Ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «έχω επικοινωνήσει από νωρίς σήμερα με το πρωί με τον ΕΟΔΥ και ενδεχομένως να έλθει αύριο ένα κλιμάκιο, προκειμένου να αποφασιστεί ποιες ακριβώς οδηγίες θα δοθούν προς το Πανεπιστήμιο για το τι πρέπει να γίνει».
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται μετά το κρούσμα μηνιγγίτιδας σε φοιτητή που σπουδάζει στο τμήμα Μηχανολόγων – Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ Πάτρας μαζί με άλλες σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών, ο κ. Καρβέλης σημείωσε ότι «το πρωτόκολλο προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα και ήδη έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες».
Στη ΜΕΘ σε σοβαρή κατάσταση 20χρονος
Υπενθυμίζεται ότι σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας, ένας 20χρονος φοιτητής, ο οποίος διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 20χρονος φοιτητής βρέθηκε σε λιπόθυμη κατάσταση μέσα στο σπίτι που διέμενε, από τους γονείς του, οι οποίοι είχαν ανησυχήσει, επειδή δεν απαντούσε σε τηλεφωνικές κλήσεις.
Ο φοιτητής διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», αλλά λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του, αποφασίστηκε να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο.
Είναι το 3ο κρούσμα μηνιγγίτιδας
Σημειώνεται πως αυτό είναι το τρίτο κρούσμα μηνιγγίτιδας σε φοιτητή στην Πάτρα:
Στα μέσα Ιανουαρίου 18χρονος φοιτητής είχε διαγνωσθεί με μηνιγγίτιδα. Ο 18χρονος έχει πλέον ξεπεράσει τον κίνδυνο.
Στα τέλη Φεβρουαρίου είχε διαγνωσθεί με μηνιγγίτιδα μια 20χρονη φοιτήτρια, η οποία εξακολουθεί να νοσηλεύεται.
Τι είναι η μηνιγγίτιδα
Η ιογενής μηνιγγίτιδα είναι η πιο κοινή και είναι μέτριας έντασης, ενώ συχνά προκαλείται από εντεροϊό, ερπητοϊό ή πιο σπάνια από έναν αρμποϊό. Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα, ωστόσο, θεωρείται από τα πιο επείγοντα ιατρικά περιστατικά, ενώ στην οξεία φάση της μπορεί να υπάρξει επιδείνωση των συμπτωμάτων μέσα σε λίγες ώρες.
Αρκάς: Με «κουραμπιεδάκια» και τη... «Θεία Τασία» καλημερίζει σήμερα ο σκιτσογράφος
Αυτή η μηνιγγίτιδα προκαλείται από διάφορα μικρόβια. Αν πρόκειται για μηνιγγιτιδόκοκκο, οι ηλικίες από 16 έως 25 ετών, όπως και τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής είναι οι ηλικίες που έχουν τη μέγιστη έξαρση, επισημαίνει μιλώντας στον «Ε.Τ», η Παιδίατρος Αννα Παρδάλη, η οποία είναι και αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.
«Γιατί σε αυτές τις ηλικίες; Στις ηλικίες 16 έως 25 ετών υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό φορείας, δηλαδή ο ένας στους 10 εφήβους το έχει στο λαιμό του και εκδηλώνεται όταν εκτίθεται σε συνθήκες εξάντλησης. Τώρα ένα 18χρονο παιδί και φοιτητής καταλαβαίνετε δεν κοιμάται καλά, δεν σιτίζεται καλά και ενδεχομένως επειδή είναι και σε εξεταστική περίοδο να έχει και στρες. Αρα λοιπόν μπορεί σε συνθήκες ανοσοκαταστολής να προκύψει νόσος», τονίζει.
Τα συμπτώματα
Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος ξεκινά με υψηλό πυρετό, κακουχία πολύ επηρεασμένη γενική κατάσταση, εμέτους, φωτοφοβία, ενώ στην πορεία μπορεί να εμφανιστεί εξάνθημα.
