Εχοντας εκτίσει μόλις 12,5 έτη, από τα 401 που σε πρώτο βαθμό τού είχαν επιβληθεί από το Mικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά, ο Νίκος Σειραγάκης αποφυλακίστηκε υπό όρους στις αρχές της εβδομάδας που πέρασε. Τον Μάιο του 2013 καταδικάστηκε από το ΜΟΔ Πειραιά σε ποινή κάθειρξης 401 ετών για κατάχρηση σε ασέλγεια, απόπειρα και τετελεσμένο βιασμό 36 συνολικά ανηλίκων. Το 2016 το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πειραιά τού επέβαλε την ίδια ποινή -κατά συγχώνευση έγιναν 220 έτη-, ενώ δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.
«Η Δικαιοσύνη έκανε τη δουλειά της άψογα, καταδικάζοντας αυτόν τον άνθρωπο σε ποινές που είναι πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα», αναφέρει ο Ευάγγελος Μουνδριανάκης, ενώ κρίνει πως οι επιβληθείσες ποινές είναι σε απόλυτη αντιστοιχία με το έγκλημα το οποίο διέπραξε κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθηση ο καταδικασθείς. Το 2020 ήταν η πρώτη φορά όπου ο Νίκος Σειραγάκης αποφυλακίζεται υπό όρους, έχοντας εκτίσει σχεδόν 9 έτη από την ποινή που του έχει επιβληθεί. Στην πρώτη του αποφυλάκιση, όπως και σε αυτήν τώρα, ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Βασίλης Πλιώτας, όπως και σήμερα ο κ. Ντογιάκος, από την ίδια θέση παρενέβη με σκοπό να κρίνει την ορθότητα πίσω από το σκεπτικό του βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο έδωσε το δικαίωμα να επιστρέψει υπό όρους στην κοινωνία ο άλλοτε προπονητής μπάσκετ. Σημειώνεται ότι το 2020 οδηγήθηκε και πάλι στις φυλακές γιατί είχε παραβιάσει τους όρους αποφυλάκισής του.
Είναι πολύ σημαντικό να ειπωθεί πως βάσει του Ποινικού μας Κώδικα, δεν έχει σημασία το μέγεθος στο οποίο φτάνουν οι ποινές -εν προκειμένω 401 έτη-, καθώς το μέγιστο εκτιτέο χρονικό διάστημα είναι τα 20 έτη ή τα 25 έτη στην περίπτωση των πολλαπλών ισοβίων. Από αυτά τα 20 έτη εντός των κέντρων κράτησης οφείλει ο καταδικασθείς να εκτίσει τα 2/5, το 1/5 μπορεί να το «εκτίσει» κάνοντας μεροκάματα μέσα σε σωφρονιστικό κατάστημα. Βάσει στοιχείων που έχει συλλέξει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, ο πρώην προπονητής μπάσκετ είχε συμπληρώσει πάνω από 1.300 μεροκάματα στο κυλικείο των φυλακών, για όσο χρόνο υπήρξε έγκλειστος. Αυτό του έδινε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει την ευνοϊκή για τον ίδιο συνθήκη των 2/5.
Ο κ. Μουνδριανάκης δηλώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής πως «η Δικαιοσύνη επέβαλε τις ποινές, έκανε το χρέος της και από εκεί και πέρα απεκδύεται της αρμοδιότητας. Μπαίνει στη μέση η λεγόμενη σωφρονιστική πολιτική». Ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι «ο εγκλεισμός στις φυλακές υπηρετεί δύο σκοπούς, ο ένας είναι η ειδική πρόληψη και ο δεύτερος σκοπός είναι η γενική πρόληψη». Εξηγώντας ο ίδιος τον όρο «ειδική πρόληψη», μιλάει για αποτροπή του εγκλεισθέντος από το να κάνει άλλες εγκληματικές πράξεις, ενώ στη «γενική πρόληψη» αναφέρει «ότι παραδειγματίζεται η κοινωνία επειδή υπάρχει μια σκληρή αντιμετώπιση των εγκληματιών. Καθένας που έχει την πρόθεση ή τη διάθεση να εγκληματήσει βλέποντας αυτού του είδους την ποινική μεταχείριση αποτρέπεται».
«Οταν, λοιπόν, βλέπουμε αυτού του είδους τη μεταχείριση, δίνουμε αρνητικά μηνύματα στην κοινωνία», θα πει ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, κρίνοντας το γεγονός της αποφυλάκισης του «αμετανόητου», όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει τον καταδικασθέντα. «Ο άνθρωπος αυτός όχι μόνο δεν έκανε καμία προσπάθεια μετάνοιας, αλλά είχε πει πως σε δέκα χρόνια αυτό το δικαστήριο θα φαίνεται σαν μια παρωδία».
