Αγρότες από τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές της Ελλάδας, έφτασαν στη Θεσσαλονίκη, έξω από την πύλη της ΔΕΘ στην Εγνατία, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, χωρίς να κλείνουν τον δρόμο. Σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας πέταξαν στο δρόμο κάστανα και μήλα. Στη συνέχεια έκαναν πορεία στο χώρο της ΔΕΘ, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα. Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, τόνισε ότι οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας.
Το παρών έδωσαν φοιτητές που κινητοποιούνται ενάντια στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.
Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, οι αγρότες ενώθηκαν με τους συναδέλφους τους από την Κεντρική Μακεδονία, που βρίσκονται με τα τρακτέρ τους από την Πέμπτη στη νότια πύλη της ΔΕΘ. Τα τρακτέρ θα αποχωρήσουν την Κυριακή, οπότε και ολοκληρώνεται η Agrotica, ενώ οι αγρότες έχουν εκφράσει τη πρόθεσή τους να επιστρέψουν στα μπλόκα
«Ο αγώνας ξεκίνησε» για τους αγρότες: «Δεν φεύγουμε από τα μπλόκα»
Αμετακίνητοι εμφανίζονται οι αγρότες, καθώς δεν τους ικανοποίησαν τα νέα μέτρα και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Έτσι, άπαντες εμφανίζονται αποφασισμένοι να παραμείνουν όλο το Σαββατοκύριακο της Agrotica στο νότιο τόξο της ΔΕΘ.
«Εμείς περιμένουμε και θέλουμε να ακούσουμε τεκμηριωμένες λύσεις και όχι ανακοινώσεις επιδερμικού χαρακτήρα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης και προσθέτει: «Θεωρούμε ότι μας εμπαίζουν, θέλουμε πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις». Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι ζητούν αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και αναφέρει ότι «η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο δεν ικανοποιεί κανέναν στον πρωτογενή τομέα». Ενδεικτικά, μάλιστα, αναφέρει ότι για 1.800 στρέμματα καλλιέργειας ο ίδιος καταβάλλει ποσό ύψους τουλάχιστον 25.000 ευρώ, αφού προμηθεύεται ετησίως 25.000 λίτρα το λιγότερο.
Ερευνα ΕΤ στις λαϊκές αγορές: Σταθερά τα λαχανικά, φθηνότερα τα φρούτα
«Δεν είμαστε ζητιάνοι, να μας πετούν ένα ξεροκόμματο και να φεύγουμε από τα μπλόκα», επισημαίνει ο αγρότης από το Κιλκίς, Δημήτρης Βαφειάδης, προσθέτοντας «είμαστε επαγγελματίες αγρότες και θέλουμε να παραμείνουμε, αλλά με το κόστος που έχουμε επωμιστεί είναι αδύνατον».
Στο πλαίσιο αυτό, μιλά για εθνική στρατηγική ανάπτυξης και ανάτασης του πρωτογενούς τομέα, προσθέτοντας ότι «πρέπει επιτέλους να νοικοκυρευτούμε και να σοβαρευτούμε ως χώρα, εφόσον θέλουμε να έχουμε πρωτογενή τομέα».
«Τα προβλήματά του δεν περιορίζονται στη Θεσσαλία»
Οι κινητοποιούμενοι της Κεντρικής Μακεδονίας τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο πρωτογενής τομέας και τα προβλήματά του δεν περιορίζονται στη Θεσσαλία και υπογραμμίζουν ότι προφανώς και ορθά ενισχύονται επιπρόσθετα οι πληγείσες περιοχές της χώρας μας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ωστόσο δηλώνουν ότι «ο πρωτογενής τομέας είναι όλη η Ελλάδα και όλοι οι επιμέρους κλάδοι του».
Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, αλλά και των κυβερνητικών στελεχών, πολλοί εκ των κινητοποιούμενων ανέφεραν ότι «τώρα είναι που αρχίζει ο πραγματικός μας αγώνας, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω».
