«Το Αγιον Ορος αποτελεί σάρκα εκ της σαρκός της Εκκλησίας, τόπο αγιασμού και αγιότητος, προσευχής και ασκητικών αγώνων», τόνισε προχθές Πέμπτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία εντάσσεται στο εορταστικό πρόγραμμα της Μητρόπολης Ιμβρου και Τενέδου με αφορμή τη συμπλήρωση 250 χρόνων από τη γέννηση (22/12/1722) του Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανού του Ιμβρίου.
Το οδοιπορικό του Νίκου Κουκή (μουσικός στην Κρατική Ορχήστρα, που από το 1978 ασχολείται με την καλλιτεχνική φωτογραφία) πραγματοποιήθηκε το 1994, με αφορμή την πανήγυρη της καλύβης του Τιμίου Προδρόμου.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας για την έκθεση (παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο των Αγίων Θεοδώρων στο νησί της Ιμβρου από την οικεία Μητρόπολη σε συνεργασία με την Αγιορείτικη Εστία Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη της Ιμβριακής Ενωσης Μακεδονίας-Θράκης), εξέφρασε την συγκίνησή του για το πλούσιο φωτογραφικό της υλικό.
Μεσολόγγι: Γυναίκα μπούκαρε σε καφετέρια και τα έκανε γυαλιά καρφιά [βίντεο]
«Ο ιερομόναχος Βαρθολομαίος Κουτλουμουσιανός δεν αποτελεί σέμνωμα μόνον της Ιμβρου, αλλά και του Αγιωνύμου Ορους. Εικοσαετής μετέβη στον Αθωνα, εκεί ηνδρώθη πνευματικώς και εκκλησιαστικώς, τον υψηλό πνευματικό πολιτισμό του Αγίου Ορους ενεσάρκωσε και προέβαλε, εκεί έκλεισε ο κύκλος της επίγειας ζωής του, εκεί αναπαύεται, προσδοκών ανάστασιν νεκρών και ζωήν αιώνιον», ανέφερε ο κ. Βαρθολομαίος.
Μάλιστα, τόνισε ότι η έκθεση, που θα διαρκέσει έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, «υπενθυμίζει έμμεσα τις στενές σχέσεις της Ιμβρου με το Αγιον Ορος, σύμβολο των οποίων αποτελεί ο Βαρθολομαίος Κουτλουμουσιανός. Τα αγιορείτικα μετόχια προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες και στήριξη στην Ιμβρο και τους Ιμβρίους, είχαν καθοριστική συμβολή στην πνευματική, εκπαιδευτική και οικονομική ζωή και ανάπτυξη του νησιού μας. Συνέβαλαν στην πνευματική ζωή, έδιναν εργασία και εισόδημα στους κατοίκους, οι οποίοι καλλιεργούσαν τα κτήματα των μετοχίων, στήριζαν τους εν ανάγκαις, ενίσχυαν το ορθόδοξο φρόνημα του λαού και την αντοχή του απέναντι στις δυσκολίες. Στο μετόχι των Ταξιαρχών στο Γλυκύ λειτούργησε και το πρώτο σχολείο της Ιμβρου, το οποίο σηματοδοτεί καμπή στην πνευματική της ιστορία».
Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας σημείωσε ότι ο φακός του κ. Κουκή «αποτυπώνει ευλαβικά, φωτεινά πρόσωπα ασκητών, μοναδικές στιγμές από την αγιασμένη “Ερημο του Αγίου Ορους”, από τη ζωή της προσευχής και της Θείας λατρείας, από τα διακονήματα, το φιλόξενο αρχονταρίκι, την κοινή τράπεζα, την τέχνη της αγιογραφίας και της αργυροχοΐας κ.ά.».
Πρόσθεσε δε: «Οι φωτογραφίες ζωντανεύουν την ασκητική καθημερινότητα, αφιερωμένη ολοκληρωτικά στον Χριστό και στην εφαρμογή των ουρανίων προσταγμάτων Του, ζωή που τρέφεται από την πρόγευση και την προσδοκία της ερχομένης Βασιλείας του».