ΠΩΣ ΞΕΣΚΕΠΑΣΤΗΚΕ Η ΦΡΙΚΗ
Σύλληψη επ’ αυτοφώρω για να μην πέσει στα «μαλακά»
«Κινδυνέψαμε να μην υπάρξει πολιτική αγωγή, σαν πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου απευθύνθηκα όπου χρειαζόταν για να έχω την εξουσιοδότηση να παραστούμε ως πολιτική αγωγή από οικογένειες», θυμάται ο τότε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, κ. Μουνδριανάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, όντως τότε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου επιστράτευσε νομικούς συμβούλους οι οποίοι αμισθί πήγαν στον Πειραιά για «να μη λέει ο Σειραγάκης ό,τι θέλει», όπως μετέφερε ένας εκ των πέντε. «Η μόνη μας ανταμοιβή ήταν όταν κάποιοι μας έσφιγγαν το χέρι στον δρόμο χωρίς να ξέρουμε και τον λόγο».
Παρουσία Σακελλαροπούλου η χριστουγεννιάτικη μουσική εκδήλωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου
Βάσει πληροφοριών που έχει συλλέξει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, όλα ξεκίνησαν από το θάρρος ενός νεαρού αγοριού το οποίο αποπειράθηκε να βιάσει ο πρώην προπονητής. Το μικρό όμως αγόρι βρήκε τη δύναμη και μίλησε στη μητέρα και στον πατριό του, όπου κι εκείνοι από τη μεριά τους το κατήγγειλαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου. Τότε είναι το σημείο μηδέν της αστυνομικής έρευνας που ξεκίνησε και διήρκεσε σχεδόν έναν χρόνο μέχρι να φτάσουν να συλλέξουν όλα εκείνα τα στοιχεία που θα βοηθούσαν στη σίγουρη καταδίκη του Νίκου Σειραγάκη.
«Αν δεν τον έπιαναν επ’ αυτοφώρω, ενδεχομένως να είχε πέσει στα μαλακά», θα πει πηγή από την Αστυνομία. Οπότε και οργανώθηκε με μεγάλη προσοχή η στιγμή της σύλληψης. Ειδική ομάδα της Αστυνομίας, με την παρουσία εισαγγελέα, έσπασε την είσοδο του σπιτιού του με πολιορκητικό κριό και έσωσε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή δύο νεαρά παιδιά που ήταν μαζί του στο συζυγικό κρεβάτι του.
Στο κατηγορητήριο ήταν 53 παιδιά, ενώ καταδικάστηκε εν τέλει για τις υποθέσεις των 36 εξ αυτών. «Ο ίδιος εντελώς απρόκλητα και με θράσος, σε δεύτερο βαθμό, μίλησε για πάνω από 100 θύματά του», θα πει ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης της κατηγορίας. Ενώ πηγές αναφέρουν πως ο ίδιος προσπαθούσε να επιρρίψει τις ευθύνες στα ίδια του τα θύματα. Συγκεκριμένα, στην απολογία του ο Σειραγάκης είπε πως τα θύματά του, τα ανήλικα παιδιά, είχαν εφεύρει πρώτα το «παιχνίδι» αυτό και πως τον παρέσυραν κι εκείνον.
Είχε σπουδάσει Παιδική Ψυχολογία!
Στο τέλος της όλης διαδικασίας και πριν ακόμα συνεδριάσει η έδρα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Πειραιά, για να αποφανθεί, ένας εκ των συνηγόρων ζήτησε από την πρόεδρο της έδρας να απευθύνει ένα τελευταίο ερώτημα προς τον κατηγορούμενο. «Της ζήτησα να τον ρωτήσει τι μεταπτυχιακές σπουδές έχει κάνει». Η απάντηση για τον ίδιο αλλά και για την υπόλοιπη έδρα ήταν αποστομωτική, όμως εν τέλει εξηγούσε πολλά. Οι μεταπτυχιακές σπουδές του Νίκου Σειραγάκη είχαν να κάνουν με την Παιδική Ψυχολογία. «Είναι ανατριχιαστικό γιατί ήθελε να ξέρει πώς θα “παίζει”», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής άνθρωπος με γνώση της όλης υπόθεσης. Ενώ συνεχίζει, «οι ηλικίες του κατηγορητηρίου ήταν από 10 μέχρι και 13. Σπάνια πήγαινε στα 14, γιατί γνώριζε πως τα παιδιά δένονται συναισθηματικά και ήταν ένα πράγμα που δεν ήθελε».
Ειδήσεις σήμερα
Ιωάννινα: Προθεσμία να απολογηθούν πήραν οι συλληφθέντες μετά το αιματηρό επεισόδιο