Ετσι, οι επιτήδειοι αποφεύγουν την πληρωμή των φόρων που αναλογούν στις ασκούμενες δραστηριότητές τους, ενώ οι οφειλές προς τις εφορίες βεβαιώνονται στα ονόματα των «μπροστινών», οι οποίοι, φυσικά, δεν μπορούν να τις πληρώσουν και βαρύνονται αυτοί με τις συνέπειες για τη μη καταβολή τους.
Εν τέλει, οι πραγματικά υπεύθυνοι καρπώνονται τα κέρδη, αποφεύγουν τους φόρους και ταυτόχρονα καταφέρνουν να παραμείνουν άγνωστοι στις φορολογικές Αρχές. Οι κομπίνες αυτής της μορφής έχουν διαπιστωθεί τα τελευταία 4 χρόνια σε πολλές περιπτώσεις ερευνών που πραγματοποίησαν το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και οι Υπηρεσίες Ελέγχων και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) σε πλήθος επιχειρήσεων και καταστημάτων σε όλη τη χώρα.
Ανω των 70 ετών
Σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από τις έρευνες του ΣΔΟΕ, δίκτυα καταστημάτων εμπορίας αγαθών και καταστημάτων μαζικής εστίασης εμφανίζουν ως υπευθύνους υπερήλικα άτομα -άνω των 70 ή ακόμη και άνω των 80 ετών- ενώ οι πραγματικοί υπεύθυνοι, δηλαδή αυτοί που «κινούν τα νήματα» των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, είναι αφανείς. Οι εταιρίες που λειτουργούν τα καταστήματα είναι είτε ανώνυμες είτε μονοπρόσωπες ΕΠΕ είτε μονοπρόσωπες ΙΚΕ. Τα ηλικιωμένα άτομα εμφανίζονται ως «διευθύνοντες σύμβουλοι» ή «διαχειριστές» των εταιριών αυτών, οπότε έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων.
Ετσι, λοιπόν, ενώ τα έσοδα και τα κέρδη από τις ασκούμενες δραστηριότητες εισπράττονται από τα μέλη των κυκλωμάτων, τα ποσά των εσόδων και των κερδών δηλώνονται στις αρμόδιες ΔΟΥ στα ονόματα των υπερηλίκων. Οι οφειλές που προκύπτουν από την εκκαθάριση των οικείων φορολογικών δηλώσεων βεβαιώνονται στα ονόματα των υπερηλίκων, οι οποίοι αδυνατούν να τις καταβάλουν. Συνολικά, τα απλήρωτα ποσά φόρων που έχουν συσσωρευθεί από τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων αυτών ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ομως, όλα αυτά τα ληξιπρόθεσμα χρέη τα έχουν φορτωθεί οι υπερήλικες, τους οποίους τα κυκλώματα χρησιμοποιούν ως «μπροστινούς».
Υπερήλικας ήταν φορολογικά υπεύθυνος για περισσότερες από μία επιχειρήσεις
Χαρακτηριστική είναι μία σημαντική υπόθεση την οποία εξιχνίασε το ΣΔΟΕ πριν από περίπου τέσσερα χρόνια. Επρόκειτο για μία επώνυμη αλυσίδα καταστημάτων εστίασης που χρησιμοποιούσε ως «μπροστινούς» υπερήλικα άτομα στα οποία είχαν φορτωθεί όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις. Ενας μόνο υπερήλικας είχε βρεθεί ως φορολογικά υπεύθυνος σε περισσότερες από μία επιχειρήσεις!
Η υπόθεση άρχισε να αποκαλύπτεται όταν το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε έλεγχο σε ένα κατάστημα που είχε ανοίξει το κύκλωμα στην Αθήνα. Από τον έλεγχο αυτόν άρχισαν σταδιακά να αποκαλύπτονται η έκταση και η δράση του κυκλώματος, καθώς διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο κατάστημα λειτουργούσε στο όνομα ενός ατόμου ηλικίας άνω των 70 ετών και ότι για πάρα πολλά από τα εμπορεύματα που πωλούνταν η διακίνηση είχε γίνει χωρίς τιμολόγια.
Οι έρευνες άρχισαν να επεκτείνονται και σε άλλα καταστήματα του ίδιου δικτύου που είχε στηθεί στην Αθήνα και τη Βόρειο Ελλάδα, καθώς επίσης και σε αποθήκες στην Αττική. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ πραγματοποίησαν έφοδο σε μία αποθήκη από την οποία διακινούνταν εμπορεύματα προς το δίκτυο των καταστημάτων και υποκαταστημάτων του κυκλώματος. Οι ελεγκτές εντόπισαν στην αποθήκη αυτή 700 τσουβάλια στα οποία υπήρχαν ποσότητες ρούχων και παπουτσιών συνολικού βάρους 30 τόνων. Σε μία δεύτερη έφοδο του ΣΔΟΕ σε μία άλλη αποθήκη στον Πειραιά εντοπίστηκαν άλλα 3.500 τσουβάλια με ρούχα και παπούτσια συνολικού βάρους άνω των 100 τόνων! Για όλη αυτήν την τεράστια ποσότητα εμπορευμάτων τα παραστατικά που υπήρχαν ήταν ελάχιστα.
Σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Ποια είναι η εκτίμηση των σεισμολόγων
Οι ελεγκτές ερεύνησαν εάν τα καταστήματα του δικτύου εκπλήρωναν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους και διαπίστωσαν με έκπληξη ότι οι επιχειρήσεις του δικτύου δήλωναν πολύ μεγάλα ποσά ακαθάριστων εσόδων και καθαρών κερδών τόσο στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ όσο και στις ετήσιες δηλώσεις φόρου εισοδήματος που υπέβαλλαν εμπρόθεσμα μέσω του συστήματος ΤΑΧΙSnet. Ωστόσο, τα ποσά του φόρου εισοδήματος και του ΦΠΑ που προέκυπταν από την εκκαθάριση των δηλώσεών τους τα άφηναν απλήρωτα. Τα μέλη του κυκλώματος που κρύβονταν πίσω από το δίκτυο καταστημάτων δεν είχαν, όμως, επιπτώσεις από τη συσσώρευση τόσο μεγάλων ποσών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις αρμόδιες ΔΟΥ, καθώς τα ποσά αυτά βεβαιώνονταν στα ονόματα των υπερήλικων «μπροστινών», που εμφάνιζαν ως υπευθύνους των επιχειρήσεων.
Ελληνες πίσω από μετανάστες
Σε πλήθος ερευνών υπαλλήλων της υπηρεσίας έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις καταστημάτων που λειτουργούν νομότυπα στα ονόματα αλλοδαπών μεταναστών που φορτώνονται όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις. Πίσω όμως από τους αλλοδαπούς κρύβονται Ελληνες, που είναι τα πραγματικά αφεντικά.
Οι επιτήδειοι Ελληνες εκμεταλλεύονται τους αλλοδαπούς χορηγώντας τους πενιχρά ποσά μηνιαίων αμοιβών, σημαντικά γι’ αυτούς, καθώς έχουν έλθει από πάμφτωχες χώρες, έναντι ανταλλάγματος να παριστάνουν τους υπευθύνους των επιχειρήσεων. Ιδρύουν στα ονόματα των αλλοδαπών τις επιχειρήσεις και τους φορτώνουν με όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις, όπως η υποβολή δηλώσεων φόρων εισοδήματος και ΦΠΑ και η υποχρέωση της πληρωμής των βεβαιωμένων φόρων. Τις εισπράξεις των επιχειρήσεων οι αλλοδαποί υποχρεώνονται να τις αποδίδουν στα αφεντικά, ενώ οι ίδιοι φορτώνονται με τους φόρους που αναλογούν.
Φυσικά, αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους, αφού οι εισπράξεις παρακρατούνται από τα αφεντικά, με αποτέλεσμα οι αλλοδαποί να εμφανίζονται ως οφειλέτες ποσών που ολοένα διογκώνονται, καθώς μένουν απλήρωτα και συσσωρεύονται.
Οι ελεγκτές διαπιστώνουν τις παραβάσεις και αποστέλλουν τα σχετικά σημειώματα στις αρμόδιες ΔΟΥ. Και, βεβαίως, οι ΔΟΥ στις οποίες κοινοποιούνται οι διαπιστώσεις των ελέγχων προκειμένου να βεβαιώσουν τους φόρους και τα πρόστιμα εκδίδουν τις σχετικές πράξεις καταλογισμού, αλλά δεν μπορούν να εισπράξουν ούτε ένα ευρώ από τα ποσά αυτά, καθώς στα ονόματα των αλλοδαπών μεταναστών που εμφανίζονται ως επιχειρηματίες δεν υπάρχει κανένα ποσό κατατεθειμένο σε τράπεζα ή κάποιο περιουσιακό στοιχείο για να δεσμευτεί και να κατασχεθεί. Ουσιαστικά, με το κόλπο αυτό, οι Ελληνες επιτήδειοι ασκούν μέσω αλλοδαπών «αχυρανθρώπων» αφορολόγητες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Το κόλπο εφαρμόζεται με κουρεία, κομμωτήρια, αρτοποιεία, εμπορικά καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών ειδών εισαγομένων από την Κίνα, καθώς και με πλήθος άλλων δραστηριοτήτων.
Ειδήσεις σήμερα
Οδυσσέας Σταμούλης: «Τίποτα δεν μετριέται με την απουσία του παιδιού σου» [βίντεο]