Άραγε πώς επηρεάζουν τέτοιου είδους ριάλιτι την ερωτική μας αισθητική; Τι πρότυπα περνούν; Έχουν επιπτώσεις μόνο στους συμμετέχοντες ή δρουν κάπως «ύπουλα» και υποσυνείδητα και στους τηλεθεατές; Τι πρέπει να προσέξουμε; Η ψυχολόγος Νάσια Σκαμπαρδώνη και ο σεξολόγος Γεώργιος Λάγιος μιλούν στο EleftherosTypos.gr και απαντούν σε όλα τα ερωτήματα.
Πώς επηρεάζουν τέτοια παιχνίδια την ερωτική μας αισθητική και τι πρότυπα περνούν;
Αυτά τα παιχνίδια παρουσιάζουν κάποια συγκεκριμένα πρότυπα αλληλεπίδρασης μεταξύ των ανθρώπων και χάνεται τελείως η μαγεία του φλερτ στον φυσικό κόσμο που είναι αυθόρμητη και έχει τελείως άλλα χαρακτηριστικά από αυτά που προβάλλονται σε τέτοια ριάλιτι.
Γιατί επιλέγουν οι νέοι να πηγαίνουν σε αυτού του είδους τα ριάλιτι;
Ο σκοπός των ανθρώπων που μπαίνουν στα ριάλιτι είναι η αναγνωρισιμότητα, να τους αποδεχτεί ο κόσμος και να τραβήξουν την προσοχή. Γι’ αυτούς όλο αυτό είναι συνυφασμένο με την επιτυχία. Με αυτόν τον τρόπο όμως εκμηδενίζεται τελείως η αξία της προσωπικότητας που μπορεί να το πετύχει από μόνη της χωρίς τα μέσα.
Τα νεαρά άτομα κυρίως πιστεύουν ότι μέσω αυτής της προβολής θα γίνουν αποδεκτά. Και αυτοί που το παρακολουθούν τους περνούν αυτή την αντίληψη. Ότι να αυτοί που μπήκαν εκεί μέσα και έχουν πετύχει να τους αναγνωρίζουμε, δεν πέτυχαν με την προσωπικότητά τους και το χαρακτήρα τους στον έξω κόσμο αλλά επειδή μπήκαν εκεί.
Δείχνουν τα προσωπικά τους προβλήματα και δημιουργούν έριδες ώστε να επιτυχόυν και να μείνουν στο παιχνίδι.
Τι επιπτώσεις έχει όλη αυτή η διαδικασία στην ψυχολογία αυτών των ατόμων;
Ενδέχεται να τους κοστίσει πολύ το γεγονός ότι ο κόσμος εντελώς ξαφνικά τους αναγνωρίζει αλλά το ίδιο ξαφνικά μπορεί και να τους ξεχάσει. Είναι μια τεράστια αλλαγή που μπορεί να τραυματίσει κάποιον. Επηρεάζει το συναίσθημα, ρίχνει τη διάθεση, σε βαθμό που μπορεί αν κάποιος είναι ευάλωτος ή έχει κάποιο ιστορικό ψυχικών διαταραχών να πυροδοτήσει μία ψυχική νόσο.
Καιρός: Χειμώνας μέχρι και την Κυριακή - Που θα χιονίσει στην Αττική - Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία
Έπειτα, το γεγονός ότι μπορεί να αναγκαστούν να μιλάνε για τον εαυτό τους δημοσίως και για προσωπικά τους θέματα, παρόλο που εκείνη τη στιγμή το θεωρούν εργαλείο για να πετύχουν, όταν βγουν έξω από το παιχνίδι μπορεί να τους κοστίσει γιατί ίσως δεχτούν bullying, πράγμα που δεν το περίμεναν, μπορεί να δεχθούν απαξίωση ή σχόλια. Άρα θα πρέπει να είναι έτοιμοι για τις συνέπειες. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι. Το κάνουν παρορμητικά μέσα στο παιχνίδι ώστε να μπορέσουν να επιτύχουν τον στόχο τους που είναι να φτάσουν μέχρι το τέλος και να κερδίσουν το έπαθλο. Όλη αυτή η διαδικασία είναι ρίσκο και πρέπει καποιος να το κάνει συνειδητά, γνωρίζοντας τα σενάρια των συνεπειών.
Στους θεατές αυτών των ριάλιτι τι επιπτώσεις έχουμε;
Οι θεατές, και μιλάμε πάλι για μικρές ηλικίες, βλέποντας αυτά τα ριάλιτι, μπορεί να εθιστούν στο να παρακολουθούν τέτοιες εκπομπές και μπορεί να αποσπάται η προσοχή τους από το φυσικό κόσμο, την πραγματικότητα, τους στόχους που έχουν θέσει. Να μπαίνουν σε μία φαντασιακή πραγματικότητα και να ταυτίζονται με αυτό που βλέπουν. Ωστόσο, αυτό που βλέπουν δεν υπάρχει στον πραγματικό κόσμο.
