Εξιστορώντας το έργο του από την ημέρα δημιουργίας της «Κιβωτού του κόσμου» ο πατήρ Αντώνιος στην εισαγωγική τοποθέτηση του υπομνήματός του, που αριθμεί 108 σελίδες, αναφέρθηκε στην «25ετή άοκνη και ανιδιοτελή δράση» της δομής που χωρίς καμία κρατική χορηγία κατάφερε να φιλοξενεί σήμερα «150 παιδιά από βρέφη έως 18 ετών, εκατοντάδες μητέρες και άπορες οικογένειες».
Μάλιστα, χαρακτήρισε τις δομές της οργάνωσης στην επαρχία «πρότυπα κέντρα παιδικής προστασίας» και κατέληξε κάνοντας λόγο για «αμαύρωση» όλης της προσπάθειας από «εν αιθρία, όλως αβάσιμες, βρίθουσες πολιτικών ψευδών καταγγελίες», που η μία αντιγράφει την άλλη. Ο πατήρ Αντώνιος αφήνει αιχμές για «κατασκευή» κατηγορητηρίου, αφού, όπως εξηγεί, «οι καταγγελίες κατασκευάστηκαν ανεπιτρέπτως, διά “ανασύνθεσης”- “εμπλουτισμού” γεγονότων, με αποτέλεσμα τα διαλαμβανόμενα στα κατηγορητήρια να μην ταυτίζονται με τα διαλαμβανόμενα στις αντίστοιχες καταγγελίες».
«Από την ηλικία των 6»
Για τις καταγγελίες του 19χρονου που άνοιξαν και τον ασκό του Αιόλου για τον πατέρα Αντώνιο, ο επικεφαλής της οργάνωσης υποστηρίζει μεταξύ άλλων: «Φέρομαι να τον παρενοχλώ σε ηλικία 17 ετών, παρά το γεγονός ότι φιλοξενείται στην “Κιβωτό του κόσμου” από την ηλικία των 6 ετών και αφού η μητέρα του είχε αναλάβει την επιμέλειά του, φέρομαι να εντείνω την πίεσή μου προς τον καταγγέλλοντα πλησίστιας της ενηλικίωσής του και μολονότι περιγράφομαι ως δήθεν παιδόφιλος, ο ίδιος επιμελούμαι της μεταφοράς του στον Βόλο και την Καλαμάτα. Ποιος θύτης, άραγε, απομακρύνει το θύμα από τη σφαίρα της αμέσου επιρροής του;».
Στο υπόμνημα υπογραμμίζει και μια σημαντική -κατά τον ίδιο- αντίφαση, καθώς ο καταγγέλλων ανέφερε πως «δεν τον έχω δει ποτέ γυμνό, ενώ ο φίλος του που κατέθεσε ως αυτόπτης μάρτυρας είπε στις εισαγγελείς ανηλίκων πως “ο πάτερ Αντώνιος ήταν όρθιος, γυμνός από τη μέση και κάτω και ο Πέτρος καθόταν στο κρεβάτι […]”». Ο κατηγορούμενος ιερέας αφήνει αιχμές και για τη στιγμή της καταγγελίας, η οποία έγινε μετά τον Ιανουάριο του 2022, όταν ο 19χρονος ενεπλάκη σε υπόθεση κλοπής της δομής στον Βόλο.
