Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Κώστα Γιουτίκα, πρόκειται για ένα πρωτοποριακό, μεγαλόπνοο έργο που αντίστοιχο του δεν έχει υπάρξει στην Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια. «Το δυτικό παράκτιο της Θεσσαλονίκης, μια περιοχή με σπουδαίους θησαυρούς της φύσης, αλλά ταυτόχρονα παραμελημένη, εγκαταλελειμμένη και με σοβαρές εστίες ρύπανσης, εξυγιαίνεται και μετά από δεκαετίες αποδίδεται ξανά στους κατοίκους της πόλης», είπε, παρουσιάζοντας την πορεία του πρότζεκτ στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του περιφερειακού συμβουλίου.
Υπογράμμισε ότι οι παρεμβάσεις ανάδειξης του δυτικού παράκτιου «μετώπου», έχουν ως στόχους την ήπια αξιοποίηση της περιοχής ώστε να καταστεί επισκέψιμη και να τη γνωρίσουν οι Θεσσαλονικείς και οι επισκέπτες. Τα επόμενα βήματα αφορούν τη δημιουργία στάσης της θαλάσσιας συγκοινωνίας, τη σύσταση περιβαλλοντικού πάρκου στην αποκατεστημένη περιοχή των 500 στρεμμάτων του πρώην ΧΑΔΑ και την ενοποίησή του με τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού και τις καλύβες των μυδοκαλλιεργητών στο Δέλτα του Αξιού.
Όπως είπε, η έκταση της περιοχής παρέμβασης είναι 6.615 στρέμματα. Είναι περιοχή Natura, με σπάνιο υγροβιότοπο και περισσότερα από 300 είδη πουλιών (τα 2/3 των πουλιών στην Ελλάδα), ενώ υπάρχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση 16 εκ. ευρώ. Κατά μήκος της ακτογραμμής ολοκληρώθηκαν παρεμβάσεις στα έξι χλμ. από τον δήμο Θεσσαλονίκης έως τον δήμο Δέλτα και τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού. Σε δεύτερη φάση έγινε παρέμβαση σε άλλα 12 χλμ. της ακτογραμμής έως το Δέλτα του Αξιού. Σημειωτέον ότι υψομετρικά η περιοχή βρίσκεται δύο μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. «Οι εργασίες καθαρισμού, απορρύπανσης, εξυγίανσης και αποκατάστασης, ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο του 2024. Προηγήθηκαν 2,5 χρόνια επίμονης συγκέντρωσης των απαραίτητων εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων. Συγκεκριμένα, υπογράφηκαν τρεις προγραμματικές συμβάσεις της ΠΚΜ με τους δήμους Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Δέλτα, αντίστοιχα. Εξασφαλίστηκαν οι σχετικές εγκρίσεις, από ΟΛΘ, ΟΣΕ, ΕΥΑΘ, Φορέα Διαχείρισης Δ. Αξιού και έγκριση εξυγίανσης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης. Ζητήθηκαν και εξασφαλίστηκαν εγκρίσεις από τα υπουργεία, Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Εμπορικής Ναυτιλίας, Τουρισμού», τόνισε.
Κομβικό σημείο παρέμβασης αποτέλεσε η εγκαταλελειμμένη και πιο ρυπασμένη περιοχή του δήμου Θεσσαλονίκης τα τελευταία 40 χρόνια, η περιοχή των πρώην βυρσοδεψείων. Απομακρύνθηκαν 1.500 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων και μεταφέρθηκαν για ειδική διαχείριση στο εξωτερικό. Κατεδαφίστηκαν εγκαταλελειμμένα κτίσματα πρώην βυρσοδεψείων σε έκταση δέκα στρεμμάτων και έγιναν καθαρισμοί των υπόγειων υδάτων insitu από έλαια, πετρελαιοειδή και βαρέα μέταλλα, με 500 γεωτρήσεις και των χωμάτων επί τόπου και αδρανοποίηση των βαρέων μετάλλων. Επίσης, αποκαταστάθηκε το μήκους τριών χλμ. παράκτιο χωμάτινο ανάχωμα του 1955, ενώ θωρακίστηκε με λιθορριπές (βράχια), αποκαταστάθηκε και η διέλευση από την στέψη του αναχώματος.
«Στην «ανοιχτή πληγή» του ρέματος του Δενδροποτάμου, ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός της κοίτης και των εκβολών του ρέματος. Σε συγχρηματοδότηση ΠΚΜ-ΕΥΑΘ το αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η σύνδεση του αγωγού εκτόνωσης της ΕΥΑΘ με το βιολογικό Σίνδου ΕΛΘ, προκειμένου να αποκλειστεί η πτώση ακάθαρτων λυμάτων στον Θερμαϊκό Κόλπο», τόνισε.
Ειδήσεις σήμερα
Ισπανία: Έξι τραυματίες την πρώτη μέρα των ταυρομαχιών στην Παμπλόνα
Τροχαίο στην Κέρκυρα: Λεωφορείο έπεσε πάνω σε σταθμευμένα οχήματα
Ζάκυνθος: Απολογούνται σήμερα τα 14 άτομα για το αιματηρό επεισόδιο στον Λαγανά