Ληστείες, διαρρήξεις, διακεκριμένες κλοπές αλλά και διακίνηση ναρκωτικών ήταν τα πεδία δράσης των συλληφθέντων.
Σήμερα, οδηγήθηκαν προκειμένου να απολογηθούν 14 άτομα εκ των οποίων οι 13 κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα. Ο 14ος κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους καθώς κατά το διάστημα τέλεσης των πράξεων ήταν ανήλικος.
Άλλοι 19 κατηγορούμενοι έχουν κριθεί ήδη προσωρινά κρατούμενοι, έξι την περασμένη Πέμπτη και ακόμη δεκατρείς χθες Παρασκευή.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι εμπλεκόμενοι στις συμμορίες που δρούσαν σε ομάδες διέπραξαν 553 αξιόποινες πράξεις κατά το διάστημα από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Μάιο του 2024. Η «λεία» τους εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 2,76 εκατ. ευρώ. Η δικογραφία που αριθμεί περισσότερες από 20.000 σελίδες, περιλαμβάνει συνολικά 132 άτομα, εκ των οποίων 21 είναι έγκλειστοι σε φυλακές.
Αποκάλυψη ΕΤ: Οι σοκαριστικοί διάλογοι των μελών των 14 συμμοριών που ρήμαζαν τη Θεσσαλονίκη
-«Ξέρεις τι θέλω αύριο;»
-«Τι;»
-«…πάμε να ξεσκίσουμε όλα τα σπίτια.»
-«Oπου θες…»
Ο παραπάνω διάλογος καταγράφηκε από τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που παρακολουθούσαν για καιρό τις κινήσεις των έμπειρων διαρρηκτών που είχαν σαρώσει την Κεντρική Μακεδονία. Οι αποκαλούμενοι… «πρυτάνεις» των διαρρήξεων ήταν υπεύθυνοι για μερικά από τα πιο κινηματογραφικά χτυπήματα που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 4 χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα. Ο «Ελεύθερος Τύπος» παρουσιάζει τις συνομιλίες των κακοποιών και τα συνθηματικά που χρησιμοποιούσαν για να μη γίνονται αντιληπτοί από τις Αρχές. Οι συνολικά 14 συμμορίες είναι υπεύθυνες για 553 αξιόποινες πράξεις, ενώ το οικονομικό όφελος από την παράνομη δράση τους εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 2.760.000 ευρώ.
Παρουσία Σακελλαροπούλου η χριστουγεννιάτικη μουσική εκδήλωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου
Οργάνωση
«Δες τι γίνεται, εορτολόγια πράγματα, ποιος γιορτάζει… Βάλε ακριβή ημερομηνίες πού να πάμε, πού να μην πάμε, ξύπνα. Γίνε χάρτης», αναφέρει μέλος της εγκληματικής ομάδας σε συνεργό του κατά τη διάρκεια συνομιλίας. Οπως αποτυπώνεται, οι διαρρήκτες, που συνήθως έβαζαν στο στόχαστρο κατοικίες στις οποίες διέμεναν άτομα υψηλού οικονομικού και κοινωνικού status, έκαναν πάντοτε… τη «μελέτη» τους, εξετάζοντας πότε τα σπίτια-στόχοι είναι άδεια. Σε άλλο μέρος της ίδιας συνομιλίας, οι δύο διαρρήκτες αναφέρουν ότι εκτός από σπίτια είχαν προτίμηση και στα αυτοκίνητα:
ΜΕΛΟΣ Α: Θα πάμε να κλέψουμε;
ΜΕΛΟΣ Β: Το βράδυ να μπούμε σε κάνα σπίτι… Δεν πάω για αμάξια πάλι.
ΜΕΛΟΣ Α: Ναι;
ΜΕΛΟΣ Β: Ναι. Να πάρουμε λεφτά.
ΜΕΛΟΣ Α: Ε, κάνε κονέ.
Παρακολουθήσεις
«Αμα έχει κάτι, ερχόμαστε, άμα δεν έχει κάτι, τι να έρθουμε;», αναφέρει σε άλλη συνομιλία ένας από τους διαρρήκτες, με τον συνεργό του να του απαντά: «Εχει δύο που έχουν λεφτά. Αλλά ο ένας θέλει παρακολούθηση, θέλουν παρακολούθηση βασικά. Οταν κλείνουν, να τους ακολουθήσουμε». Είναι ενδεικτικό ότι σε ένα μόνο από τα χτυπήματα, οι κακοποιοί, πριν από περίπου 4 χρόνια, είχαν αποσπάσει 1 εκατ. ευρώ από κατοικία στο Πανόραμα.
