Ειδικότερα, η Θεανώ Καρποδίνη τόνισε αρχικά στο Action24, σχετικά με τις 100 ύποπτες περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης, ότι «τρέχουμε συνεχείς ελέγχους και εξετάζουμε συγκεκριμένα μοντέλα συνταγογράφησης, εξετάζουμε επίσης τον μέσο όρο ανά ειδικότητα του γιατρού κάθε μήνα. Επίσης εξετάζουμε μαζικές εκτελέσεις συνταγογραφήσεων σε συγκεκριμένα φαρμακεία κάθε μήνα και μετράμε πάρα πολλούς δείκτες. Όλα αυτά τα τρέχουμε κάθε μήνα στο πλαίσιο του ελέγχου συνταγογράφησης. Αυτό που ανέφερε χθες ο υπουργός είναι ότι σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, ο έλεγχο γίνεται και σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή ακόμη και πριν την εκτέλεση, δηλαδή την ώρα που γίνεται η συνταγογράφηση. Για παράδειγμα ο ένας γιατρός συνταγογραφούσε μετά τη 1 το βράδυ μέχρι το πρωί, επομένως και από εκεί βγήκαν αντίστοιχα στοιχεία. Μάλιστα και ανά ΑΜΚΑ βγήκαν πολύ μεγάλες ποσότητες συνταγογράφησης φαρμάκων, που φυσικά δεν περιγράφονται στο φύλλο οδηγιών και θα ήταν επιζήμιες για τους ίδιους τους ασθενείς».
Σε ερώτηση για το αν ένας ασθενείς είχε λάβει στην πραγματικότητα αυτές τις ποσότητες φαρμάκων που του είχαν συνταγογραφηθεί, τι θα γινόταν, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ απάντησε χαρακτηριστικά: «Είναι αδύνατον, για αυτό κινεί το ενδιαφέρον και μάλλον αν τις είχε λάβει θα είχε επιζήμια αποτελέσματα για την υγεία του».
Στην συνέχεια η κ. Καρποδίνη τόνισε: «Οι γιατροί ξέρουν ότι τους παρακολουθούμε με συγκεκριμένους δείκτες. Παίρνουν κάθε μήνα και μια έκθεση που τους λέει ότι σε σχέση με τον μέσο όρο της ειδικότητας τους πόσα φάρμακα έχουν συνταγογραφήσει. Τον Απρίλιο περάσαμε ένα πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο που τώρα δεν λέμε απλά στον γιατρό ότι είναι πάνω από τον μέσο όρο, αλλά μπορούμε κατευθείαν όταν έχει συγκεκριμένη απόκλιση, να του επιβάλλουμε ποινές. Δεύτερον αυτό που δεν υπολογίζουν οι γιατροί, είναι ότι μπορούν να παρακάμπτουν τους δείκτες μας γιατί πια τους ξέρουν και να γράφουν φθηνά φάρμακα, ώστε να μην “χτυπάνε κάποια καμπανάκια” που παρακολουθούμε, αλλά εμείς σε συνδυασμό με τα ΑΜΚΑ και το σημείο εκτέλεσης, μπορούμε με άλλα ελεγκτικά μοντέλα να πιάσουμε την παραβατική συμπεριφορά».
Σε ερώτηση για το πόσοι χρειάζονται για να στηθεί ένα τέτοιο κύκλωμα, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ ανέφερε: «Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις απάτης. Εχουμε κάποια μοντέλα και μοτίβα, που πράγματι δημιουργούν υποψίες απάτης και τα στέλνουμε και στις αρμόδιες αρχές και τα μελετάμε σε μεγαλύτερο βάθος. Ειδικότερα, όταν βλέπουμε ότι συγκεκριμένοι γιατροί γράφουν συγκεκριμένα φάρμακα εταιρειών ή όταν συγκεκριμένοι γιατροί έχουν ένα μοντέλο στην συνταγογράφηση και γράφουν σε όλα τα ΑΜΚΑ τέσσερα συγκεκριμένα σκευάσματα και όταν όλα αυτά είναι σε συγκεκριμένα φαρμακεία εκτελεσμένα. Αυτό είναι ένα μοντέλο το οποίο ήδη το ξέρουμε και το παρακολουθούμε. Στις τωρινές περιπτώσεις μιλάμε για υπερσυνταγογράφηση συγκεκριμένων γιατρών, που δεν είναι πολλοί σε σχέση με το σύνολο των γιατρών, πλην όμως είναι αρκετοί. Οι γιατροί αυτοί που έγραφαν τα φάρμακα στους “ασθενείς” είχα κάποιο όφελος από κάθε συνταγογράφηση. Ή επίσης τα φάρμακα αυτά, τα πουλούσαν σε κάποιους, που δεν είχαν δικαίωμα να τα πάρουν».
