Εξηγεί στον «Ελεύθερο Τύπο» ο γενικός διευθυντής της AA ALARM, Γιώργος Μπάμπαλης, για το πώς γεννήθηκε η ιδέα που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους αρμόδιους φορείς στην έγκαιρη επέμβαση σε περιπτώσεις φωτιάς: «Η ιδέα ξεκίνησε πριν από 7-8 χρόνια και σκοπό είχε να προλάβουμε μια φωτιά πριν γίνει πυρκαγιά. Συνεπώς το focus μας είναι να μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε φωτιά 20-50 εκατοστά, όταν ξεκινάει δηλαδή, έτσι ώστε είτε η υδροφόρα του δήμου είτε η Πυροσβεστική Υπηρεσία να σβήσει το κομμάτι αυτό και να μην πάρει έκταση η πυρκαγιά στο δάσος».
Πώς λειτουργεί
Οπως εξηγεί ο κ. Μπάμπαλης, «αυτό το σύστημα έχει κάμερες με τεχνητή νοημοσύνη που ανιχνεύουν καπνό – φωτιά, διαθέτει αυτονομία σε τροφοδοσία, ρεύμα και Ιντερνετ, είναι αδιάλειπτης λειτουργίας, συνοδεύεται από έναν πίνακα πυρανίχνευσης μέσω του οποίου έρχεται αυτόματα ειδοποίηση σε ένα κέντρο λήψης σημάτων και την ίδια στιγμή ενημερώνεται η Πυροσβεστική για ύπαρξη φωτιάς».
Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα έγκαιρης πυρανίχνευσης-πυροπροστασίας περιλαμβάνει ένα πλήρες αυτόνομο σύστημα θερμoγραφικών και οπτικών καμερών με ραδιομετρία (TR), με στόχο την έγκαιρη ανίχνευσης φωτιάς και την άμεση ειδοποίηση αρμόδιων φορέων όπως η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική κ.λπ., αλλά και την αυτόματη ενεργοποίηση του αρδευτικού συστήματος, εφόσον υφίσταται στο χώρο.
Μεταξύ των περιοχών που έχουν ήδη εγκαταστήσει το σύστημα είναι οι Δήμοι Αμαρουσίου, Αργυρούπολης – Ελληνικού, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γλυφάδας και Χανίων, ενώ το καλοκαίρι, και συγκεκριμένα στις 7 Ιουλίου, έδρασε «σωτήρια» στην περίπτωση του Αλσους Συγγρού, όταν μέσα σε 8 λεπτά έσβησε η φωτιά από την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία του δήμου μετά τον έγκαιρο εντοπισμό και την άμεση ενημέρωση από το σύστημα.
«Μέσα σε 8 λεπτά η Πυροσβεστική μετέβη στο σημείο, όπου και έσβησε ένα κομμάτι 5-10 τετραγωνικών φωτιάς, προτού καεί ολόκληρο το Αλσος Συγγρού», επισημαίνει ο κ. Μπάμπαλης.
Υπουργείο Περιβάλλοντος: Διαγωνισμός καινοτομίας με 149 συμμετοχές
Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η ανάδειξη τεχνολογικών προκλήσεων σε τομείς όπως η πρόληψη και η προστασία, η αποκατάσταση και η ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων για τη διαχείριση των δασών και η καταγραφή λύσεων που μπορούν να αξιοποιηθούν επιχειρηματικά στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων.
13 γυναικοκτονίες το 2024 - Σοκαριστικά στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη μεγάλη συμμετοχή και για το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές ομάδες οι οποίες λειτουργούν στην πράξη για το καλό των δασών», τονίζει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο γενικός γραμματέας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Αραβώσης.
Συνολικά, κατατέθηκαν 149 προτάσεις από start up εταιρίες, ερευνητές, επιστήμονες και φοιτητές και στην τελική φάση του διαγωνισμού προκρίθηκαν 18 ομάδες, οι οποίες παρουσίασαν τις καινοτόμες ιδέες τους. Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να προτείνουν λύσεις αξιοποιώντας την τεχνογνωσία τους στις θεματικές ενότητες: Πρόληψη & Προστασία Δασών, Αποκατάσταση Δασών και Ψηφιοποίηση Δασών.
2ο ΚΑΙ 3ο ΒΡΑΒΕΙΟ
Τεχνητή νοημοσύνη, ακουστική ανίχνευση
Το 2ο βραβείο, AILApaths από την CAIUS E.E., αφορά στο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο κάνοντας χρήση ψηφιακών χαρτών, δορυφορικών εικόνων στο ορατό και υπέρυθρο φάσμα, γεωμορφολογικών δεδομένων, βίντεο από drones, αλλά και δεδομένων χρηστών, ανιχνεύει και αξιολογεί αυτόματα τα μονοπάτια προσφέροντας ένα χάρτη με την ακριβή τοποθεσία τους.
Το 3ο βραβείο αφορούσε στην ακουστική ανίχνευση ανθρωπογενών πιέσεων σε πραγματικό χρόνο εντός καμένων δασών από την ΕΛΓΟ Δήμητρα. Πρόκειται για ένα σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης με τη χρήση δικτύου ακουστικών αισθητήρων για την σε πραγματικό χρόνο ανίχνευση περιστατικών λαθροθηρίας, λαθροϋλοτομίας και παράνομης βόσκησης εντός καμένων περιοχών και άκαυτων νησίδων.
Ειδήσεις σήμερα
Κιβωτός του Κόσμου – Οικονόμου: Άμεση αντικατάσταση του Δ.Σ. μετά τις καταγγελίες
Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Έρχονται καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι