Μεταξύ άλλων, ήταν ορατό στον ουρανό της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής προσφέροντας εντυπωσιακές εικόνες. Το φαινόμενο κατέγραψε ο φωτογράφος Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης. Επρόκειτο για την πέμπτη φορά την τελευταία 20ετία που το βόρειο σέλας έγινε ορατό στην Ελλάδα, γεγονός που δεν το καθιστά πια τόσο… σπάνιο. Προχθές το βράδυ και για αρκετά λεπτά της ώρας, ο ουρανός… «χόρευε» σε κόκκινη απόχρωση, ενώ όσοι τυχεροί έστρεψαν το βλέμμα τους, αντίκρισαν ένα υπερθέαμα του σέλατος, το οποίο είναι περισσότερο συνηθισμένο σε Σκανδιναβικές περιοχές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το βόρειο σέλας είχε κάνει την εμφάνισή του στην Ελλάδα και τη νύχτα της 20ης Νοεμβρίου 2003 και μάλιστα ήταν ορατό και στην Αττική! Επτά χρόνια αργότερα και έπειτα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα εμφανίστηκε και στον ουρανό της βόρειας Ελλάδας, ενώ και τον Νοέμβριο του 2023 εθεάθη πάνω από τον ελληνικό ουρανό.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σέλας σε τόσο χαμηλά γεωγραφικά πλάτη –όπως της Ελλάδας- εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια ισχυρών μαγνητικών καταιγίδων, οι οποίες προκαλούνται από διαταραχές του γεωμαγνητικού πεδίου, καθώς αυτό αλληλεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο του ήλιου μας (μέσω του ηλιακού ανέμου). Η λέξη σέλας σημαίνει: «έντονη φεγγοβολή», ενώ ειδικά στην αστρονομία σχετίζεται με ένα εντυπωσιακό μετεωρολογικό φαινόμενο που παρατηρείται στον ουρανό των πολικών περιοχών και το οποίο οφείλεται σε βομβαρδισμό των υψηλών ατμοσφαιρικών στρωμάτων από ηλεκτρόνια που προέρχονται από ρεύματα φορτισμένων σωματίων από τον ήλιο.
Εθνικό πένθος: Τι σημαίνει και πότε κηρύσσεται - Τι θα γίνει με τα σχολεία
Το σέλας δημιουργείται από ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας, που καθώς κινούνται ελικοειδώς κατά μήκος των δυναμικών γραμμών του γεωμαγνητικού πεδίου, πλησιάζουν ενίοτε την ανώτερη ατμόσφαιρα της γης, συγκρούονται με άτομα και μόρια αζώτου και οξυγόνου και τα διεγείρουν ενεργειακά. Τα διεγερμένα άτομα και μόρια, για να επανέλθουν στην αρχική, σταθερή κατάσταση ενεργειακής ισορροπίας, εκπέμπουν την περίσσεια ενέργειας υπό τη μορφή ορατής ακτινοβολίας. «Η μορφή του σέλατος μπορεί να παρομοιαστεί με κινούμενες, λαμπρές, χρωματιστές ουράνιες κουρτίνες φωτός. Η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί στενά τις ηλιακές καταιγίδες αλλά ακόμη δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε με ακρίβεια το που και το πότε ενδεχομένως να κάνει την εμφάνισή του το σέλας», είχε δηλώσει στην προηγούμενη εμφάνιση του σέλατος ο αν.καθηγητής του τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του ΑΠΘ, Παντελής Παπαδόπουλος.
Πηγή: Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης