Είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουν τα ηλεκτρονικά ραντεβού για να μπορούν οι πολίτες να επισκέπτονται τους προσωπικούς γιατρούς που έχουν επιλέξει. Σύμφωνα με όσα είπε (Mega) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν να πηγαίνουν οι πολίτες ραντεβού στους γιατρούς. Θα ενεργοποιηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα με σκοπό να υπάρχει έλεγχος των ραντεβού που πραγματοποιούν οι γιατροί. Η διαδικασία θα είναι απλή και θα θυμίζει τον προγραμματισμό ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19.
Το πρώτο ραντεβού θα διαρκέσει 30 λεπτά καθώς χρειάζεται να ενημερωθεί ο φάκελος υγείας του κάθε πολίτη από τον κάθε γιατρό. Τα επόμενα ραντεβού θα έχουν διάρκεια 15 λεπτών, σύμφωνα με όσα έχουν οριστεί.
Ο προσωπικός γιατρός θα μπορεί να συνταγογραφεί δωρεάν τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν οι χρονίως πάσχοντες και θα αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το Σύστημα Υγείας. Το πρώτο ραντεβού θεωρείται πολύ σημαντικό, ακόμη και εάν πρόκειται για νέους πολίτες χωρίς προβλήματα υγείας, καθώς χρειάζεται ο γιατρός να έχει γνώση του ιατρικού ιστορικου όλων των πολιτών που θα έχει στην ευθύνη του.
Δεν έχει καθοριστεί συχνότητα επίσκεψης στον προσωπικό γιατρό. Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται αναλόγως τις ιατρικές ανάγκες κάθε πολίτη. Εαν δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα υγείας, ο ίδιος ο προσωπικός γιατρός θα ορίσει τη συχνότητα επίσκεψης από τον πολίτη για έλεγχο και πρόληψη.
Εορταστικό ωράριο 2024: Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα; - Πότε θα ξεκινήσει;
Δωρεάν εξετάσεις στο πρώτο ραντεβού
Στο πρώτο ραντεβού ο προσωπικός γιατρός θα δώσει μια σειρά προληπτικών εξετάσεων, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας. Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες, οι εξετάσεις αυτές πέρα από τις γενικές (αίματος, ούρων), θα περιλαμβάνουν ένα “πακέτο” για λιπιδαιμικό έλεγχο, που εκτιμά τυχόν αυξημένα λιπίδια στο αίμα τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, έλεγχο για σάκχαρο, “καλή” και “κακή” χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, κ.ά.
Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα εγγραφών έχει “ανοίξει” για αρκετές ειδικότητες γιατρών, διευκολύνοντας τους χρονίως πάσχοντες που έχουν ήδη το δικό τους γιατρό.
Μέχρι τώρα ως προσωπικοί γιατροί ορίζονταν ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό. Εχει υπογραφεί, όμως, απόφαση σύμφωνα με την οποία εντάσσονται και γιατροί άλλων ειδικοτήτων με βασική εκπαίδευση Παθολογία. Συγκεκριμένα: α) αιματολογίας, β) γαστρεντερολογίας, γ) ενδοκρινολογίας-διαβητολογίας, δ) καρδιολογίας, ε) νευρολογίας, στ) νεφρολογίας, ζ) ρευματολογίας, η) παθολογικής ογκολογίας, θ) πνευμονολογίας-φυματιολογίας και ι) φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, οι οποίοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανέφερε (Mega) ότι υπολογίζεται στις 10 Οκτωβρίου να ανοίξει ξανά το σύστημα ώστε να μπαίνουν οι γιατροί αυτοί.
Ειδήσεις σήμερα
Οι ευκαιρίες για ακίνητα έως 150.00 Ευρώ – Ο χάρτης με τις τιμές για όλη την Ελλάδα
Η μαφία της Πολυτεχνειούπολης είχε απλώσει παντού… πλοκάμια