Σχολιάζοντας δε τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης, εκπροσωπώντας τους κινητοποιούμενους, σημειώνει: «Όλα όσα ανακοίνωσε αποτελούν μια σταγόνα στον ωκεανό. Δεν ακουμπούν καν τα πραγματικά και υπαρκτά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και τα οποία εάν δεν αντιμετωπιστούν θα σβήσουμε και θα φύγουμε από την ελληνική γη, χρεωμένοι και άνεργοι».
Σε στάση αναμονής, αλλά σε αναβρασμό, βρίσκονται οι κινητοποιούμενοι του πρωτογενούς τομέα σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, παραμένοντας στα μπλόκα που έχουν στήσει όλες τις προηγούμενες ημέρες και δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει γυρισμός εάν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας». Πραγματοποιούν διαρκείς συνελεύσεις, με στόχο να επανακαθορίσουν την επόμενή τους κίνηση.
Ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι δήλωσαν οι παραγωγοί Χαλκιδικής, αντιπροσωπεία των οποίων είχε χθες άκαρπη συνάντηση με τοπικούς άρχοντες του νομού. «Το μόνο που πήραμε από αυτή τη συνάντηση που διήρκησε περισσότερες από δύο ώρες, είναι η δέσμευση ότι θα επιχειρηθεί να μας κλείσουν ραντεβού με τον πρωθυπουργό», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Φιλοκλής Γκοτζιάς.
Τα αιτήματα των αγροτών Χαλκιδικής είναι οι αποζημιώσεις για την ακαρπία στην ελιά, το αγροτικό ρεύμα και το πετρέλαιο, η επιστροφή 100% των επιδοτήσεων που κόπηκαν, η γρήγορη και δίκαιη κατανομή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, δασικοί χάρτες και επαναφορά της εξισωτικής αποζημίωσης στο νομό. Στο πλαίσιο αυτό, θα προχωρήσουν σήμερα σε συμβολικό αποκλεισμό δύο ωρών, από τις 18:00 και τα δύο ρεύματα, στον κόμβο Μουδανιών επί της οδού με τη Θεσσαλονίκη, ενώ θα συνεδριάσουν να επανακαθορίσουν την επόμενή τους κίνηση.
Παπαθανάσης για τους αγρότες: Μέσα στο μήνα ανακοινώσεις για μικροδάνεια έως 25.000
Το αγροτικό ζήτημα αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης γι΄αυτό και ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε μία σειρά μέτρων προκειμένου να ανακουφίσει τους αγρότες, τόνισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Newsroom.
Ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε ότι μέσα στο μήνα πρόκειται να ανακοινωθεί πρόγραμμα για δανειοδότηση των αγροτών, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης τους.
Όπως είπε ο υπουργός πρόκειται για μικροδάνεια μέχρι 25.000 ευρώ και 50% του δανείου θα είναι άτοκο, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει κάποια ζητήματα και να κάνει κάποιες μικρές -αν θέλετε- επενδύσεις στην αγροτική επιχειρηματικότητα. Επεσήμανε πως «έχει ξαναγίνει αυτό απλά το φέρνουμε πολύ πιο ενισχυμένο, πιο μπροστά το αυτό και πιο μπροστά».
Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι μέσα στο μήνα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις και από τον Μάρτιο θα ξεκινήσει να «τρέχει» το πρόγραμμα αυτό.
Νέα πρόσκληση Αυγενάκη στους αγρότες για διάλογο
Νέα πρόσκληση στους αγρότες να αξιολογήσουν το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και να συνεχίσουν τον διάλογο, απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε ομιλία του σε ημερίδα των εταιρειών «Γαία Επιχειρείν» και “Neuropublic”, με θέμα ««Η Κοινή Αγροτική Πολιτική σήμερα και στο μέλλον: οικολογικός και ψηφιακός μετασχηματισμός για μια βιώσιμη ελληνική γεωργία»
Ο υπουργός επανέλαβε ότι αντιλαμβάνεται την αγωνία για το αύριο όσων βρίσκονται στους δρόμους, η οποία εντείνεται λόγω της κλιματικής κρίσης η οποία, όπως είπε, εμφανίζεται πολύ επιθετικά.
Αναφερόμενος στην ανάγκη για ενίσχυση της παραγωγής τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει κοινωνική συνοχή αν δεν υπάρχει επισιτιστική επάρκεια, επισήμανε δε ότι ως χώρα πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητα των προϊόντων μας και να αξιοποιήσουμε το μεγάλο πλεονέκτημα της ηλιοφάνειας, ώστε μέσω της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των προγραμμάτων που ανακοίνωσε με τον υπουργό και την υφυπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη και Αλεξάνδρα Σδούκου, να επιτευχθεί μείωση του κόστους παραγωγής.
Αναφερόμενος στον ΟΠΕΚΕΠΕ ο ΥπΑΑΤ είπε ότι αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα. αλλά και δέσμευση της Κυβέρνησης, η αναγέννηση του Οργανισμού. Όπως, είπε, ήλθε η ώρα να καθίσουμε γύρω από το ίδιο τραπέζι, να δουλέψουμε συνετά για να μετατραπεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε έναν σύγχρονο και αξιόπιστο Οργανισμό που θα λειτουργεί με διαφάνεια και θα εμπνέει ασφάλεια στους αγρότες μας.
Αναφέρθηκε στις τελευταίες αποφάσεις του ΔΣ του Οργανισμού, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία Κέντρου Ενημέρωσης για τους αγρότες. Είπε, ακόμη, ότι θα καταβληθούν τα 88 εκατ. που δεν είχαν απορροφηθεί, ενώ ήταν κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά στα περίπου 16.000 δεσμευμένα ΑΦΜ, τονίζοντας ότι, μετά τον έλεγχο που θα γίνει, σε όσα διαπιστωθούν παρατυπίες θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, ενώ τα υπόλοιπα, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, θα αποδεσμευθούν και θα πληρωθούν κανονικά. Το ίδιο θα γίνει, είπε, και με τις περιπτώσεις όσων έχουν δικαιωθεί δικαστικά.
Αναφέρθηκε στο έργο των δύο εταιρειών, σημειώνοντας ότι η συνεργασία με ευδιάκριτα όρια λειτουργεί υπέρ των αγροτών, καθώς και στον ρόλο της Τραπέζης Πειραιώς τον οποίο χαρακτήρισε σημαντικό για τον αγροτικό κόσμο.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ΥπΑΑΤ και στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για στήριξη των συνεργατικών σχημάτων, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη λειτουργίας διεπαγγελματικών οργανώσεων, οι οποίες αποτελούν τον επίσημο συνομιλητή της ΕΕ.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού της αγροτικής εκπαίδευσης, μέσα από στοχευμένα προγράμματα που βρίσκουν εφαρμογή στο πεδίο και όχι μέσα από προγράμματα διεκπεραίωσης, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.
Τέλος, αναφέρθηκε στις νέες προοπτικές που διανοίγονται για τους αγρότες με την ίδρυση των Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια, αλλά και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την ανάπτυξη αγροτικής διπλωματίας και την ενίσχυση της φωνής των χωρών του Νότου στην ΕΕ, με τη δραστηριοποίηση της EUMED-9 και για ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, ιδιαίτερα δε την αναθεώρηση της ΚΑΠ και τη δημιουργία μόνιμων μηχανισμών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.
Κασσελάκης: Στηρίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα και την ανάπλαση της ΔΕΘ
Τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΘ-Helexpo και στο σχέδιο ανάπλασης του χώρου, λέγοντας, όμως, ότι η Θεσσαλονίκη χρειάζεται περισσότερο πράσινο, εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τη διοίκηση του εκθεσιακού φορέα στο πλάσιο της επίσκεψης του στην AGROTICA.
“Είμαι πεντακάθαρος. Εγώ και οι συνεργάτες μου έχουμε καθαρά χέρια και είμαστε εδώ για να προσφέρουμε. Θα στηρίξουμε τη θεσσαλονίκη”, τόνισε ο κ. Κασσελάκης και σημείωσε πως η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει πόλος έλξης για επενδύσεις και νέους ανθρώπους.
Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας έκανε μια αναλυτική παρουσίαση του πρότζεκτ ανάπλασης του χώρου της ΔΕΘ. Τον λόγο πήρε και εκπρόσωπος των εργαζομένων στη ΔΕΘ-Helexpo.
Αμέσως μετά τη συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκίνησε επισκέψεις σε περίπτερα της AGROTICA. Τον κ. Κασσελάκη συνοδεύουν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θεοδώρα Τζάκρη, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, η υπεύθυνη για τα αγροτικά Ολυμπία Τεληγιορίδου, βουλευτές, η εκπρόσωπος Τύπου, Δώρα Αυγέρη, και κομματικά στελέχη.
Αγρότες: Τα 5+1 νέα μέτρα στήριξης και τα αναμμένα τρακτέρ
Πέντε συν ένα νέα άμεσα μέτρα για τους αγρότες. Δέσμη ενισχύσεων και πολλαπλών ολιστικών παρεμβάσεων για τους πληγέντες και τους Θεσσαλούς αγρότες χθες από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας πως «οι αγρότες είναι στην καρδιά της παράταξής μας. Και η επίλυση των προβλημάτων τους είναι στην καρδιά της κυβερνητικής πολιτικής».
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε: Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024 (κόστους 82 εκατ. ευρώ). Πρόσθετη έκπτωση 10% της ΔΕΗ στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων). Οι καταβολές των ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ θα δοθούν τον Απρίλιο, πριν το Πάσχα. Στους συμβολαιακούς, συνεταιρισμένους και σε ομάδες παραγωγών μεσοπρόθεσμη μείωση ρεύματος τουλάχιστον 30% του κόστους σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μία δεκαετία. Στους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο πρόγραμμα με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ. Αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικός χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1.350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW. Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, που φτάνουν σήμερα τα 87 εκατ. ευρώ. Στη Θεσσαλία, δημιουργείται νέος Οργανισμός Υδάτων Θεσσαλίας, με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκατ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα υπόλοιπα (76 εκατ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο, το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος. Πρόγραμμα «Απόλλων» για ώριμα έργα Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας, το οποίο θα καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, των ΔΕΥΑ, των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ.
Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος ειδικά στη στήριξη των πληγέντων και στους αγρότες του Κάμπου, είπε: «Η ανάταξη θα κοστίσει 3,3 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας. Οι αποζημιώσεις σε αποκαταστάσεις υποδομών ήδη έχουν φτάσει το 1 δισ. ευρώ. Το ύψος της πρώτης αρωγής είναι 148 εκατ. ευρώ συν 20 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις. Σήμερα ξεκινούν νέες προκαταβολές σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Εχουν διατεθεί 40 εκατ. ευρώ από την πρώτη αρωγή και στις 2.000 και 4.000 ευρώ που έχουν δοθεί προστίθεται ο δεύτερος κύκλος, που αφορά ποσό από 5.000 έως 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της περιφέρειας, «παραπάνω από 30.000 αγρότες δήλωσαν ζημιές στον ΕΛΓΑ, αλλά για την πλήρη καταβολή της κρατικής αρωγής φάκελο μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει μόνο οι 4.400 -1 στους 7-, αν και τα δικαιολογητικά φέτος είναι πολύ λιγότερα. Πρέπει, λοιπόν, να προχωρήσουν όσοι έχουν πληγεί στην κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ώστε