημα εξειδικευμένος γιατρός μεγάλου αθηναϊκού νοσοκομείου, για παράδειγμα της Αθήνας; Και όμως μπορεί να γίνει. Ο πολίτης θα επισκεφτεί το περιφερειακό ιατρείο, ο αγροτικός γιατρός που είναι στην αρχή της καριέρας του και συνεπώς δεν έχει ακόμη την εμπειρία να δώσει εξειδικευμένες οδηγίες για ένα καρδιολογικό πρόβλημα θα πραγματοποιήσει το καρδιογράφημα το οποίο μέσω του συστήματος τηλεϊατρικής θα βλέπει σε real time καρδιολόγος από το νοσοκομείο “Αττικόν” ή άλλο νοσοκομείο της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Αντίστοιχα, απασχολεί έναν κάτοικο μικρού νησιού μια ελιά. Ο αγροτικός γιατρός με ψηφιακό δερματοσκόπιο σκανάρει την ελιά η οποία παρουσιάζεται στην οθόνη του εξειδικευμένου γιατρού στην Αθήνα και μπορεί να τη μετρήσει, να δει τυχόν αλλοιώσεις, να αξιολογήσει τα χαρακτηριστικά της και αναλόγως να κατευθύνει τον πολίτη. Εάν βλέπει κάτι καλοήθες μπορεί να συστήσει την ίδια διαδικασία σε λίγους μήνες για επαναξιολόγηση, εάν θεωρεί πως η ελιά είναι επικίνδυνη τότε θα παραπέμψει να μεταβεί ο πολίτης σε εξειδικευμένο κέντρο για ό,τι απαιτηθεί.
Το σύστημα τηλεϊατρικής στα νησιά επεκτείνεται ημέρα με την ημέρα, βάζοντας τέλος σε χρόνια προβλήματα. Εκ των πραγμάτων δε γίνεται μικρά νησιά να έχουν δίκτυο εξειδικευμένων γιατρών. Επιπλέον, συνήθως ο ένας ή παραπάνω αγροτικοί γιατροί αδυνατούν να χειριστούν όλα τα περιστατικά, επομένως τα πήγαινε – έλα είναι καθημερινότητα. Τώρα κάποιες μετακινήσεις δεν είναι απαραίτητες. Η πανδημία απομάκρυνε τους ανθρώπους μεταξύ τους, αλλά έφερε πιο κοντά στην ηπειρωτική χώρα και σε υπηρεσίες υγείας τους νησιώτες, μέσω της τεχνολογίας.
Προσλήψεις 600 ειδικών φρουρών
Σύμφωνα με τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Χρήστο Ροϊλό, από το 2019 που ξεκίνησε δειλά να εφαρμόζεται τηλεϊατρική στα νησιά της 2ης Υπε (Πειραιώς και Νήσων), δηλαδή το σύνολο των νησιών του Αιγαίου, σήμερα έχουν τετραπλασιαστεί τα ραντεβού και υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της τηλεϊατρικής. Συγκεκριμένα, πραγματοποιούνται 3500 ραντεβού το χρόνο. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και σχεδόν όλα τα νησιά της χώρας μας έχουν πρόσβαση. Τώρα αναμένεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα και τα νησιά του Αργοσαρωνικού.
Τα ψηφιακά εργαλεία είναι πολλά και οι δυνατότητες που δίνονται το ίδιο. Παραδείγματα άλλων εξετάσεων είναι το ψηφιακό ρινοσκόπιο, το ψηφιακό λαρυγγοσκόπιο. Επίσης ακολουθείται τακτική παρακολούθηση όπου απαιτείται. Για παράδειγμα, γιατροί του “Αττικόν” παρακολουθούν περιστατικά ακμής, χορηγούν αγωγή και βλέπουν την πορεία των μικρών ή μεγαλύτερων ασθενών εξ αποστάσεως. Το ανώτατο επίπεδο που επιδιώκει η 2η Υγειονομική Περιφέρεια να φτάσει η τηλεϊατρική είναι να μπορεί να γίνεται τηλε-εφημερία.
Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης βρέθηκε χθες στη Σχοινούσα και εγκαινίασε το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σχοινούσας, το οποίο ανεγέρθηκε με δωρεά της οικογένειας Μαρτίνου. Στο πλαίσιο των εγκαινίων ο υπουργός παρακολούθησε την ψηφιακή σύνδεση του ιατρείου με το Αττικό νοσοκομείο της Αθήνας μέσω του δικτύου της τηλεϊατρικής. “Το περιφερειακό ιατρείο το οποίο αναβαθμίζεται, είναι πάρα πολύ σημαντικό για το νησί. Η πρόληψη γίνεται μέσα από τα περιφερειακά ιατρεία και είναι σημαντικό να έρχονται οι πολίτες να κάνουν γρήγορα τις εξετάσεις και να βρίσκουμε εγκαίρως όποιο πρόβλημα υγείας μπορεί να υπάρξει”, δήλωσε.
Ταυτόχρονα, ο κ. Πλεύρης συμμετείχε στην επίδειξη μεταφοράς φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού μέσω drone για την κάλυψη των αναγκών σε υπηρεσίες υγείας των κατοίκων των μικρών νησιών του Αιγαίου. Η εταιρεία Nova σε συνεργασία με την ελληνική start-up UCANDRONE μεταφέρουν ιατροφαρμακευτικό υλικό μέσω drone στις Μικρές Κυκλάδες.
Ειδήσεις σήμερα
Σύνοδος Κορυφής EE: Συμφωνία για τον «περιορισμό των τιμών της ενέργειας» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο