Ο αστυνομικός συντάκτης Βασίλης Λαμπρόπουλος προχώρησε σε αποκαλύψεις για την δράση του κυκλώματος.
Συγκεκριμένα, ανέφερε όπως οι εξετάσεις με συμμετοχή πέντε πιλότων δινόταν μία φορά τον μήνα και σύμφωνα με τις πληροφορίες υπήρχαν δύο σχολές, μία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Όπως φαίνεται τους μυούσαν στη λογική να πληρώσουν για να πάρουν το πτυχίο. Η εκπαίδευση ενός πιλότου είναι 230 ώρες η πρακτική, 65 εβδομάδες θεωρητική πρακτική και το κόστος της εκπαίδευσης είναι κοντά στα 60.000 ευρώ.
Οι Αρχές πιστεύουν πως από τις αρχές του 2023 μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 2-3 άτομα είχαν δεχτεί από το εξωτερικό αυτή την πρόσκληση και είχαν αποδεχτεί ενώ είχαν δώσει κάποια χρήματα της τάξεως των 7.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν και αναφορές για 25.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχει κάποια εικονική εκπαίδευση στην Ιορδανία ενώ υπάρχει αναφορά πως οι σχολές της επαρχίας έλεγαν πως είχαν εκπαιδεύσει και πιλότους από το εξωτερικό προκειμένου και αυτοί να βρουν εδώ το «ευάλωτο σημείο» και να παίρνουν τη θεωρητική εκπαίδευση εάν είχαν κάποιο πρόβλημα στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο επικεφαλής του κυκλώματος ήταν ένας 70χρονος πρώην πιλότος της Ολυμπιακής, οποίος είχε επαφές με παλιούς συναδέλφους και έκαναν τη σχετική μεθόδευση στην Αθήνα και επαρχία.
Πλαστά πτυχία πιλότων: Το ακουστικό «ψείρα» και οι κρυφές κάμερες – Έτσι δρούσε το κύκλωμα
Ειδικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης τους (modus operandi) ακολουθούσαν την εξής μεθοδολογία:
Οι υποψήφιοι προσέγγιζαν τα μέλη της οργάνωσης, είτε μέσω τρίτων ατόμων, τα οποία προγενέστερα είχαν κατορθώσει να αποκτήσουν την εν λόγω άδεια με τον ίδιο παράτυπο τρόπο (διάδοση φήμης από στόμα σε στόμα «word of mouth»), είτε μέσω ατόμων τα οποία βρίσκονταν στον «χώρο» της αεροπλοΐας ως εκπαιδευτές υποψηφίων χειριστών-πιλότων.
Τρίκαλα: Ανοίγει σε 6 μέρες για τους επισκέπτες ο Μύλος των Ξωτικών
Μέλος της οργάνωσης – συμμορίας ενημέρωνε τους υποψηφίους για τη μεθοδολογία την οποία ακολουθούσε, κατά την οποία θα τους καθοδηγούσε μέσω οπτικοακουστικών συσκευών, ώστε να επιλέγουν τις ορθές απαντήσεις.
Μάλιστα, η συμμορία προτιμούσε εξετάσεις πιστοποιημένης εταιρείας σε ευρωπαϊκή χώρα, καθώς οι ερωτήσεις των υποψηφίων ήταν δημοσιευμένες σε διαδικτυακή πλατφόρμα και ως εκ τούτου τα μέλη της συμμορίας μπορούσαν να εντοπίσουν τις ορθές απαντήσεις.
Τρίκαλα: Αθώος ο αστυνομικός που κατηγορήθηκε για ασέλγεια ανηλίκου
Σε περίπτωση δε, που ο υποψήφιος, ήταν εγγεγραμμένος σε Σχολή Πιλότων του εξωτερικού, η συμμορία του χορηγούσε βεβαίωση σπουδών από τη Σχολή Πιλότων μέλους της οργάνωσης που εδρεύει σε πόλη της Βόρειας Ελλάδας, στην οποία βεβαιώνονταν ψευδώς ότι είχε διδαχθεί τη θεωρητική ύλη των μαθημάτων, προκειμένου να συμμετάσχει στις εξετάσεις που διοργάνωνε η ανωτέρω εταιρία.
Με αυτό τον τρόπο, τα μέλη της συμμορίας επετύγχαναν να εξεταστούν στο εξεταστικό κέντρο της εταιρείας στην Ελλάδα υποψήφιοι αλλοδαποί υπήκοοι που κατοικούσαν στο εξωτερικό, χωρίς να γίνεται αντιληπτή η δράση τους.
Πριν την διεξαγωγή των θεωρητικών εξετάσεων, ο 70χρονος πραγματοποιούσε δοκιμές με τους υποψήφιους, ενώ τους υποδείκνυε είδη ρουχισμού που έπρεπε να φορούν ώστε να μην εντοπίζονται οι οπτικοακουστικές συσκευές. Ακολούθως, κατά την ημέρα της θεωρητικής εξέτασης, ο ίδιος κατεύθυνε τον εξεταζόμενο ως προς το σημείο που έπρεπε να σταθεί και του υπαγόρευε τις σωστές απαντήσεις.
Για τις μεταξύ τους επικοινωνίες τα μέλη της συμμορίας χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις όπως «τηλεβοήθεια», για να περιγραφεί η παράτυπη διαδικασία, «μπιλάκι» για να περιγραφεί το ακουστικό τύπου ψείρας και «μηχανήματα» ή «πράγματα» για να περιγράφουν οι οπτικοακουστικές συσκευές.
Με τον τρόπο αυτό τα μέλη της οργάνωσης πέτυχαν να χορηγήσουν άδειες επαγγελματία χειριστή αεροσκάφους σε τουλάχιστον 5 άτομα, με το συνολικό εκτιμώμενο περιουσιακό όφελος να ανέρχεται, τουλάχιστον σε 39.000 ευρώ, καθώς κάθε υποψήφιος κατέβαλε, κατά μέσο όρο, το ποσό των 7.800 ευρώ.
Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι σε προγενέστερο χρόνο είχαν καταφέρει να χορηγηθούν άδειες χειριστή αεροσκάφους σε ακόμα 10 άτομα.
Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- το χρηματικό ποσό των 5.570 ευρώ,
- 7 μικροκάμερες,
- 9 ακουστικά τύπου «ψείρα»,
- 23 συσκευές κινητών τηλεφώνων,
- 2 πουκάμισα, με ενσωματωμένη στο εσωτερικό τους μέρος και στο αριστερό μανίκι ηλεκτρονική συσκευή με μικροκάμερα,
- 3 ηλεκτρονικές κεραίες,
- κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή και
- πλήθος καρτών SIM, usb, tablet.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες για τη διακρίβωση και άλλων περιπτώσεων παράνομης απόκτησης άδειας χειριστή αεροσκάφους συνεχίζονται.
ΕΛ.ΑΣ. : Υπολογιστές, κινητά και σκληροί δίσκοι στο ακόλουθο βίντεο
Ειδήσεις σήμερα
Έλον Μασκ: Aνακοίνωσε ότι βρήκε CEO για το Twitter – Και είναι γυναίκα
Εκλογές στην Τουρκία: Τo ροζ βίντεο που έβαλε… φωτιά στις κάλπες
Καιρός: Πού θα «χτυπήσουν» τα πρώτα 30άρια [βίντεο]