Οι δύτες Καμπανός Δημήτρης, εκπαιδευτής καταδύσεων με πιστοποίηση στην Επιστημονική Κατάδυση και Φυσική Ωκεανογραφία, Ανδριάνα Δαρζέντα και Αναστασιάδης Λάζαρος, βοηθοί εκπαιδευτές, συνέλεξαν 37 μεγάλα θραύσματα πετρωμάτων, από βάθη μεταξύ 21 και 54 μέτρων, τα οποία είχαν εκτιναχθεί κατά την έκρηξη του 1650.
Από την κορυφή του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κουλούμπου, διακρίνονταν τα μεγάλα γωνιώδη θραύσματα πετρωμάτων, η συλλογή των οποίων ήταν ο στόχος της αποστολής.
Η κοινή καταδυτική αποστολή έγινε από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και από το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), στο πλαίσιο των στόχων του προγράμματος της ΕΑΓΜΕ για την εκτίμηση της ηφαιστειακής διακινδύνευσης στο χώρο, σε συνεργασία με το ΙΜΠΗΣ και την Περιβαλλοντική Οργάνωση «Dive In Action», η οποία δραστηριοποιείται στη Σαντορίνη με σκοπό την προστασία του φυσικού υποθαλάσσιου τοπίου, ιδιαίτερα δε των μουσειακών σχηματισμών της καλντέρας του ηφαιστείου της Σαντορίνης.
Πληροφορίες
Σύμφωνα με το ΕΑΓΜΕ, η μελέτη, ανάλυση και χρονολόγηση αυτών των δειγμάτων αναμένεται να παράσχει πολύτιμες πληροφορίες για τα πετρώματα που δομούσαν τον υποθαλάσσιο κώνο του Κουλούμπου πριν την έκρηξη του 1650. Αυτό θα βοηθήσει καθοριστικά στην ποσοτική εκτίμηση του ηφαιστειακού κινδύνου από πιθανή επαναδραστηριοποίηση του Κουλούμπου, ώστε οι Αρχές πολιτικής προστασίας σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, να σχεδιάσουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των κατοίκων και επισκεπτών, αν ποτέ χρειαστεί.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Οπως αναφέρει το ΕΑΓΜΕ, καθοριστική υπήρξε η συμβολή του Δήμου Θήρας και προσωπικά του δημάρχου Αντώνη Σιγάλα, ο οποίος εξασφάλισε τη διάθεση κατάλληλου σκάφους από τη «Συνένωση Λεμβούχων Σαντορίνης».
Το συντονισμό της δράσης αυτής είχε ο προϊστάμενος του Τμήματος Φυσικών Κινδύνων της ΕΑΓΜΕ και πρόεδρος του ΙΜΠΗΣ, Δρ Γιώργης Βουγιουκαλάκης.
Ιστορία
Το ηφαίστειο του Κολούμπου έδωσε το Σεπτέμβριο του 1650 τη μοναδική ιστορική έκρηξη έξω από το χώρο της καλντέρας της Σαντορίνης. Είχε προηγηθεί έντονη σεισμική δραστηριότητα. Από τη λάβα σχηματίστηκε μικρή νησίδα, η οποία, όμως, εξαιτίας των θαλασσίων κυμάτων, γρήγορα κατέρρευσε σε ύφαλο. Από την κατάρρευση αυτή προκλήθηκε τσουνάμι, το οποίο προκάλεσε ζημιές μέχρι και σε απόσταση 150 χιλιομέτρων. Σήμερα έχει ύψος 280 μέτρων (σε σχέση με τον περιβάλλοντα θαλάσσιο πυθμένα) και βρίσκεται περίπου 18 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο κρατήρας του έχει διάμετρο περίπου 3 χιλιομέτρων και βάθος 512 μέτρων.