να κινηθεί πιο γρήγορα η διαδικασία της αποζημίωσής τους». Και επεσήμανε: «Από τις 28.000 αιτήσεις στο μηχανισμό αρωγής λείπουν βασικά δικαιολογητικά, όπως τίτλοι ιδιοκτησίας. Από τον ΕΛΓΑ 33.000 αγρότες και 2.100 κτηνοτρόφοι έχουν εισπράξει 150 εκατ. ευρώ για τις ζημιές του 2023 και στις 20 Φεβρουαρίου θα υπάρξει νέα εκταμίευση. Από τις μέχρι στιγμής 2.999 αιτήσεις επιδότησης ενοικίων έχουν εγκριθεί ήδη οι μισές και πιέζουμε να κινηθούν πιο γρήγορα οι διαδικασίες. Σήμερα δεν υπάρχει μαθητής στη Θεσσαλία που να μην παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματά του. Ο ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτων της Θεσσαλίας θα έρθει στο Κοινοβούλιο εντός του μήνα και θα ταράξει τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα νερά της Θεσσαλίας. Θα είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση, αναγνωρίζοντας ότι είναι σίγουρο πως κάποιοι θα ξεβολευτούν Εως το τέλος μήνα θα παραδοθεί και το πόρισμα των Ολλανδών για τους υδάτινους πόρους της Θεσσαλίας. Τα σχολεία θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της επόμενης σχολικής περιόδου με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών».
Ο πρωθυπουργός, κάνοντας μια αποτίμηση της κυβερνητικής αγροτικής πολιτικής, ανέφερε ότι ήταν αυτή που μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές από το 22 στο 9%. Εδωσε πρόσθετη μείωση 50% στο φόρο αγροτών όταν συμμετέχουν σε συλλογικά σχήματα. Μείωσε φόρο και ασφαλιστικές εισφορές. Επέστρεψε τον ειδικό φόρο στο πετρέλαιο. Μείωσε τον ΦΠΑ σε λιπάσματα, ζωοτροφές και μηχανήματα. Κατάργησε τη φορολόγηση των ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. Απορρόφησε το 90% των αυξήσεων στην ενέργεια. Ο νέος ΕΛΓΑ έδωσε τα 4 τελευταία χρόνια 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά ήταν εισφορές αγροτών.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση δεν σύρεται από τις κινητοποιήσεις για να απαντήσει στα φλέγοντα και υπαρκτά προβλήματα», επισημαίνοντας στην αντιπολίτευση πως «τα σημαντικά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα οφείλουμε να τα δούμε ενωτικά και όχι με κομματική σκοπιμότητα». Τόνισε ότι «η αναγέννηση της Θεσσαλίας απαιτεί ρεαλισμό, συντονισμό του κράτους πρώτου και δεύτερου βαθμού και συνέπεια» και είπε ότι οι άξονες της κυβερνητικής πολιτικής είναι «η στήριξη των δοκιμαζόμενων Θεσσαλών για να χτίσουν ξανά τη ζωή τους, και να κατασκευάσουμε με σύγχρονο και αναθετικό τρόπο τις υποδομές. Αυτή όμως είναι μια άσκηση χρονοβόρα και κοστοβόρα», καθώς τα έργα θα «πρέπει να κατασκευαστούν γρήγορα αλλά όχι πρόχειρα…».
«ΟΧΙ ΞΑΝΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΙΛΑ, ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε τις προτάσεις για αγρότες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ως «ακοστολόγητες» λέγοντας ότι δείχνει πως «δεν γνωρίζει τα θέματα του πρωτογενούς τομέα» και υπογραμμίζοντας ότι «οι εποχές των λεφτόδεντρων έχουν περάσει. Κάποιοι θέλουν να τα ξαναφυτέψουν, αλλά είναι λάθος εποχή». Η κυβέρνηση αυτή «δεν θα αναβιώσει τις τσάμπα υποσχέσεις, δεν θα αναβιώσουμε το “όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά”… Αυτά έχουν τελειώσει. Θέλουμε να είμαστε γρήγοροι, αλλά τσάμπα χρήμα δεν θα μοιράσουμε. Τα χρήματα θα πάνε σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεν φοβηθήκαμε ποτέ να βρεθούμε στο πεδίο για να αντιμετωπίσουμε και την οργή τους και να τους ακούσουμε». Ζήτησε να σταματήσουν οι μύθοι περί πρόχειρων έργων που είχαν ακουστεί μετά τον «Ιανό», καθώς «ελάχιστα ήταν εκείνα που δεν άντεξαν στον “Daniel”». Κάλεσε να σταματήσουν τα fake news, «τα οποία εύκολα διακονούνται από καφενείο σε καφενείο, από πόλη σε πόλη, από αγροτοπατέρες και κομματικά γραφεία, καθώς αυτά είναι “μπλόκα” στην αλήθεια και τη συνεργασία».