Για το πόση υπολογίζεται η ζημιά του ΕΟΠΥΥ, αλλά και το χρηματικό όφελος των συγκεκριμένων κυκλωμάτων που έβγαζαν λεφτά από αυτή την διαδικασία, η κ Καρποδίνη επισήμανε: «Δεν μπορώ να πω απόλυτα νούμερα. Τις υποθέσεις που ανέφερε ο υπουργός Υγείας χθες τις μελετάμε ακόμα. Εμείς όμως έχουμε εντοπίσει από ελέγχους σε πάνω από 800-900 γιατρούς το τελευταίο 8μηνο, 297 περιπτώσεις στις οποίες καταλογίσαμε και ζημιά που έφτανε τις 300.000 ευρώ και πρόστιμα άλλες 300.000 ευρώ προς αυτούς τους γιατρούς. Υπήρχαν κάποια τρανταχτά περιστατικά, στο ένα συγκεκριμένα ένας γιατρός συνταγογράφησε πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ σε φάρμακα και ο καταλογισμός ζημιάς και πρόστιμο ήταν μαζί 800.000 ευρώ. Δεν είναι μόνο ότι ξεπερνούσαν τα όρια της συνταγογράφησης, αλλά κάνανε και σωρεία παραβάσεων. Γράφανε διαφορετικές δραστικές ουσίες για το ίδιο πρόβλημα, το οποίο είναι επιβλαβές για τον ασθενή».
Δείτε τι είπε η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ
Γεωργιάδης: Ο γιατρός με το πρόστιμο των 800.000 ευρώ υπολογίζουμε ότι μόνο το 2024 είχε βγάλει κέρδος 400.000 ευρώ
Το εκτιμώμενο κέρδος του γιατρού στον οποίο υποβλήθηκε πρόστιμο 800.000 ευρώ επειδή έγραψε χιλιάδες φάρμακα χρησιμοποιώντας το ΑΜΚΑ της μητέρας του, αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Όπως εξήγησε «οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ καταλογίζουν το διπλάσιο από το κέρδος που έβγαλε. Άρα για να είναι το πρόστιμο 800.000 ευρώ, το παράνομo κέρδος από τα φάρμακα ήταν 400.000 ευρώ και αυτό είναι μόνο για το 2024. Θα γίνει έλεγχος και για τα προηγούμενα». Με αφορμή όσα είπε στη συνέντευξη τύπου της Τετάρτης, ο κ. Γεωργιάδης έστειλε ξανά μήνυμα στους γιατρούς που προχωρούν σε υπερσυνταγογράφηση: «μην το κάνετε, με τα συστήματα σε ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ θα σας πιάσουμε έναν-έναν. Τα ηλεκτρονικά ίχνη δεν σβήνονται. Δεν πρόκειται να γλιτώσεις κανείς. Παρακαλώ πολύ όσους γιατρούς το κάνουν, να το σταματήσουν.
Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες «όσοι βλέπουν ότι έχει συμβεί αυτό στον ΑΜΚΑ τους να το καταγγέλλουν στον ΕΟΠΥΥ «γιατί με τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενή μπορεί στο μελλον να μην τους επιτρέπεται η συνταγογράφηση φαρμάκων επειδή τους έχουν γράψει φάρμακα που δεν χρειάζονται».
Τύρναβος: Έκλεψαν από μαγαζί 16 φιάλες υγραερίου μαζί με τη σόμπα – 2 συλλήψεις
Γιατροί και φαρμακοποιοί μοιράζονταν τα κέρδη
Αίσθηση προκάλεσαν τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, αναφορικά με τα κυκλώματα υπερσυνταγογράφησης που λυμαίνονται χρήματα του ΕΟΠΥΥ και πλήττουν το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας. Σε αυτά τα κυκλώματα εμπλέκονται, σύμφωνα με τα στοιχεία, 100 γιατροί και 20 φαρμακοποιοί, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τώρα σημαντικές κυρώσεις. Διοικητικές κυρώσεις, δηλαδή, αλλά και χρηματικές ποινές, που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν ακόμη και το ποσό των 800.000 ευρώ, όπως στην περίπτωση γιατρού που συνταγογραφούσε φάρμακα αξίας χιλιάδων ευρώ… στη μητέρα του.