Μέσα από αυτά τα ριάλιτι μπορεί να αρχίσουν να φτιάχνουν πρότυπα και να προσπαθούν όχι απλά να ταυτιστούν αλλά να βάλουν στόχο να φτάσουν να γίνουν σαν το πρότυπό τους.
Δεν είναι τυχαίο που όλα αυτά τα παιχνίδια είναι διαδραστικά, βάζουν το κοινό να έχει έναν έλεγχο για το ποιος θα μείνει στο παιχνίδι και ποιος θα φύγει, μέσω της ψηφοφορίας. Εκεί που βάζουν τους θεατές να συμμετέχουν, εκεί ακριβώς είναι που μπορεί να πέσει ο θεατής στην παγίδα και να «κολλήσει» γιατί θεωρεί ότι μπορεί κι αυτός ως μονάδα να επηρεάσει τα δρώμενα μέσα στο παιχνίδι. Από τη μία είναι οι παίκτες που μπορεί να προκαλούν εντάσεις και έριδες για να παραμείνουν στο παιχνίδι και να αλλάζουν το χαρακτήρα τους, να αλλοιώνουν την προσωπικότητά τους ώστε να μπορέσουν έτσι να προσελκύσουν το κοινό και από την άλλη είναι οι θεατές οι οποίοι πέφτουν στην παγίδα και θεωρούν ότι μπορούν να επηρεάσουν τα δρώμενα. Μπορεί να τους γίνει εμμονή να προσπαθόυν να επηρεάσουν με την ψήφο τους.
Ως ψυχολόγος, τι προτείνετε ώστε να αντιμετωπίσουμε ή να προλάβουμε τέτοια φαινόμενα;
Αυτά τα ριάλιτι, πάντα θα υπάρχουν για εμπορικούς λόγους.
Οι γονείς, πρέπει να εξηγήσουν στους νέους ότι μπορούν να παρακολουθούν αυτά τα παιχνίδια μέχρι ένα σημείο αλλά να μην είναι καθηλωμένοι σε αυτό και μόνο. Δηλαδή να υπάρχουν όρια στο πόσο θα παρακολουθεί κανείς αυτά τα ριάλιτι.
Επειδή οι ανήλικοι δεν φιλτράρουν με τον ίδιο τρόπο που φιλτράρουν οι ενήλικες θα πρέπει να τους κατευθύνουμε ώστε να μπορέσουν να διακρίνουν αυτή την πραγματικότητα των παιχνιδιών από αυτή του φυσικού κόσμου και να καταλάβουν τον λόγο ύπαρξης αυτών των παιχνιδιών.
Στην περίπτωση των ενηλίκων θα πρέπει οι ίδιοι να αρχίσουν μόνοι τους να συνειδητοποιούν ότι μπαίνει όριο στο πόσο θα παρακολουθώ τέτοιες εκπομπές.
Όποιος το βλέπει να γνωρίζει ότι το βλέπει για να διασκεδάσει και όχι για να αντιγράψει ή να βγάλει πρότυπα για τον πραγματικό κόσμο.
Όπως δήλωσε στο EleftherosTypos.gr ο σεξολόγος Γεώργιος Λάγιος, «είναι γνωστό πως τα περισσότερα παιδιά που μπαίνουν σε αυτά τα παιχνίδια το κάνουν για δημοσιότητα.
Έχοντας αυτό ως κίνητρο για να σχετιστούν με άλλους ανθρώπους, προωθούν ερωτικές σχέσεις με σαθρά θεμέλια που έχουν μεγάλη απόσταση από την συναισθηματική και εγκεφαλική σύνδεση η οποία θα έπρεπε να υπάρχει ανάμεσα στους ανθρώπους».
Αναφορικά με τους κινδύνους που ενέχουν για τους τηλεθεατές των συγκεκριμένων ριάλιτι επισήμανε πως «το επικίνδυνο της υπόθεσης είναι ότι οι τηλεθεατές που παρακολουθούν, όχι μόνο φυσιολογικοποιούν αυτές τις συμπεριφορές, αλλά τις μιμούνται και στη δική τους ζωή, ειδικά όταν βρίσκονται σε νεαρή ηλικία. Τα συγκεκριμένα προγράμματα πληγώνουν ανεπανόρθωτα όχι μόνο την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αλλά και τους αληθινούς και ουσιαστικούς λόγους που θα έπρεπε να συνδεόμαστε ερωτικά με άλλους ανθρώπους. Η συνειδητή επιλογή συντρόφου είναι από τις πιο σημαντικές επιλογές που μπορούμε να κάνουμε στη ζωή μας».
Ειδήσεις σήμερα
Καλάθι του νοικοκυριού: Το ΦΕΚ με τη νέα λίστα προϊόντων – Τι αλλάζει από 1η Δεκεμβρίου 2022