H περιοχή δίνει μεγάλους σεισμούς κάθε 25 με 30 χρόνια και αυτή τη στιγμή είμαστε μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο.
Σεισμός στον Κορινθιακό: Η πρόβλεψη του σεισμολόγου
Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ NewsRoom ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ρωτήθηκε πόσο κοντά είμαστε σε κάποιον μεγάλο σεισμό στον Κορινθιακό κόλπο, λέγοντας: «μόνο στατιστικά μπορούμε να μιλήσουμε.
Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι οι ισχυροί σεισμοί, 6 Ρίχτερ και μεγαλύτεροι, στον Κορινθιακό κόλπο επαναλαμβάνονται κάθε 25 με 30 χρόνια. Τώρα είμαστε στα 27 χρόνια, από τον τελευταίο μεγάλο σεισμό που ήταν στο Αίγιο το 1995».
«Σιγά – σιγά θα πλησιάσουμε. Δεν λέω καμία σοφία. Θα γίνει κάποια στιγμή μεγάλος σεισμός», σημείωσε ο έμπειρος σεισμολόγος.
Σημειώνεται πως ο σεισμός στο Αίγιο του 1995, για τον οποίο αναφέρθηκε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ήταν μεγέθους 6,1 Ρίχτερ, προκαλώντας καταστροφές στην περιοχή, ενώ και 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή του.
Επίσης, στον Κορινθιακό σημειώθηκε και ο μεγάλος σεισμός του 1981 με τα 6,7 Ρίχτερ με επίκεντρο τις Αλκυονίδες, με 20 νεκρούς, 500 τραυματίες και την Αθήνα να είναι από τις περιοχές που επηρεάστηκαν σημαντικά από τον Εγκέλαδο.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Σεισμός στον Κορινθιακό: Όσα είπε ο σεισμολόγος Παπαδόπουλος
Σεισμός-Αλκυονίδες: Αγωνία για τα ρήγματα στον Κορινθιακό
Σεισμός: Το 1981 σε ένα διάστημα δέκα ημερών, από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου, τρεις σεισμοί πάνω από 6 ρίχτερ συντάραξαν τον Κορινθιακό κόλπο με επίκεντρο τις Αλκυονίδες νήσους. Είχαν ένταση 6,7 ρίχτερ, 6,4 ρίχτερ και 6,3 ρίχτερ, προκαλώντας καταστροφές από την Κόρινθο μέχρι την Αθήνα και τη Θήβα. Ακολούθησε το 1995 ο φονικός σεισμός του Αιγίου, εντάσεως 6,1 ρίχτερ.
Η πρόσφατη ιστορία είναι σύμφωνη με τη σεισμική εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή από την αρχαιότητα, δίνοντας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τουλάχιστον έναν σεισμό πάνω από 6 ρίχτερ κάθε περίπου 30 χρόνια. Τα «μυστικά» του Κορινθιακού βρίσκονται διαχρονικά στο επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας και οι πρόσφατοι σεισμοί φούντωσαν τα σενάρια για τη ζώνη που ξεκόλλησε την Πελοπόννησο από τη Στερεά Ελλάδα.
Ρήγματα 20 χλμ.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ο Κορινθιακός κόλπος καθώς πρόκειται για μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές διεθνώς. «Ο Κορινθιακός κόλπος είναι μια τεκτονική τάφρος από τις πλέον ενεργές του πλανήτη, με μεγάλα ρήγματα που διασχίζουν όλη την τάφρο, ειδικά στον υποθαλάσσιο χώρο, και τα μήκη τους μπορεί να φτάνουν τα 20 χιλιόμετρα», λέει ο κ. Γκανάς, προσθέτοντας: «Αυτά τα ρήγματα μπορούν να δώσουν σεισμούς έως 6,5 ρίχτερ, ωστόσο είχαμε στο παρελθόν περιπτώσεις που έχουν σπάσει κομμάτια ρηγμάτων κοντινά μεταξύ τους, διακλαδώσεις που έσπασαν μαζί, δίνοντας μεγαλύτερους σεισμούς, όπως το 6,7 το που καταγράφηκε το 1981. Προφανώς υπάρχει κίνδυνος και για τσουνάμι, τόσο από θαλάσσια διάρρηξη, όπως έγινε το 1981 από τον σεισμό των Αλκυονίδων, όσο και από κατολισθήσεις, όπως έγινε το 1963», είχε πει πρόσφατα στον Ε.Τ. ο κ. Γκανάς. Καθοριστικός πάντως για την πόλη της Κορίνθου ήταν ο σεισμός του 1858. Ο οικισμός, που βρισκόταν τότε στην περιοχή της σημερινής Αρχαίας Κορίνθου, καταστράφηκε και η πόλη με κυβερνητική απόφαση μεταφέρθηκε στη σημερινή της τοποθεσία.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΣΕΙΣΜΟ
Ειδήσεις σήμερα
Φορολογία: Πώς θα δηλώσετε τα σπίτια σας – Βήμα-βήμα τα μυστικά των κωδικών του πίνακα 5.1 στο Ε1