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Ανυποχώρητοι στα μπλόκα
Σταγόνα στον… ωκεανό χαρακτηρίζουν οι αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους με τα τρακτέρ τους τα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας ότι περισσότερο εξοργίζουν παρά κατευνάζουν τα πνεύματα.
Σχολιάζοντας την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο ύψους 82 εκατ. ευρώ και το 2024, αναφέρουν ότι είναι τα μισά χρήματα από αυτά που λάμβαναν (160 εκατ. ευρώ) έως το 2016, που κατήργησε το μέτρο η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Η επιστροφή ουσιαστικά ανέρχεται στα 2,5 ευρώ το στρέμμα, όταν για τους παραγωγούς το κόστος του πετρελαίου για ένα στρέμμα καλλιεργήσιμης γης ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 12,5-13 ευρώ», σημειώνει στον «Ε.Τ.» ο αγροτοσυνδικαλιστής Χρήστος Σιδηρόπουλος, προσθέτοντας ότι το μόνο αποδοτικό μέτρο θα ήταν το αφορολόγητο πετρέλαιο για όσους παράγουν πραγματικά.
Αναφορικά με την έκπτωση κατά 10% στα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ για την περίοδο Μαΐου-Σεπτεμβρίου, που είναι ιδιαίτερα αυξημένες οι αρδευτικές ανάγκες, εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα υπογραμμίζουν ότι το όφελος είναι μηδαμινό, καθώς η τιμή της κιλοβατώρας από 0,17 ευρώ που είναι σήμερα θα φτάσει 0,153 ευρώ. «Με αυτές τις τιμές φοβόμαστε να πατήσουμε το κουμπί για να ποτίσουμε. Οι αυξήσεις στο ρεύμα είναι υπέρογκες, αν αναλογιστεί κανείς ότι, πριν την ενεργειακή κρίση, το κόστος ήταν 0,07 ευρώ η κιλοβατώρα. Τώρα, ακόμα και με την έκπτωση που μας δίνει, η τιμή είναι διπλάσια», δηλώνει στον «Ε.Τ.» εκπρόσωπος αγροτικού συλλόγου από τη Λάρισα.
Το μόνο μέτρο που βλέπουν θετικά οι αγρότες των μπλόκων είναι το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», καθώς, όπως επισημαίνουν, με μια επιδότηση της τάξεως του 50% μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης, θα μπορούν να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκό με ίδια κεφάλαια 10.000 ευρώ από 20.000 ευρώ που στοιχίζει κατά μέσο όρο. «Αν το ετήσιο κόστος του ρεύματος είναι 7.000 ευρώ για μια εκμετάλλευση, με φωτοβολταϊκά συστήματα θα περιοριστεί στις 3.500 ευρώ, δηλαδή 50% χαμηλότερο, και θα γίνει απόσβεση μέσα σε 2-3 χρόνια», εξηγούν οι ίδιες πηγές στον «Ε.Τ.».
Ειδήσεις σήμερα
Χειμερινές εκπτώσεις: «Πάτωσε» η αγορά τον Ιανουάριο – Τι υποστηρίζουν άνθρωποι του κλάδου
Κασσελάκης: Στηρίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα και την ανάπλαση της ΔΕΘ