Την ίδια ώρα, το 80% των υποθέσεων που εκδικάζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στα Εφετεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ροδόπη, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα) αφορούν περιστατικά διακίνησης παράτυπων μεταναστών. Μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των προφυλακίσεων που αφορά υποθέσεις διακίνησης μεταναστών, το οποίο φθάνει το 85%. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της περασμένης Δευτέρας, καθώς στο Εφετείο Ροδόπης, από τις 42 υποθέσεις που εκδικάστηκαν, οι 38 αφορούσαν δουλεμπόρους, διακινητές παράτυπων μεταναστών.
Τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν την ισχυρή πίεση που δέχεται η χώρα μας από τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές και φανερώνουν την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Το τρίμηνο Μαΐου – Ιουλίου οι περιπτώσεις παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα είναι υπερδιπλάσιες σε σύγκριση με το 2021. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, συνολικά 4.126 παράτυποι μετανάστες εισήλθαν παράνομα στη χώρα από χερσαία και θαλάσσια σύνορα τους προηγούμενους 3 μήνες, με τον αριθμό να παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 113,1%, σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2021 (1.193). Από την αρχή του χρόνου μέχρι και τα τέλη Ιουλίου έχουν συλληφθεί 7.484 αλλοδαποί για παράνομη είσοδο στη χώρα, εκ των οποίων 3.554, στην περιοχή του Εβρου.
Αυτές οι πιέσεις οδηγούν και σε «βαλβίδες αποσυμπίεσης» των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών από Ειδομένη και Προμαχώνα. Μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες, καθημερινά, τουλάχιστον 45 παράτυποι μετανάστες εισέρχονται στη χώρα από Εβρο και Αιγαίο, με αρκετούς από αυτούς να αναζητούν δίοδο προς την Κεντρική Ευρώπη, μέσω Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας, εκμεταλλευόμενοι κενά στη φύλαξη και ρήγματα στον μεθοριακό φράχτη.
Εποχές 2015
Μεταμόρφωση, Χαμηλό, Ειρηνικό. Τα χωριά στη μεθοριακή γραμμή Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας ζουν ξανά εποχές… 2015, καθώς καθημερινά καταφθάνουν στην περιοχή ομάδες μεταναστών που αναζητούν δίοδο προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στα σύνορα με τη Βουλγαρία, γύρω από τον Προμαχώνα, με μετανάστες από Μαρόκο, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία να οδηγούνται από διακινητές σε μυστικά περάσματα. Είναι ενδεικτικό ότι κατά την προσφυγική κρίση του 2015 το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Προμαχώνα – Σερρών ήταν στελεχωμένο με 130 άτομα, ενώ σήμερα το προσωπικό αποτελείται από 13, με τους δουλεμπόρους να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη μειωμένη παρουσία από περιπολίες στην περιοχή, για να διοχετεύσουν εκτός χώρας τα καραβάνια με το αζημίωτο. Πίεση καταγράφεται και στα ελληνοαλβανικά σύνορα, όπως επίσης και στα βουνά της Ροδόπης.
Οι αυξημένες ροές γύρω από την Ειδομένη έχουν προκαλέσει κινητοποίηση στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας, όπου καταγράφεται αύξηση στις περιπολίες συνοριοφυλάκων αλλά και μεγάλο κύμα «push-backs». Οπως καταγγέλλουν κάτοικοι του Κιλκίς, ο φράχτης ανοίγει καθημερινά από τη γειτονική χώρα, που επαναπροωθεί στην Ελλάδα δεκάδες παράτυπους μετανάστες, οι οποίοι εντοπίζονται από τις συνοριακές αρχές κοντά στα περάσματα των διακινητών.
Ειδήσεις σήμερα
Ταϊλάνδη: Στα 38 αυξήθηκαν τα θύματα – Το παιδί του δράστη πήγαινε στον παιδικό σταθμό