Ανησυχητική είναι η αύξηση που εμφανίζουν οι πνιγμοί των ανθρώπων μεγάλης ηλικίας. Από τους 164, οι 142 είναι άνω των 60 ετών, ποσοστό 86,5%, όταν πέρυσι ήταν 79,6%. Από τους 164, οι 118 ήταν ελληνικής υπηκοότητας, δηλαδή ποσοστό 71,9%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, κάθε χρόνο περίπου 300 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της ναυαγοσωστικής περιόδου (Ιούνιος – Σεπτ.). Το 2019 οι θάνατοι ανήλθαν σε 332, ενώ το 2020 (περίοδος πανδημίας) ήταν 213. Το 2021 έφτασαν τους 300, ενώ το 2022 ήταν 319.
Πνιγμοί: Χωρίς ναυαγοσώστη οι παραλίες
Σύμφωνα με τα δεδομένα του 2022, ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το 62% των θανάτων στη θάλασσα λαμβάνει χώρα σε παραλίες χωρίς ναυαγοσώστη. Αυτό το γεγονός καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία της επαρκούς ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών, προκειμένου να μειωθούν οι πνιγμοί, καθώς επίσης και τη σημασία της τήρησης των κανόνων ασφαλείας.
Δεν είναι τυχαίο ότι στις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού μέσα στο «γαλάζιο» φάκελο των προτεραιοτήτων έχει τεθεί η μείωση των θανάτων στη θάλασσα, καθώς καταγράφεται μεγάλη αύξηση. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής είχε και τότε αναφέρει ότι «είναι αμαρτία 350 άνθρωποι το χρόνο να πνίγονται στη θάλασσα, ως επί το πλείστον άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους. Είναι κοινωνικό ζήτημα να προστατεύσουμε όσες περισσότερες ζωές μπορούμε».
ΕΟΔΥ
Το σημαντικό ζήτημα για τη δημόσια υγεία που αποτελεί ο πνιγμός ανέδειξε και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), υπενθυμίζοντας σε όλους ότι ο καθένας μπορεί να πνιγεί, αλλά κανείς δεν πρέπει.
Παγκοσμίως, o πνιγμός αποτελεί την τρίτη κύρια αιτία ακούσιου τραυματισμού και αντιπροσωπεύει το 7% όλων των θανάτων που σχετίζονται με τραυματισμούς. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι κάθε έτος παγκοσμίως σημειώνονται περίπου 236.000 θάνατοι από πνιγμό, αλλά πιθανώς αυτός ο αριθμός να υποτιμά το πραγματικό πρόβλημα δημόσιας υγείας που σχετίζεται με τον πνιγμό.
Πνιγμοί: Σε ποιες περιοχές καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά – Το 80% αυτών αφορούν Έλληνες
Πολύτιμες συμβουλές για την ασφάλεια των λουόμενων στις παραλίες έδωσε Μάριος Μυρωνάκης, πρόεδρος της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας.
Μεσολόγγι: Γυναίκα μπούκαρε σε καφετέρια και τα έκανε γυαλιά καρφιά [βίντεο]
Μιλώντας στο MEGA ο κος Μυρωνάκης τόνισε πως τα στατιστικά δείχνουν πως το 80% των περιστατικών πνιγμού αφορά Έλληνες, γεγονός που μαρτυρά ότι «οι Έλληνες ξέρουν να επιπλέουν, όχι να κολυμπούν», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, ανέφερε πως τα περισσότερα περιστατικά πνιγμού αφορούν ηλικιωμένους, ενώ στη συνέχεια τόνισε πως οι γονείς θα πρέπει πάντα να επιβλέπουν τα παιδιά τους στην παραλία.
«Ερχόμαστε από δύο χρόνια πανδημίας κι έχουμε ένα πρωτοφανές καύσωνα. Όταν ένας άνθρωπος 75 χρονών πάει στη θάλασσα με αυτές τις συνθήκες, αυτό μπορεί να έχει κακή κατάληξη», δήλωσε.
«Αυτό που παρατηρούμε ότι παρότι έχουμε θωρακίσει τις πολυσύχναστες παραλίες με σύγχρονα σωστικά μέσα, παρόλα αυτά λόγω της μεγάλης ακτογραμμής και του ωραρίου μας, που είναι 10:00 – 18:00, έχουμε περιστατικά που συμβαίνουν εκτός ωραρίου ή σε παραλίες που δεν επιβλέπουμε», συμπλήρωσε.
Επιπλέον, ανέφερε πως στα νησιά τα περιστατικά πνιγμών είναι ελάχιστα, με τα περισσότερα περιστατικά να σημειώνονται στην ηπειρωτική χώρα, κυρίως στις περιοχές της Αττικής, τη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη και την Κατερίνη.
Όσον αφορά τα περιστατικά πνιγμών στις πισίνες δήλωσε πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί αρκετά μετά την επικαιροποίηση της νομοθεσίας σχετικά με την εκπαίδευση των ναυαγοσωστών το 2020.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Έρχονται ξανά 40αρια – Πότε & πού θα ανέβει ο υδράργυρος
Σοκ και δέος με την τιμή της βενζίνης – Ξεπερνά τα 2 ευρώ εκτός Αθήνας
Πανσέληνος του Οξύρρυγχου: Απόψε θα απολαύσουμε το μεγαλύτερο φεγγάρι του χρόνου