Μέχρι στιγμής, οι Αρχές έχουν καταφέρει να ταυτοποιήσουν τουλάχιστον 656 απάτες, με τη λεία της οργάνωσης να φτάνει τα 2.955.804 ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών όμως, μέσα στα δύο χρόνια δράσης τους, οι επιτήδειοι πιθανότατα έχουν καταφέρει να εξαπατήσουν πάνω από 3.000 πολίτες και το παράνομο όφελος που πέρασε από τα χέρια του ξεπερνά τα 14.000.000. Για την παράνομη δραστηριότητα έχουν συλληφθεί 37 άτομα.
Πώς δρούσαν
Εικονικές αγγελίες για πώληση αυτοκινήτων και αγροτικών μηχανημάτων σε τιμή ευκαιρίας στο MARKETPLACE του FACEBOOK και στην ιστοσελίδα CAR.GR, «μαϊμού» λογιστές που υπόσχονταν κρατική επιδότηση και επιστροφή φόρου, υπάλληλοι γραφείων που αναλάμβαναν την δήθεν υποχρεωτική αναβάθμιση της ταμειακής μηχανής της PAYSAFE- CARD.
Βόλος: Ποινή φυλάκισης 2 ετών με αναστολή στον 28χρονο που σκότωσε έναν 62χρονο στην ΛΕΑ
Με αυτούς τους τρεις τρόπους, οι επιτήδειοι κατάφεραν να εξαπατήσουν τα χιλιάδες θύματά τους σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αλλοτε ζητώντας προκαταβολές από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές των… ανύπαρκτων οχημάτων και μηχανημάτων, άλλοτε λαμβάνοντας χρηματικά πόσα για να επιταχύνουν κάποια «εικονική» λογιστική εξυπηρέτηση και άλλοτε υποκλέπτοντας κωδικούς PAYSAFE-CARD από ανυποψίαστους ιδιοκτήτες περίπτερων και μίνι μάρκετ.
Η οργάνωση δρούσε πανελλαδικά, με αρχηγεία-τηλεφωνικά κέντρα της την περιοχή των συνοικισμών Ρομά του Ζευγολατιού και των Εξαμιλίων Κορινθίας αλλά και το Αργος Αργολίδος. Ταυτόχρονα επιχειρησιακά κέντρα, κέντρο συλλογής τραπεζικών στοιχείων και προϊόντων εγκλήματος αποτελούσαν οι περιοχές της Σαλαμίνας, καθώς και η Αμαλιάδα και η Γαστούνη, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητάς τους με τα «αρχηγεία».
Τα… μουλάρια
300-800 ευρώ. Αυτό ήταν το χρηματικό ποσό με το οποίο οι απατεώνες εξαγόραζαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς άλλων ατόμων, για να μεταφέρουν σε αυτούς το παράνομο κέρδος τους. Τα αποκαλούμενα money mules («μουλάρια») αποτελούν μια από τις πιο διαδεδομένες πρακτικές απόκρυψης χρημάτων. Πρόκειται συνήθως για άτομα που έχουν άμεση ανάγκη για μετρητά, τα οποία «αλιεύουν» στις περισσότερες περιπτώσεις οι εγκληματικές οργανώσεις από στέκια τοξικοεξαρτημένων.
Οι τηλεφωνικές συνδέσεις μέσω των οποίων εξαπατούσαν τους πολίτες οι συλληφθέντες ανήκαν σε «αχυρανθρώπους», συνήθως αλλοδαπούς, έτσι ώστε να είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους από τις διωκτικές αρχές.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις Ιανουαρίου 2025: Δείτε τις ημερομηνίες πληρωμής
Εγκριση νέας Κομισιόν με 3 αστερίσκους
Το ΠΑΣΟΚ ζητά μείωση φόρων, αλλά αυξάνει τα τέλη στην Αθήνα
Μητσοτάκης: Τα ξεκάθαρα μηνύματα για Σαμαρά, ελληνοτουρκικά, οικονομία
Καιρός: Προ των πυλών η κακοκαιρία – Πού θα έχει σήμερα βροχές – Που θα χιονίσει την Παρασκευή