Η υπόθεση που απασχόλησε τη Δικαιοσύνη αφορούσε δύο πρώην συντρόφους με παιδί εκτός γάμου, το οποίο είχε αναγνωριστεί από τον πατέρα και αρχικά είχε υπογραφεί μεταξύ τους πρακτικό διαμεσολάβησης το 2020, που όριζε μεταξύ άλλων ότι η γονική μέριμνα και η επιμέλεια θα ασκούνται στο σύνολό τους από τη μητέρα.
Ωστόσο, οι αλλαγές που ψηφίστηκαν στο Οικογενειακό Δίκαιο το 2021, σε συνδυασμό με τον ισχυρισμό του πατέρα ότι το παιδί επιθυμεί περισσότερο χρόνο μαζί του και η μητέρα «διαταράσσει τη συναισθηματική σχέση τους, με σκοπό την αποξένωση και δεν ενημερώνει για σοβαρά θέματα υγείας του παιδιού», οδήγησαν τον πατέρα στην κατάθεση αίτησης με την οποία ζητούσε την από κοινού γονική μέριμνα και την ανάθεση της επιμέλειας στον ίδιο ή και στους δύο από κοινού με το σύστημα της εναλλασσόμενης κατοικίας, αλλά και την από κοινού λήψη απόφασης για σοβαρά θέματα υγείας, θρησκείας και εκπαίδευσης.
«Ισχυρός δεσμός»
Το δικαστήριο εξέτασε το ζήτημα της από κοινού μέριμνας και επιμέλειας διαπιστώνοντας από τα στοιχεία της δικογραφίας πως το παιδί «έχει αναπτύξει ισχυρό συναισθηματικό δεσμό με τον πατέρα του, με τον οποίο έχει συστηματική επικοινωνία και ο οποίος το περιβάλλει με στοργή και αγάπη και έχει την ψυχική διάθεση να ασχοληθεί συστηματικά με την ανατροφή του». Οπως σημειώνεται, τα σπίτια των γονέων βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με το αυτοκίνητο και ο πατέρας έχει κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για τη διαμονή του τέκνου του, όπως για παράδειγμα τη διαμόρφωση παιδικού δωματίου στο διαμέρισμά του.
«Εν όψει της καταλληλότητας και των δύο γονέων και της θέλησής τους να ασχοληθούν συστηματικά με το τέκνο τους, το δικαστήριο κρίνει ότι δεν υπάρχει λόγος να παρεκκλίνει από τη ρύθμιση του άρθρου 1515 ΑΚ, το οποίο καθιερώνει ως νόμιμο σύστημα την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας στην περίπτωση που το τέκνο έχει αναγνωριστεί εκουσίως από τον πατέρα και ότι το συμφέρον του ανήλικου τέκνου των διαδίκων επιβάλλει να ασκείται η γονική μέριμνα αυτού στο σύνολό της από τους δύο γονείς, από κοινού, προκειμένου να επιτευχθεί σύσφιγξη των σχέσεων του και με τους δύο γονείς, να αποφευχθεί ο κίνδυνος της ψυχικής αποξένωσής τους και να διατηρηθεί και ενισχυθεί ο μεταξύ αυτού και αμφοτέρων των γονέων ψυχικός δεσμός, με σκοπό την ψυχοπνευματική ανάπτυξή του», σημειώνει ο δικαστής και συμπληρώνει πως δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού θα διατάρασσε την ψυχική του ισορροπία.
