Η έναρξη της κατασκευής του έργου προγραμματίζεται το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο του 2023, με στόχο την ολοκλήρωσή του μέχρι το τέλος του 2025.
Όπως εξήγησε ο κ.Σαμαράς, στόχος όλων των εμπλεκόμενων είναι η προέγκριση της οικοδομικής άδειας, που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ορόσημα για το έργο, να έχει εκδοθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, με προοπτική η οριστική μελέτη να ολοκληρωθεί τον προσεχή Ιούνιο και ακολούθως να ανοίξει ο δρόμος για την οριστική οικοδομική άδεια και την ανάδειξη του γενικού εργολάβου.
Κατά τον κ.Σαμαρά, το Μουσείο, που θα ανεγερθεί σε έκταση 3.166 τετραγωνικών μέτρων και θα έχει έξι επίπεδα, δεν θα αποτελεί απλά έναν φάρο πολιτισμού «ενάντια στον παραλογισμό», αλλά θα αναβαθμίσει σημαντικά την περιοχή της Δυτικής Εισόδου και θα τονώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή.
Σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον και αυξήσεις τιμών στα ακίνητα στην περιοχή πέριξ του λιμανιού και του Μουσείου
Μάλιστα, ήδη πέριξ του λιμανιού, στην περιοχή δηλαδή όπου χωροθετείται και το Μουσείο, οι αξίες της γης και των ακινήτων έχουν αυξηθεί. Κατά τον κ.Σαμαρά, οι μισθωτήριες αξίες των γραφειακών χώρων έχουν αυξηθεί κατά 30%, οι αγοραίες αξίες επίσης παρουσιάζουν αύξηση, μεγάλες εταιρείες όπως η Dimand επενδύουν στην περιοχή, η Deloitte προγραμματίζει τη μετεγκατάστασή της εκεί και μεγάλο ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους επενδυτές εκδηλώνεται για ακίνητα δίπλα στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, όπως αυτό της ΒΙΛΚΑ και το οικόπεδο όπου στεγαζόταν παλιά εργοστάσιο της ΖΑΝΑΕ.
«Πέριξ του λιμανιού θα δημιουργηθεί το νέο επιχειρηματικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό» εκτίμησε. Υπενθύμισε δε, ότι στο πλαίσιο του διαγωνισμού ArXellence της Alumil για την περιοχή, προτάθηκε από πολλούς συμμετέχοντες η δημιουργία ψηλών κτηρίων. «Τα υψηλά κτήρια είναι ένα ταμπού που πρέπει να σπάσει στην Ελλάδα. Η περιοχή του λιμανιού είναι η πιο ενδεδειγμένη για ψηλά κτήρια» σημείωσε και πρόσθεσε ότι, κατά πολλούς, η περιοχή θα μπορούσε να γίνει μια μικρογραφία του City του Λονδίνου ή του Μανχάταν.
Ο κ.Σαμαράς υπενθύμισε, τέλος, ότι το έργο του Μουσείου Ολοκαυτώματος θα χρηματοδοτηθεί με 10 εκατ. ευρώ από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας, με ίσο ποσό από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και με 8-10 εκατ. ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ο CEO της Pfizer, ‘Αλμπερτ Μπουρλά, θα διαθέσει 1 εκατ. ευρώ από το βραβείο «Genesis».
«Θέλουμε ένα μουσείο, το οποίο θα διδάξει στους νέους τα αποτελέσματα του αυταρχισμού»
Στον σκοπό του Μουσείου Ολοκαυτώματος, που δεν είναι μόνο να τιμά τα 6 εκατ. Εβραίους θύματα των Ναζί, αλλά και να διδάξει στους νέους «τι ήταν αυτό που έγινε τότε και τι πρέπει να κάνουμε για να μην ξαναγίνει», αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ.
«Θέλουμε ένα μουσείο, το οποίο θα διδάξει τα αποτελέσματα του αυταρχισμού (…), του να αποφασίζεις και να διατάζεις με πέντε ανθρώπους και να σκοτώνεις εκατομμύρια. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν κατανοητά από τους νέους, για να μπορέσουν να αποφύγουν να παρασύρονται από ναζιστικές θεωρίες» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σαλτιέλ και, αναφερόμενος στη νέα βεβήλωση εβραϊκών μνημείων με αγκυλωτούς σταυρούς στο ΑΠΘ, πρόσθεσε ότι τα συμπτώματα του αντισημιτισμού δεν τελειώνουν. Για αυτό άλλωστε, το Μουσείο θα λειτουργεί και ως κέντρο όπου θα γίνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια, «γιατί τα πράγματα αλλάζουν με την εκπαίδευση».
Ο κ.Σαλτιέλ υπενθύμισε ότι σήμερα στην Ελλάδα ζουν μόνο 5000 Εβραίοι, εκ των οποίων 1500 στη Θεσσαλονίκη. «Είμαστε όμως δυνατοί, είμαστε ζωντανοί, τιμάμε τους συνανθρώπους μας» είπε. Πρόσθεσε ότι οι Εβραίοι στο ‘Αουσβιτς τραγουδούσαν ελληνικά τραγούδια της εποχής και άλλαζαν τα λόγια στα ελληνικά για να μην τους καταλαβαίνουν οι Γερμανοί «και εκεί καταλάβαινες την αγάπη που έχουν αυτοί οι άνθρωποι για την Ελλάδα». Υπενθύμισε δε ότι πάνω από 350 Έλληνες φέρουν τον τίτλο του Δικαίου των Εθνών, γιατί με κίνδυνο της ζωής, της ελευθερίας και της ασφάλειας τους, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έσωσαν τις ζωές Εβραίων χωρίς να ζητήσουν χρηματικό ή άλλο αντάλλαγμα.
Το Μητροπολιτικό Πάρκο των 100 στρεμμάτων και η Πορεία Μνήμης
Στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ώστε το έργο που αφορά την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος να περάσει πλέον στη σφαίρα της υλοποίησης,αλλά και στον σχεδιασμό για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου 100 στρεμμάτων στην περιοχή, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Όπως είπε, μεταξύ άλλων ο δήμος προχώρησε στις απαραίτητες ανταλλαγές γης με τη ΓΑΙΑΟΣΕ και διέθεσε πάνω από 10 στρέμματα για τη διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων γύρω από το Μουσείο. Με την επισήμανση ότι μέσα στο 2023 θα ξεκινήσει η κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη συμβολή των οδών Κωλέττη και Π. Σιδηροδρομικού Σταθμού, ο κ. Ζέρβας παρουσίασε και τον σχεδιασμό του Δήμου Θεσσαλονίκης για το μητροπολιτικό πάρκο: «Η δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου, που θα περιλαμβάνει τμήμα της διαδρομής που ακολουθεί η Πορεία Μνήμης, θα αναβαθμίσει συνολικά την δυτική περιοχή και θα προσθέσει έναν πνεύμονα πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής» ανέφερε.
Τα οφέλη για την τοπική οικονομία
Στα οφέλη που θα έχει η δημιουργία του Μουσείου για την οικονομία και τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης, αλλά και στη μακραίωνη σχέση της πόλης με την εβραϊκή κοινότητα, αναφέρθηκαν κατά τις ομιλίες τους ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Γιάννης Μασούτης και ο CEO του Tor Hotel Group, Ντίνος Τορνιβούκας.
Ο κ.Μασούτης υπενθύμισε ότι μέχρι την Κατοχή, οι εβραϊκές επιχειρήσεις αποτελούσαν τα μισά μέλη στο μητρώο του ΕΒΕΘ κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι η δημιουργία του Μουσείου θα προβάλει τη Θεσσαλονίκη διεθνώς, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι η πόλη θα αποκτήσει τον ρόλο που της αξίζει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, πετυχαίνοντας έναν στόχο που είχε μείνει στα λόγια επί 30 χρόνια.
Ο κ.Τορνιβούκας διατύπωσε την εκτίμηση ότι το Μουσείο «αλλάζει 180%» τη θέση της Θεσσαλονίκη στα τουριστικά δρώμενα παγκοσμίως και πρόσθεσε ότι θα ήταν ευχής έργον να δημιουργηθεί ένα προϊόν που συνδυάζει το νέο αυτό μουσείο, ιστορία γαστρονομία και αρχιτεκτονική. «Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι όλοι οι φορείς να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε το Μουσείο Ολοκαυτώματος να βρει τη Θεσσαλονίκη απαλλαγμένη από τις παθογένειες που όλοι γνωρίζουμε» κατέληξε.
Κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, υπενθύμισε πως ήταν απόφαση της κυβέρνησης «από την πρώτη στιγμή» να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι διαδικασίες για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι το νέο αυτό τοπόσημο για την πόλη, εκτός του ότι θα λειτουργήσει ως σημείο πολιτισμού και μνήμης, θα έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη για την πόλη και θα αποτελέσει σημαντικό χώρο εκπαίδευσης.
Ειδήσεις σήμερα
Μάξιμος Σαράφης: Τι δήλωσε στον ανακριτή ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης που προφυλακίστηκε για την απάτη
Ο Terminator… ζει – Ρομπότ υγροποιείται και περνάει μέσα από κάγκελα