Με 10.000 διορισμούς και πάνω από 28.000 αναπληρώσεις σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Γενική Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή ενισχύεται φέτος το εκπαιδευτικό δυναμικό, όμως, παρά την ετοιμότητα που έχει δείξει για ακόμα μία χρονιά η πολιτική ηγεσία, το στοίχημα των κενών θα κριθεί στο… «πεδίο».
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Με την τοποθέτηση όλων των μονίμων και των αναπληρωτών, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας θα έχουν την πρώτη εικόνα για τα εναπομείναντα κενά στην εκπαίδευση, τα οποία ενδέχεται να αυξηθούν, καθώς υπάρχουν και έκτακτες άδειες και ελλείψεις που δεν μπορούν να προβλεφθούν νωρίτερα.
Το στοίχημα λοιπόν για το υπουργείο Παιδείας είναι στη δεύτερη φάση προσλήψεων αναπληρωτών, που συνήθως ακολουθεί -ανάλογα με το πότε έχει ολοκληρωθεί η νέα καταγραφή των κενών- περίπου στις αρχές Οκτωβρίου.
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει σε σημαντική ενίσχυση του μόνιμου προσωπικού και φέτος προχώρησε σε διορισμούς-ρεκόρ, με 10.000 εκπαιδευτικούς να στελεχώνουν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με επίκεντρο την Ειδική Αγωγή αλλά και ειδικότητες, όπως Πληροφορική, Θεατρική Αγωγή, Καλλιτεχνικά, που τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσαν σχεδόν αποκλειστικά με αναπληρωτές.
Στόχος του υπουργείου Παιδείας, όπως σημείωσε και σε συνέντευξή του («REAL FM») ο υπουργός Παιδείας, είναι να μειωθεί ο αριθμός των αναπληρωτών προς όφελος της εκπαιδευτικής διαδικασίας των μαθητών. «Στην περσινή περίοδο η αναλογία μόνιμων-αναπληρωτών ήταν 150.000 προς 50.000, θέλουμε να μειώσουμε και άλλο αυτή την αναλογία για να στηρίξουμε την εκπαιδευτική διαδικασία», διευκρίνισε και πρόσθεσε πως η αναλογία μαθητών – εκπαιδευτικών βρίσκεται φέτος στο καλύτερο επίπεδο.
Σημειώνεται ότι πέρσι οι αναπληρωτές ξεπέρασαν τους 50.000, καθώς κάλυψαν αυξανόμενες ανάγκες της σχολικής κοινότητας. Μαζί με τους 10.000 φετινούς διορισμούς, από το 2020 έχουν γίνει συνολικά σχεδόν 40.000 διορισμοί στην εκπαίδευση, ύστερα από 12 χρόνια αδιοριστίας.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της αναβάθμισης της καθημερινότητας στα σχολεία, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε και σε ένα ακόμα μείζον ζήτημα που ταλαιπωρεί μαθητές και εκπαιδευτικούς, τις υποδομές. Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι προχωράει ένα πρόγραμμα ανακαινίσεων σε σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα. «Eίναι 12.812 σχολεία και, παρόλο που η ευθύνη ανήκει στους δήμους, δεν μπορεί η Πολιτεία να μένει αμέτοχη. Καλός ο διαδραστικός πίνακας, αλλά δεν γίνεται να λειτουργεί από τη μία αυτός και από την άλλη να πέφτουν σοβάδες στην αίθουσα», ανέφερε, διευκρινίζοντας πως οι λεπτομέρειες αυτής της πρωτοβουλίας θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τις επόμενες μέρες.