Ελλιπής ενημέρωση
Από τη συζήτηση της υπόθεσης και τον φάκελο της δικογραφίας αποδείχθηκε ότι το προηγούμενο διάστημα η μητέρα δεν ενημέρωνε τον πατέρα για σημαντικά θέματα υγείας του παιδιού, αρνείτο να γνωστοποιήσει τα στοιχεία του παιδιάτρου ή να τον πληροφορήσει για εμβολιασμούς και ιατρικές εξετάσεις. «Με την ανάθεση της γονικής μέριμνας και στους δύο γονείς, θα εξασφαλιστεί η ουσιαστική συμμετοχή του πατέρα στην ανατροφή του τέκνου του, ο οποίος θα μπορεί όχι μόνο να ενημερώνεται, αλλά και να αποφασίζει από κοινού με τη μητέρα για τα θέματα υγείας και όλα τα ζητήματα της επιμέλειας του ανήλικου τέκνου», επισημαίνεται στη σχετική απόφαση.
ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ
Φώναζαν το παιδί με δύο ονόματα επειδή δεν συμφωνούσαν!
Το ανήλικο παιδάκι, τεσσάρων ετών σήμερα, παραμένει αβάπτιστο, καθώς οι γονείς διαφωνούσαν στο όνομα που θα του δοθεί. Μάλιστα, η μητέρα, οι συγγενείς της και το σχολικό περιβάλλον του παιδιού αποκαλούσαν το παιδί με ένα όνομα επιλογής της μητέρας -το οποίο όμως δεν είχε συμφωνηθεί με τον πατέρα-, ενώ από το οικογενειακό περιβάλλον του πατέρα το παιδάκι προσφωνείται με διαφορετικό όνομα για να τιμηθεί ο παππούς από την πατρική γραμμή.
Τη λύση κλήθηκε να δώσει το Πρωτοδικείο της Αθήνας, που αποφάσισε να δώσει στο παιδί και τα δύο ονόματα. Το ένα όνομα για να τιμηθεί ο παππούς προς εκπλήρωση του θρησκευτικού τάματος του πατέρα του τέκνου, ενώ αποφασίστηκε και η διατήρηση του ονόματος επιλογής της μητέρας, καθώς το παιδί είναι πλέον στην ηλικία των τεσσάρων ετών και μια αλλαγή του ονόματος με το οποίο το προσφωνούν μέχρι σήμερα στο περιβάλλον του θα μπορούσε -κατά τον δικαστή- να δημιουργήσει σύγχυση και ψυχολογικά προβλήματα.
Μοιράστηκε ο χρόνος
Στο διά ταύτα της δικαστικής απόφασης (αρ. 9498/2023) καθορίζεται ότι από την 1η έως την 8η ημέρα κάθε μήνα και από τη 15η έως την 22η το παιδί θα διαμένει με τον πατέρα του και τις υπόλοιπες μέρες με τη μητέρα του. Αντίστοιχες ρυθμίσεις επιμερισμού του χρόνου διαμονής του παιδιού με τους γονείς προβλέφθηκαν για τις εορτές Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και για τις καλοκαιρινές διακοπές, ενώ κάθε φορά που δεν θα τηρείται η απόφαση θα υπάρχει ποινή 500 ευρώ, καθώς και προσωπική κράτηση ενός μηνός για τον «παραβάτη» γονέα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΝΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Πρωτοποριακή απόφαση»
«Πρόκειται για πρωτοποριακή απόφαση, καθώς περιέχει το σύνολο των τομών που έφερε το νέο νομοθετικό καθεστώς. Με την παλαιότερη νομοθεσία ο πατέρας τέκνου γεννημένου χωρίς γάμο εστερείτο τη γονική μέριμνα, παρά την αναγνώριση του παιδιού ως νόμιμου τέκνου του, εκτός εάν η μητέρα συναινούσε προς τούτο. Με το νέο νομοθετικό status που ισχύει από 16-09-2021, ο πατέρας με την αναγνώριση του τέκνου αυτομάτως ασκεί και τη γονική μέριμνα. Η υπ’ αριθμ. 9498/2023 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ανέθεσε την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας στους γονείς, αλλά διέταξε και τη συνεπιμέλεια με το σύστημα της εναλλασσόμενης κατοικίας στην ουσία της», δήλωσε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο νομικός παραστάτης του πατέρα, Γεώργιος Λιανουλόπουλος.