Τα μέλη των εγκληματικών ομάδων χρησιμοποιούσαν ασυρμάτους μέσω των οποίων προσπαθούσαν, μπαίνοντας στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ., να παρακολουθούν τις κινήσεις των αστυνομικών κοντά στα σημεία ενδιαφέροντος. Χαρακτηριστικός είναι ο παρακάτω διάλογος:
ΜΕΛΟΣ Α: Ακου λίγο, εδώ στους πλούσιους. Εχει δύο τσάντες και δεν μπορώ να τις πάρω και έχει Αστυνομία ρε φίλε. Δεν ξέρω τι έγινε. Ακου Πανόραμα.
ΜΕΛΟΣ Β: Και πώς θα ακούσω; Ακούω άμα έχει Αστυνομία εκεί εγώ;
ΜΕΛΟΣ Α: Εχει Αστυνομία. Εννοώ δεν ξέρω τι κάνουν εκεί.
ΜΕΛΟΣ Β: Ακούω, γιατί θα φύγω σε πέντε λεπτά, να ξέρεις.
Εδινε… αναφορά
Ανάμεσα στις καταγεγραμμένες συνομιλίες που οδήγησαν στην εξάρθρωση των 14 συμμοριών υπάρχει ακόμα και διάλογος ενός εκ των μελών των εγκληματικών ομάδων με τη σύζυγό του, στην οποία περιγράφει την παράνομη δραστηριότητά του.
ΣΥΖΥΓΟΣ: Για πες, πόσα πήρατε χθες;
ΔΙΑΡΡΗΚΤΗΣ: Από τριάντα ευρώ πήραμε χθες. Δεν πήραμε πολλά, να πεθάνω.
ΣΥΖΥΓΟΣ: Ναι;
ΔΙΑΡΡΗΚΤΗΣ: Ναι.
ΣΥΖΥΓΟΣ: Και εγώ νόμιζα ότι πήρατε μπόλικα, που ήρθες έτσι.
ΔΙΑΡΡΗΚΤΗΣ: Οχι.
Μπίζνες με κινητά στις φυλακές
Ανάμεσα στις εκατοντάδες έκνομες ενέργειες στις οποίες είχαν εμπλακεί οι 37 συλληφθέντες ήταν και η… εισαγωγή κινητών τηλεφώνων στο κατάστημα κράτησης Θεσσαλονίκης. Σε τρεις περιπτώσεις, ταυτοποιημένα μέλη των συμμοριών εκτόξευσαν στον προαύλιο χώρο των φυλακών αυτοσχέδιες συσκευασίες που περιείχαν συσκευές κινητής τηλεφωνίας και τηλεφωνικές συνδέσεις, μετά από υπόδειξη έγκλειστου διαρρήκτη. Σε άλλη περίπτωση, στις φυλακές Νιγρίτας, πέντε κακοποιοί που εξέτιαν ποινή για την παράνομη δράση τους είχαν βρεθεί με κινητά τηλέφωνα, τα οποία πέρασε στο κατάστημα κράτησης κοινωνική λειτουργός σε συνεννόηση με άλλα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
«Χτυπήματα» και σε νοσοκομεία
Οι κακοποιοί, αναζητώντας τρόπους για εύκολο κέρδος, δεν δίσταζαν να ασκούν την παράνομη δραστηριότητά τους ακόμα και σε χώρους στάθμευσης νοσοκομείων. Εκεί πίστευαν ότι θα βρίσκουν εύκολους στόχους, εκμεταλλευόμενοι τον πανικό αρκετών πολιτών, που πάνω στη βιασύνη τους να φτάσουν στα νοσοκομεία, άφηναν αντικείμενα μέσα στα αυτοκίνητά τους. Μάλιστα έφταναν σε σημείο να ενημερώνονται από το τηλεφωνικό κέντρου του ΕΚΑΒ (166), αναζητώντας τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που είχαν εφημερία, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να εντοπίζουν περισσότερα οχήματα-στόχους.