Φέτος, οι υποψήφιοι διαγωνίζονται για τη διεκδίκηση 68.851 θέσεων, ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με πέρσι, κυρίως λόγω της πρώτης χρονιάς λειτουργίας του τμήματος Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο θα δεχθεί 100 εισακτέους.
Σημειώνεται ότι ήδη υπάρχουν έξι τμήματα Ψυχολογίας, εκ των οποίων η χαμηλότερη βάση συναντάται σε αυτό με έδρα τη Φλώρινα στα 16.260 μόρια πέρσι. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δημοφιλές αντικείμενο στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών, το οποίο κρίνεται ιδιαίτερα περιοριστικό σχετικά με τις επιλογές που προσφέρει στους υποψηφίους σε σχέση με άλλα πεδία. Το νέο τμήμα πάντως αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των υποψηφίων και να πετύχει μία υψηλή βάση εισαγωγής φέτος.
Αν και δεν καταγράφονται πολλές αλλαγές σε σχέση με πέρσι στη διαγωνιστική διαδικασία των Πανελλαδικών ή στο μηχανογραφικό, ο ανταγωνισμός αναμένεται να είναι λίγο πιο αυξημένος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, καθώς ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Παιδείας είναι υψηλότερος φέτος.
Σημειώνεται ότι ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί ο αριθμός εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές αλλά και στα δημόσια ΙΕΚ, τα οποία έχουν μετονομαστεί σε Σχολές Ανώτερης Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΣΑΕΚ).
Οπως και πέρσι, οι επιδόσεις των υποψηφίων στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου και θα δημιουργήσουν μία καθαρή εικόνα σχετικά με την πορεία των βάσεων εισαγωγής.
Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών και για τα ειδικά μαθήματα, θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα για την ηλεκτρονική συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.
Οι υποψήφιοι, γνωρίζοντας τις επιδόσεις τους στις εξετάσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τις σχολές που επιθυμούν να εισαχθούν κι εντός προθεσμίας που θα ορίσει το υπουργείο Παιδείας να «κλειδώσουν» τις επιλογές τους. Οι υποψήφιοι των οποίων οι επιδόσεις είναι χαμηλότερες από τις ΕΒΕ των σχολών επιλογής τους δεν θα μπορούν να επιλέξουν αυτά τα τμήματα. Εφόσον κάποιος έχει επιδόσεις χαμηλότερες από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του επιστημονικού του πεδίου, δεν θα έχει τη δυνατότητα συμπλήρωσης μηχανογραφικού.
ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΕΚ
Το παράλληλο μηχανογραφικό
Σημειώνεται ότι τις ίδιες ημερομηνίες ανοίγει και η πλατφόρμα του παράλληλου μηχανογραφικού, στο οποίο διατίθενται κάθε χρόνο κάποιες θέσεις εισακτέων από τα ΙΕΚ.
Από τις συνολικά 27.000 θέσεις στα ΙΕΚ όλης της χώρας, το υπουργείο Παιδείας επιλέγει δημοφιλείς στην αγορά εργασίας ειδικότητες, για το παράλληλο μηχανογραφικό. Πέρσι, είχαν διατεθεί πάνω από 22.000 θέσεις σε ΙΕΚ και στα ίδια επίπεδα αναμένεται να είναι και φέτος.
Το παράλληλο μηχανογραφικό μπορούν να το συμπληρώσουν τόσο οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων αλλά και όσοι απόφοιτοι Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της τρέχουσας σχολικής χρονιάς το επιθυμούν, ακόμα κι αν δεν έχουν δηλώσει συμμετοχή στις Πανελλαδικές.
Υπενθυμίζεται ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής έγινε για πρώτη φορά τον Ιούλιο. Ο ίδιος προγραμματισμός αναμένεται να ισχύσει και φέτος, με τους υποψηφίους να έχουν ενημερωθεί για την εισαγωγή τους σε Πανεπιστήμια στα τέλη του μήνα.
Πανελλήνιες εξετάσεις: Αναλυτικά το πρόγραμμα
Όσον αφορά στα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ), θα αρχίσουν την ερχόμενη Παρασκευή, στις 31 Μαΐου 2024 με το μάθημα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία. Στη συνέχεια, την Τρίτη 4 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για τα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τα Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και τη Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας).
Την Πέμπτη 6 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Θα μεσολαβήσει ένα κενό εξετάσεων, λόγω της διεξαγωγής των Ευρωπαϊκών Εκλογών στις 9 Ιουνίου και έτσι, οι εξετάσεις των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 12 Ιουνίου, με τα μαθήματα: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Αντίστοιχα, το πρόγραμμα των Πανελλαδικών για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, έχει ως εξής: Έναρξη την ερχόμενη Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 με το μάθημα των Νέων Ελληνικών. Στη συνέχεια, την 1η Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα). Θα ακολουθήσουν, από τις 3 έως και τις 17 Ιουνίου οι εξετάσεις σε μαθήματα ειδικότητας, με ενδιάμεσο κενό, λόγω των Ευρωεκλογών, μεταξύ 5 και 11 Ιουνίου.
Ως ώρα έναρξης εξέτασης έχει ορισθεί η 08:30 και έτσι, οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00. Η διάρκεια εξέτασης είναι τρεις (3) ώρες.
Ειδικά μαθήματα και πρακτική δοκιμασία για ΤΕΦΑΑ
Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα διεξαχθούν από τις 18 έως και τις 28 Ιουνίου 2024.
Παρομοίως, η διεξαγωγή των Υγειονομικών Εξετάσεων και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) από τις 17 έως και τις 28 Ιουνίου.
Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων έχει ως εξής:
- Τρίτη 18 Ιουνίου 2024: Αγγλικά
- Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024: Γερμανικά
- Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024: Ελεύθερο Σχέδιο
- Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024: Γραμμικό Σχέδιο
- Σάββατο 22 Ιουνίου 2024: Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία
- Τρίτη 25 Ιουνίου 2024: Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία
- Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024: Γαλλικά
- Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024: Ισπανικά
- Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024: Ιταλικά
Η διάρκεια εξέτασης των μαθημάτων ξένων γλωσσών είναι τρεις (3) ώρες, των Σχεδίων είναι έξι (6) ώρες, της «Μουσικής Εκτέλεσης και Ερμηνείας» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 4 έως 6 λεπτά ανά υποψήφιο και της «Μουσικής Αντίληψης, Θεωρίας και Αρμονίας», η εξέταση συνολικά έχει διάρκεια τρεισήμισι ώρες (3 ώρες και 30 λεπτά).
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30, μέχρι τις 11:30 για το μάθημα με ώρα εξέτασης 12:00 και μέχρι τις 11:00 για το μάθημα με ώρα εξέτασης 11:30.