Οι φήμες στο λιμάνι έδιναν και έπαιρναν χρόνια αλλά είναι η πρώτη φορά που ξετυλίγεται το κουβάρι των πλαστών πιστοποιητικών, με το Λιμενικό Σώμα να προχωρά σε συλλήψεις ενός ναυτικού και έξι ιδιοκτητών και εργαζομένων στα ναυτιλιακά πρακτορεία. Πρόκειται για τα έγγραφα που είναι απαραίτητα για να μπορέσει κάποιος να εργαστεί σε πλοίο γιατί αφορούν τους κανόνες και τις πρακτικές για την πυρόσβεση, πρόληψη ατυχημάτων, ναυαγίων. Τα πιστοποιητικά αυτά δίνονται μετά το πέρας των μαθημάτων που είναι υποχρεωμένοι όλοι οι ναυτικοί να κάνουν και ανάλογα με το βαθμό του ναυτικού επαναλαμβάνονται για να εμβαθύνουν.
Οι εισαγγελέας άφησε τους 4 ελεύθερους με περιοριστικούς όρους, εγγυήσεις 1.500, 2.000 4.000 και 10.000 ευρώ, στέρηση εξόδου από τη χώρα και καμία μεταξύ τους επαφή μέχρι και την εκδίκαση της υπόθεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», είναι πιθανό να εμπλέκονται ακόμα και άλλα ναυτιλιακά πρακτορεία, ακόμα και άνθρωποι στο Λιμενικό Σώμα.
Είναι άγνωστο ακόμα πόσες εκατοντάδες πλαστές πιστοποιήσεις ναυτικής ικανότητας το κύκλωμα που φέρεται να δραστηριοποιείται εδώ και πολύ καιρό πρόλαβε να εκδώσει. Η ταρίφα για κάθε μήνα που το πιστοποιητικό ήταν ενεργό ήταν 200 ευρώ, π.χ. για ένα πιστοποιητικό εξάμηνης διάρκειας 800 ευρώ. Από τις σφραγίδες που κατέσχεσαν οι λιμενικοί φαίνεται πως το κύκλωμα ήταν σε θέση να εκδώσει έγγραφα για κάθε τύπο πλοίου και κάθε έγγραφο που μπορεί να έλειπε σε έναν πολίτη και ήθελε να γίνει ναυτικός χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση. Τα έγγραφα αυτά βοηθούν και για τα συντάξιμα χρόνια ναυτικών.
Ολα ξεκίνησαν από την Κάλυμνο, όπου το Λιμεναρχείο Καλύμνου συνέλαβε έναν 39χρονο ναυτικό που δήλωνε ότι ήταν Γ Πλοίαρχος, ενώ είχε τις γνώσεις και την εκπαίδευση λοστρόμου. Από την εξέλιξη της έρευνας προέκυψε ότι είχε προμηθευτεί τα αμφιβόλου γνησιότητας έγγραφα αντί του ποσού των χιλίων ευρώ από ναυτική πράκτορα και διεκπεραιώτρια υποθέσεων με έδρα τον Πειραιά.
Με τη συνδρομή των στελεχών της Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά και αξιοποίησης των πληροφοριών που τους είχαν γνωστοποιηθεί ήδη από τη Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων συνελήφθησαν η 27χρονη ναυτική πράκτορας καθώς και 69χρονος φερόμενος ως συνεργός της στην πλαστογραφία εγγράφων.
Εθνική οδός Λαμίας - Θεσσαλονίκης: Φωτιά άρπαξε αυτοκίνητο μετά απο έκρηξη [εικόνες]
Από την έρευνα των στελεχών της Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν την επόμενη μέρα δύο ακόμη άνδρες ιδιοκτήτες πρακτορείων και δύο γυναίκες υπάλληλοι πρακτορείου.
Οι έξι συλληφθέντες κατηγορούνται «ως μέλη οργανωμένου κυκλώματος που εξέδιδαν και διακινούσαν πιστοποιητικά ναυτικής ικανότητας αμφιβόλου γνησιότητας, καθώς και πλήθος εγγράφων που αφορούσαν σε διεκπεραιώσεις υποθέσεων ναυτικών γενικότερα, έναντι αμοιβής, ενώ από τις δραστηριότητές τους φαίνεται ότι τα κέρδη του κυκλώματος ξεπερνούν κατά πολύ το ποσό των εκατόν είκοσι χιλιάδων ευρώ», ανέφερε η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος. Ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις, το πραγματικό ποσό των κερδών τους είναι άγνωστο, καθώς είναι άγνωστος τόσο ο πραγματικός αριθμός των εγγράφων που έχουν πλαστογραφηθεί όπως και το πόσο χρόνο δραστηριοποιούνται . Τα κέρδη μπορούν να αγγίζουν 7ψήφια ποσά.
Οι έρευνες σε πληροφοριακό επίπεδο συνεχίζονται από τη Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά με την ανάλυση των στοιχείων που έχουν προκύψει, προκειμένου να εντοπιστεί ενδεχόμενη εμπλοκή και άλλων ναυτιλιακών πρακτορείων και οντοτήτων.
Μέχρι στιγμής έχουν κατασχεθεί πιστοποιητικά εκπαίδευσης ΑΕΝ/Ασπροπύργου, απολυτήρια – αποδεικτικά απολύσεως – πτυχία γενικού και επαγγελματικού λυκείου, πιστοποιητικά Υπηρεσίας – Certificate of service, πιστοποιητικά Διεθνούς Σύμβασης STCW, πιστοποιητικά Επάρκειας, διάφορα πιστοποιητικά εκπαίδευσης ναυτικών, ιατρικά, πιστοποιητικά προς ναυτολόγηση, ναυτικά φυλλάδια, βιβλιάρια ασθενείας, σφραγίδες: πλοίων, ελληνικής δημοκρατίας, διαφόρων ονομάτων, υπογραφών, γιατρών, Υπηρεσιών, συμβολαιογράφων, στελεχών Λιμενικού Σώματος, σφραγίδες εταιριών, σφραγίδες Λιμενικών Αρχών, προσωπικές – ατομικές σφραγίδες, στρογγυλές σφραγίδες προξενείων, σφραγίδα δημοτικής αρχής.
Προανάκριση διενεργήθηκε από τις Λιμενικές Αρχές Καλύμνου και Πειραιά, για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και πλαστογραφία πιστοποιητικών κατ΄ εξακολούθηση, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παράβαση του νόμου περί όπλων αντίστοιχα. Τόσο οι συσκευές κινητών τηλεφώνων όσο και το σύνολο των κατασχεθέντων ηλεκτρονικών μέσων πρόκειται να αποσταλούν στην αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΕ προς περαιτέρω αξιολόγηση.
Ειδήσεις σήμερα
Έβρος – μαρτυρία μετανάστριας: Οι Τούρκοι μας έσπρωξαν σε δύο νησιά