Θετικοί στη πανεπιστημιακή φύλαξη, αλλά αποφεύγοντας τον όρο «σώμα ασφαλείας», είναι οι πρυτάνεις, βάζοντας όμως αστερίσκους ως προς τη δράση της αλλά και την υπαγωγή της.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την εξάλειψη της βίας στα πανεπιστήμια γίνεται αποδεκτό επί της αρχής σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων.
Οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων έθεσαν κάποιες προϋποθέσεις σχετικά με τη φύλαξη των πανεπιστημίων, καθώς και με τον έλεγχο εισόδου.
Η Σύνοδος συμφωνεί με την πανεπιστημιακή φύλαξη, υπογραμμίζοντας όμως ότι στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των Ιδρυμάτων, το σώμα φύλαξης θα πρέπει να αναφέρεται στον πρύτανη και τη Σύγκλητο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση για τη φύλαξη ακούστηκαν αρκετές τοποθετήσεις, με κάποιους πρυτάνεις να ζητούν αυξημένα μέτρα και κάποιοι άλλοι να θέτουν ερωτήματα σχετικά με την ακαδημαϊκή ελευθερία και πώς αυτή μπορεί να συνυπάρχει με το αίσθημα πιθανής έντονης αστυνόμευσης.
Τελικά, η Σύνοδος κατέληξε ότι η φύλαξη θα πρέπει να τεθεί σε νέες βάσεις, με πιο συγκεκριμένες προτάσεις να παρουσιαστούν στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου συζητήθηκε και το θέμα των μέτρων ασφάλειας στα πανεπιστήμια, με όλους τους πρυτάνεις να συμφωνούν ότι χρήζουν αναβάθμισης τόσο στη μορφή τους όσο και στην εφαρμογή τους. Ειδικότερα, εστίασαν στο ζήτημα του ελέγχου εισόδου, υπογραμμίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει σε πρώτη φάση τουλάχιστον σε εξαιρετικά «ευαίσθητες υποδομές, όπως τις χαρακτήρισαν, αλλά και σε χώρους διοίκησης.
Οι «ευαίσθητες υποδομές», για τις οποίες δεν προχώρησαν σε διευκρινίσεις, πολύ πιθανόν να μην αφορούν μόνο εργαστήρια και χώρους στους οποίους βρίσκεται εξοπλισμός¨, αλλά και σε σημεία και κτίρια των Ιδρυμάτων που πολύ συχνά πέφτουν «θύματα» καταδρομικών επιθέσεων. Επίσης και τα γραφεία Διοίκησης πολλές φορές, ειδικά σε συγκεκριμένα πανεπιστήμια, έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές από αγνώστους.
Αναφορικά με το ποινικό νομοθετικό πλαίσιο, παρά το γεγονός ότι αρκετές ανακοινώσεις πανεπιστημιακών ζητούσαν νομοθετικές παρεμβάσεις, οι πρυτάνεις κρίνουν ότι είναι επαρκές.
Η υπουργός Παιδείας
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σε δηλώσεις σχετικά με το σώμα φύλαξης που σχεδιάζει να συγκροτήσει η κυβέρνηση, ανέφερε:
«Η πρόταση που κάναμε και έκανε ο πρωθυπουργός στους πρυτάνεις ήταν για τη δημιουργία ενός νέου ειδικού σώματος δημόσιας εξουσίας με αστυνομικές αρμοδιότητες, που θα μεριμνά για την ασφάλεια του πανεπιστημιακού χώρου και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.
Είναι μια ομάδα που θα λαμβάνει ειδική εκπαίδευση γιατί το πανεπιστήμιο είναι ένας ιδιαίτερος χώρος. Θα είναι μια ομάδα ένστολη, αλλά με διαφορετικές στολές, που θα παραπέμπουν ακριβώς στην ιδιαιτερότητα αυτού του σώματος.
Θα διατίθενται μέλη αυτής της ομάδας στα πανεπιστήμια ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε Ιδρύματος. Θα είναι ένα ευέλικτο σώμα και θα μεριμνά για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της δημόσιας περιουσίας».
Από την έντυπη έκδοση