Ηδη στους 100 γιατρούς έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα συνταγογράφησης, ενώ στους 20 φαρμακοποιούς έχει επιβληθεί στέρηση του δικαιώματος εκτέλεσης συνταγών, ενώ οι υποθέσεις αυτές θα πάρουν και την οδό της Δικαιοσύνης.
Κάποια από τις πιο ακραίες περιπτώσεις που παρουσιάστηκαν ήταν αυτή γυναίκας παθολόγου από τη Μυτιλήνη που είχε συνταγογραφήσει 704 φαρμακευτικά σκευάσματα σε συγγενείς της, με όλες τις συνταγές να εκτελούνται σε ένα συγκεκριμένο φαρμακείο.
Σε άλλες περιπτώσεις: παθολόγος στην Αθήνα συνταγογραφούσε 362 σκευάσματα που εκτελούνταν σε φαρμακείο συγγενή ενός ασθενούς, παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη συνταγογραφούσε 300 διαφορετικά σκευάσματα και ποσότητα 1.350 τεμαχίων σε τέσσερα παιδιά συγκεκριμένου αθλητικού συλλόγου, με όλες τις συνταγές να εκτελούνται σε κεντρικό φαρμακείο, ενώ ψυχίατρος στην Αθήνα συνταγογράφησε 450 φάρμακα και ποσότητα 980 τεμαχίων σε 10 ασθενείς.
Οπως αποκαλύφθηκε, τα κυκλώματα δρούσαν με τους παρακάτω τρόπους: είτε οι γιατροί συνταγογραφούσαν και μοιράζονταν με τους φαρμακοποιούς τα χρήματα από την εκκαθάριση των συνταγών είτε οι γιατροί συνταγογραφούσαν και οι φαρμακοποιοί προωθούσαν τα σκευάσματα στις παράλληλες εξαγωγές, με τις δύο πλευρές στη συνέχεια να μοιράζονται τα κέρδη.
«Κανένας ατιμώρητος»
Οι γιατροί αυτοί, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, αποκαλύφθηκαν χάρη στους αποτελεσματικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται μέσω του συστήματος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η πλασματική συνταγογράφηση κοστίζει στο κράτος περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ένα ποσό που, αν το φαινόμενο συνεχίζεται για μία δεκαετία, μπορεί να φτάσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Στέλνοντας ένα αυστηρό μήνυμα στους παραβάτες γιατρούς, υπογράμμισε ότι «τα ηλεκτρονικά ίχνη δεν σβήνουν» και ότι το υπουργείο είναι αποφασισμένο να βρει και να τιμωρήσει όλους τους εμπλεκόμενους.
Η πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ, Νίκη Τσούμα, επεσήμανε τη σημασία των ψηφιακών εργαλείων στον έλεγχο της συνταγογράφησης, ενώ με την πλήρη ψηφιοποίηση του συστήματος, όπως τόνισε η κ. Θεανώ Καρποδίνη, διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, οι δυνατότητες παρακολούθησης και ελέγχου θα γίνουν πιο αποτελεσματικές, επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση παραβατικών συμπεριφορών
Ο κ. Γεωργιάδης έκλεισε τη συνέντευξη με έμφαση στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διαφυλάξει τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας, δηλώνοντας πως κανένας γιατρός που εμπλέκεται σε παράνομες πρακτικές δεν θα μείνει ατιμώρητος.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται ανεκτές
Αυστηρό μήνυμα με ανάρτησή του έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: τέτοιες πρακτικές, που φυσικά δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο του ιατρικού κόσμου, δεν γίνονται ανεκτές. Από κανέναν και για κανέναν. Είναι υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας. Εχουμε τη βούληση και πλέον υπάρχουν και οι μηχανισμοί για να το κάνουμε. Και αυτό ακριβώς πράττουμε».
Ειδήσεις σήμερα
Άγρια συμπλοκή μεταξύ κρατουμένων στις φυλακές Δομοκού – Τραυματίστηκαν 7 άτομα