Ολα τα συμπτώματα γενικά εξελίσσονται ραγδαία. «Η ακαμψία αυχένα είναι κλινική διάγνωση, δεν είναι κάτι που το αναφέρει το παιδί», αναφέρει η κ. Παρδάλη και εξηγεί:
«Μπορεί να πει το παιδί που έχει πονοκέφαλο ότι πονάει στη βάση του κεφαλιού και να διαπιστώνουμε στην εξέταση ότι δεν μπορεί να κάμψει το κεφάλι του προς το στήθος, πονάει. Αυτό είναι σημείο της εξέτασης».
Ο πυρετός, η κεφαλαλγία και η κακουχία μπορεί να εμφανίζονται από την αρχή, αλλά είναι κοινά συμπτώματα με αυτά των ιώσεων. Σε πιο προχωρημένη κατάσταση, λέει η γιατρός, «μπορεί να αρχίσει να κάνει σηψαιμία -γιατί αυτή είναι η κατάληξη και πεθαίνει κανείς- και να έχει πολυοργανική προσβολή, η οποία σημαίνει «εκδηλώσεις από το καρδιαγγειακό, από το αναπνευστικό, τους νεφρούς, από όλα τα συστήματα».
Η κεφαλαλγία, η φωτοφοβία και ο υψηλός πυρετός -ίσως και οι έμετοι- είναι τα πρώιμα συμπτώματα που πρέπει να ευαισθητοποιήσουν το γονιό να επισκεφθεί άμεσα παιδίατρο ή νοσοκομείο.
Ο εμβολιασμός
Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για το εμβόλιο κατά του -περισσότερο θανατηφόρου, αλλά και πιο σπάνιου- μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β, το οποίο κοστολογείται στη λιανική από 80 έως 100 ευρώ ανά δόση. (απαιτούνται από 2 έως 3 δόσεις ανάλογα με την ηλικία).
Τα συστήματα υγείας πολλών χωρών -μεταξύ αυτών και της χώρας μας- μετά από μελέτη των επιδημιολογικών δεδομένων και μελετών κόστους – οφέλους αποφάσισαν να μην το χορηγούν δωρεάν μέσω των Εθνικών Εμβολιαστικών Προγραμμάτων.
«Στην Ελλάδα τα θανατηφόρα περιστατικά είναι λίγα και οι εκτιμήσεις λένε ότι το περίπου 40% του πληθυσμού έχει καλυφθεί με ιδιωτική δαπάνη και πρωτοβουλία των γονιών κι έτσι έχει δημιουργηθεί ένα τείχος ανοσίας. Αυτό βελτιώνει ακόμα παραπάνω τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και το κράτος κρίνει -γιατί έτσι χαράσσονται οι πολιτικές υγείας- ότι τα περιστατικά των θανάτων των παιδιών που θα νοσηλευτούν είναι λίγα και δεν μπορεί να το υποστηρίξει οικονομικά», τονίζει η παιδίατρος κ. Παρδάλη και καταλήγει πως από την άλλη, οι ζωές των παιδιών δεν θα πρέπει να μετριούνται με αριθμούς.
Γενικά συμπτώματα
- υψηλός πυρετός
- κακουχία
- κακή γενική κατάσταση
- έμετοι
- φωτοευαισθησία / φωτοφοβία
- εξάνθημα
- δυσκαμψία αυχένα
Πρώιμα συμπτώματα (απαιτείται ιατρική βοήθεια)
- κεφαλαλγία
- φωτοφοβία
- υψηλός πυρετός
- (ίσως και έμετοι)
Προχωρημένα συμπτώματα
- εξάνθημα
- κακή γενική κατάσταση
- έμετοι
- σηψαιμία ——>>> πολυοργανική προσβολή ——->>>> θάνατος
Ειδήσεις σήμερα
Καραμπόλα φορτηγών με ΙΧ στον Κηφισό – Προληπτικά στο νοσοκομείο δύο παιδιά
Προσωπικός γιατρός: Έρχονται 1.379 προσλήψεις, κίνητρα και «ποινές»
Απόπειρα απαγωγής 16χρονης στο Χαϊδάρι – Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 22χρονος [Βίντεο]
Βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης την ώρα που ο Ζελένσκι θα συναντούσε τον Μητσοτάκη