Το κλιματιστικό πρέπει να συντηρείται μια φορά τον χρόνο και τα φίλτρα του μπορούν να πλένονται ακόμη και από τον ίδιο τον χρήστη τους, τονίζουν οι ειδικοί.
Πόσο ρεύμα «καίνε» τα κλιματιστικά – Συμβουλές για να μειώσετε την κατανάλωση τους
Το λάθος με την τοποθέτηση των κλιματιστικών στα μπαλκόνια
«Το κλιματιστικό μπορεί να λειτουργεί και όλο το 24ωρο χωρίς κανένα θέμα, αρκεί να έχει επιλεγεί και να έχει εγκατασταθεί σωστά. Τον τελευταίο καιρό δεχόμαστε παράπονα από πελάτες που λένε ότι δεν αποδίδει σωστά το κλιματιστικό. Δεν αποδίδει γιατί οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι πάρα πολύ υψηλές, τα μηχανήματα είναι αερόψυκτα και δεν είναι σωστά επιλεγμένα όταν τα αγόρασαν οι πελάτες. Δηλαδή οι αποδόσεις που λένε για τα κλιματιστικά είναι για εξωτερικές θερμοκρασίες το καλοκαίρι 35 βαθμούς και μέσα στον χώρο 25 βαθμούς.
Όταν οι θερμοκρασίες φτάνουν 45 και 46, το αερόψυκτο μηχάνημα χάνει απόδοση 10-15%, ανάλογα με την εταιρεία και τον βαθμό απόδοσης που έχει το κάθε κλιματιστικό», εξήγησε πρόσφατα στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο μηχανολόγος, Βαγγέλης Κόκοτας.
Για το θέμα της εγκατάστασης ανέφερε ότι «βλέπουμε κλιματιστικά σε μπαλκόνια να έχουν μπροστά εμπόδια ή να είναι ψηλά τοποθετημένα, να έχει μια τέντα στους 20 – 30 πόντους μπροστά του. Ο αέρας που βγάζει η εξωτερική μονάδα χτυπά στην τέντα, επιστρέφει στο κλιματιστικό, δημιουργείται ένα μικροκλίμα εκεί υπερκαύσωνα 55-56 βαθμών και τότε αρχίζει η μειωμένη απόδοση και οι βλάβες».
Ο «οδηγός» του ΥΠΕΝ για τα κλιματιστικά
Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή τον τελευταίο πολυήμερο καύσωνα που σάρωσε τη χώρα με ακραίες θερμοκρασίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε εκδώσει αναλυτικές οδηγίες και προτεινόμενα μέτρα.
Στις ακραίες αυτές συνθήκες, για την υποβοήθηση της ασφάλειας και της επάρκειας του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας της Χώρας συστήνονται τα εξής μέτρα στους ενεργειακούς καταναλωτές:
Τι κάνουμε:
Άνω Λιόσια: Συνελήφθη 27χρονος που προέβη σε άσκοπους πυροβολισμούς
Λειτουργούμε τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) κατά προτίμηση τις μεταμεσημβρινές ώρες (14:00 – 18:00), όταν υπάρχει πληθώρα ηλεκτρικής ενέργειας και από τα φωτοβολταϊκά.
Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.
Κλείνουμε παράθυρα και μπαλκονόπορτες όταν λειτουργεί κλιματισμός, για να μειώσουμε τις απώλειες.
Τι αποφεύγουμε:
Αποφεύγουμε, κατά το δυνατόν, να λειτουργούμε ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) μεταξύ 20:00 – 22:00. Το συγκεκριμένο δίωρο, το Σύστημα δοκιμάζεται, καθώς η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας κορυφώνεται και εκλείπει και η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.
Αποφεύγουμε, κατά το δυνατόν, να λειτουργούμε τα κλιματιστικά στο δίωρο 20:00 – 22:00, εφόσον από νωρίτερα έχουμε μειώσει τη θερμοκρασία του σπιτιού μας και η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος αρχίζει να μειώνεται.
Δεν ξεχνάμε φώτα ανοιχτά ή συσκευές σε λειτουργία αδράνειας (standby).
Η εφαρμογή των παραπάνω, κατά τη διάρκεια των ακραίων αυτών καιρικών συνθηκών, συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αποφυγή τυχόν προβλημάτων ηλεκτροδότησης, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την αδιάλειπτη παροχή με ενέργεια όλων των πολιτών.
Τα λάθη που κάνουμε και παίρνουν…φωτιά τα κλιματιστικά
«Κλειδί» η συντήρηση
Η συντήρηση του κλιματιστικού αποτελεί σημαντικό και απαραίτητο τμήμα του κύκλου ζωής του κλιματιστικού. Η τακτική συντήρηση είναι κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση της ασφάλειας και την υγεία των πολιτών.
Σύμφωνα με το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών το κλειδί για να αποφευχθούν τα απρόοπτα και οι επικίνδυνες καταστάσεις κατά τη χρήση των κλιματιστικών μας είναι η σωστή και τακτική συντήρηση από τεχνικούς πιστοποιημένους από το Τμήμα Περιβάλλοντος.
Τι πρέπει να ελέγχουμε κάθε έξι μήνες
Ο έλεγχος πρέπει να περιλαμβάνει:
Οπτικό και ακουστικό έλεγχο της εσωτερικής και εξωτερικής μονάδας
Έλεγχο για ασυνήθιστους θορύβους
Έλεγχο και καθάρισμα του φίλτρου
Έλεγχο και καθάρισμα του μεταλλάκτη θερμότητας της εξωτερικής μονάδας
Πως καθαρίζουμε τα φίλτρα
Συχνά τον καθαρισμό των φίλτρων τον κάνουμε οι ίδιοι όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε τους βασικούς κανόνες. Ο καθαρισμός γίνεται πάντα με χλιαρό ή ζεστό νερό με τη χρήση και ειδικών καθαριστικών προϊόντων, ενώ η τοποθέτηση του πίσω στη μονάδα θα πρέπει να γίνεται μόνο όταν στεγνώσει.
Όταν το φίλτρο τοποθετείται πίσω θα πρέπει να ελέγχουμε κατά πόσον το μηχάνημα δουλεύει σωστά.
Σημειώνεται πως για όλες τις διαδικασίες συντήρησης του κλιματιστικού, αυτό πρέπει να είναι εκτός λειτουργίας.
Συντήρηση της εξωτερικής μονάδας
Κατά τη συντήρηση της εξωτερικής μονάδας θα πρέπει να ελέγχουμε και να απολυμαίνουμε τον μεταλλάκτη θερμότητας ή τον εξατμιστή του ψυκτικού στοιχείου, ενώ θα πρέπει να καθαρίζεται ο συλλέκτης συμπυκνωμάτων για τυχών φθοράς ή διάβρωσης ή διαρροής νερού.
Επίσης πρέπει να καθαρίζεται ο ανεμιστήρας και η φτερωτή.
Τέλος θεωρείται πολύ σημαντικό να καθαρίζεται η ηλεκτρική εγκατάσταση για τυχόν φθορά ή κακή επαφή των καλωδίων.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Έρχονται ξανά 40αρια – Πότε & πού θα ανέβει ο υδράργυρος
Σοκ και δέος με την τιμή της βενζίνης – Ξεπερνά τα 2 ευρώ εκτός Αθήνας
Πανσέληνος του Οξύρρυγχου: Απόψε θα απολαύσουμε το μεγαλύτερο φεγγάρι του χρόνου