Ειδική μνεία κάνει και σε συνέντευξη του φερόμενου θύματος τον Δεκέμβριο του 2019, δηλαδή έναν μήνα πριν από την καταγγελία, σε τηλεοπτική εκπομπή, όταν μίλησε για την ασφάλεια που ένιωθε στην οργάνωση που του «έδωσε ένα σπίτι, μια οικογένεια, μια προστασία». Στις έγγραφες εξηγήσεις παρατίθενται και πέντε αποσπάσματα αντίστοιχων εκθέσεων ψυχοθεραπευτών από το 2015 έως το 2017 στις οποίες ο ανήλικος τότε πρώτος καταγγέλλων χαρακτηρίζεται ως παιδί με συχνά «αρνητική συμπεριφορά», «προβλήματα στις σχέσεις με τα άλλα παιδιά», «ειρωνικός που δεν σέβεται τους άλλους», «επιθετικός, οξύθυμος και ανυπάκουος απέναντι στους παιδαγωγούς», ενώ εμφανίζεται ως «αρνητικό πρότυπο για ταύτιση με αρκετές στιγμές τσακωμών, εκφοβισμού και επίδειξης δύναμης» με «τάση να εκμεταλλεύεται καταστάσεις, προκειμένου να επιτύχει έναν σκοπό ή να ελέγξει την αξιοπιστία του περιβάλλοντος», αλλά και ως μια «αντιφατική προσωπικότητα».
Οταν το 2018 ο πρώτος καταγγέλλων και ο αδελφός του ζήτησαν να επιστρέψουν στη μητέρα τους, η «Κιβωτός του κόσμου» εισηγήθηκε θετικά και προσέφερε οικονομική ενίσχυση στην οικογένεια, όπως σημειώνει ο πατήρ Αντώνιος. «Η αλήθεια παραμένει ότι ο καταγγέλλων σε όλη τη διάρκεια που φέρεται να μεθίσταται στη θέση του θύματος κακοποίησης δεν είχε καν υποχρέωση να διαμένει στην “Κιβωτό του κόσμου”», αναφέρει ο ιερέας και συμπληρώνει ότι οι καταθέσεις του καταγγέλλοντος περιγράφουν διαφορετικά τα περιστατικά κάθε φορά και παρουσιάζουν «προοδευτική αύξηση αγγιγμάτων».
Νυχτερινές έξοδοι
Κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών: Απολογούνται σήμερα ο καθηγητής μαιευτικής και ένας γυναικολόγος
Ο επικεφαλής της «Κιβωτού του κόσμου» επιχειρεί μέσω του υπομνήματός του να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα και τη δράση του ανθρώπου που τον καταγγέλλει επιχειρώντας να αποδομήσει τη μαρτυρία του. Μάλιστα, κάνει αναφορά στο καλοκαίρι του 2021 στη Χίο, όταν τότε φιλοξενούνταν στη δομή του νησιού ο καταγγέλλων μαζί με δύο φίλους του και μάρτυρες στην υπόθεση. «Παρατηρήθηκε ότι τα τρία αυτά πρόσωπα διοργάνωναν εν κρυπτώ νυχτερινές φυγές κατά τις οποίες μετέβαιναν στην πόλη της Χίου όπου κατανάλωναν αλκοόλ και προέβαιναν σε βανδαλισμούς καταστρέφοντας ξένες περιουσίες», λέει ο ιερέας και παραθέτει δύο μαρτυρίες, ενώ περιγράφει και περιστατικό που αποκάλυψε 14χρονη φιλοξενούμενη της δομής, σύμφωνα με την οποία ο καταγγέλλων την κακοποίησε σεξουαλικά.
Οπως περιγράφει ο πατήρ Αντώνιος, τα τρία παιδιά (ο καταγγέλλων και δύο μάρτυρες) είχαν αποκτήσει σχέσεις με παιδαγωγό που απομακρύνθηκε από τη δομή το 2018 έπειτα από καταγγελία 16χρονου αγοριού ότι το φίλησε στο στόμα. Η συγκεκριμένη γυναίκα εμφανίζεται ως μάρτυρας σε βάρος του πατρός Αντωνίου, με τον τελευταίο να την κατηγορεί για ανάρμοστες συμπεριφορές.
«Διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη παιδαγωγός είχε αποκτήσει επαφές τόσο με τον καταγγέλλοντα όσο και με τον φίλο του, τους οποίους ενίσχυε και διευκόλυνε στις μετακινήσεις τους. Αυτά διαπιστώθηκαν έπειτα από έλεγχο στο κινητό τηλέφωνο του αδελφού του φίλου του καταγγέλλοντος, όπου η παιδαγωγός προέτρεπε τον ανήλικο να απουσιάζει αδικαιολόγητα από το σχολείο προκειμένου να συναντηθεί μαζί της. Μετά ταύτα ο ανήλικος μας πληροφόρησε ότι στο παρελθόν η συγκεκριμένη παιδαγωγός είχε προβεί σε ασελγείς πράξεις σε βάρος του», αναφέρει ο πατήρ Αντώνιος.
«Ανησυχία»
Από μηνύματα της παιδαγωγού προς τον ανήλικο καταγράφεται η «ανησυχία» της από την επίσκεψη του πατρός Αντωνίου στη δομή, αφού εμφανίζεται να στέλνει στον ανήλικο μηνύματα, όπως τα εξής: «Θα μπορείς να στέλνεις με τον παπά εδώ; Σβήσε το μήνυμα, μη γίνει καμιά στραβή» ή «Ο πάτερ πότε φεύγει;». Κατά τον ίδιο, από όλα αυτά «προκύπτει όχι μόνο η παραβατική συμπεριφορά της παιδαγωγού, αλλά και η ανησυχία της, λόγω της παρουσίας μου στη Χίο. Ανησυχούσε η “κ. παιδαγωγός” ότι εξαιτίας της παρουσίας μου στη δομή της Χίου, της τήρησης του προγράμματος και των δραστηριοτήτων οι εν λόγω ανήλικοι δεν θα είχαν ευκαιρία κινήσεων και προσέγγισής της. Ιδού η αξιοπιστία της. Το ποινικό αδίκημα το οποίο τέλεσε… προφανές». Ο κατηγορούμενος προσκομίζει δε και φωτογραφία από νυχτερινή έξοδο της παιδαγωγού με τον καταγγέλλοντα και τον φίλο του, σχολιάζοντας «ιδού ο φερόμενος ως κακοποιηθείς, σκληρά εργαζόμενος από τις έξι το πρωί έως τις έξι το απόγευμα, δήθεν σκάβοντας με τσάπα. Τα ξημερώματα ο καταγγέλλων αποδεικνύεται ότι δεν έκοβε χορτάρια ούτε άνοιγε δρόμους, όπως ισχυρίζεται, αλλά βρισκόταν σε νυχτερινή έξοδο».
ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ 14ΧΡΟΝΟ
«Προέβη σε καταγγελία γιατί ήθελε να επιστρέψει στη μητέρα του…»
Σε πλήρη άρνηση της κατηγορίας και όσα του αποδίδει ο 14χρονος προχώρησε ο πατήρ Αντώνιος, επισημαίνοντας ότι στην πρώτη κατάθεσή του στις 26 Νοεμβρίου 2022 δεν καταμαρτυρεί τίποτα σε βάρος του. «Μάλιστα, από την ψυχολόγο διαπιστώθηκε ότι απάντησε σχετικά άμεσα και με ικανοποιητική σαφήνεια και συνέπεια, ενώ διαπιστώθηκε ότι εξέφρασε σκέψεις και συναισθήματα και δεν δίστασε να μιλήσει για πράγματα που τον απασχολούν ή τον δυσκολεύουν», σημειώνει στο υπόμνημα και συνεχίζει λέγοντας πως ο ανήλικος απαντούσε αρνητικά όταν είχε ερωτηθεί για τις καταγγελίες του 19χρονου, ενώ για το εάν τον γνωρίζει, είχε πει πως «κάπου πάει το μυαλό» του.
Στη δεύτερη κατάθεση, που έλαβε χώρα στις 12 Δεκεμβρίου, ο πατήρ Αντώνιος κάνει λόγο για «βίαιη μετακίνηση» του παιδιού στην Αθήνα από τη δομή της επαρχίας όπου βρισκόταν, και μάλιστα συνοδευόμενος από καθηγήτρια Δικαστικής Ψυχολογίας και τον 19χρονο καταγγέλλοντα. «Για ποιο λόγο βρέθηκε εκεί η καθηγήτρια; Πόθεν προκύπτει ότι ο 19χρονος είναι έμπιστος φίλος του;», διερωτάται ο ιερέας και συμπληρώνει πως δεν ρωτήθηκε ούτε σχετικά με το πώς γνωρίζει τον 19χρονο αλλά ούτε και σχετικά με το γιατί δεν ανέφερε την κακοποίησή του στην πρώτη του κατάθεση.
Ο πατήρ Αντώνιος κάνει λόγο για καθοδηγητικές ερωτήσεις και απαντήσεις ασαφείς που «ακολουθούν αντίστοιχες περιγραφές» του 19χρονου, ενώ αφήνει αιχμές για τους δύο παιδαγωγούς του Βόλου που κατέθεσαν σε βάρος του λέγοντας πως ο ένας απλώς «υπέθετε πως κάτι κρύβει το παιδί» και ο δεύτερος στην πρώτη κατάθεσή του δεν έκανε καμία αναφορά στον 14χρονο, ενώ σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε οι ίδιοι να είχαν καταγγείλει το συμβάν αν πράγματι τους είχε εκμυστηρευτεί κάτι τέτοιο. Μάλιστα, εκτιμά ότι ο 14χρονος προέβη στην καταγγελία προκειμένου να επιστρέψει στη μητέρα του, η οποία αντιμετώπιζε τη σθεναρή άρνηση της Εισαγγελίας σε μια τέτοια προοπτική.
«Ακυρώνει» τις τιμωρητικές συμπεριφορές εντός των δομών
Περίπου 50 σελίδες απαιτήθηκαν από το πολυσέλιδο υπόμνημα του πατρός Αντωνίου για να αρνηθεί πλήρως μία προς μία όλες τις κατηγορίες που αφορούν σε σωματικές κακοποιήσεις και τιμωρητικές συμπεριφορές εντός των δομών Χίου, Βόλου, Ιωαννίνων, Καλαμάτας και Αθήνας. Κλείνοντας το υπόμνημά του ο ιερέας αναφερόμενος στη λειτουργία της «Κιβωτού του κόσμου» λέει πως στη δομή των Ιωαννίνων δεν υπέπεσε ποτέ στην αντίληψη του ψυχιάτρου Φ.Μ., που εξέταζε εθελοντικά από το 2015 έως το 2021 τα παιδιά, κάτι μεμπτό, ενώ αντίστοιχα ο ψυχίατρος Ν.Σ. αναφέρει για τις δομές σε Αθήνα και Χίο σχετικά με την εθελοντική εργασία πως «ο πίνακας για μικροδουλειές, όπως έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Παιδιών, έχει σκοπό την καλλιέργεια της υπευθυνότητας και της αυτοεκτίμησης».
Αναφερόμενος στη λειτουργία της δομής στον Βόλο, ο ιερέας υποστηρίζει πως έγινε άμεση απόλυση της παιδαγωγού Ο.Π., αφού ομολόγησε ότι έβαλε έναν ανήλικο για δευτερόλεπτα σε σιδερένια κατασκευή, τύπου «κλουβιού». Τέλος, αναφέρεται στην περίπτωση τιμωρητικής συμπεριφοράς άλλου ανηλίκου, ο οποίος ουδέποτε κατέθεσε στην Εισαγγελία αλλά ξαφνικά κατέθεσε σε κοινωνική λειτουργό στην Καλαμάτα. «Ομως, έπειτα από έναν μήνα ο ανήλικος εκθέτει χειρόγραφα και με επικύρωση του γνησίου της υπογραφής του τις απόψεις του και διαψεύδει την κοινωνική λειτουργό». «Εγώ της το αρνήθηκα και μου είπε ότι κανονικά πρέπει να τα καταθέσει στην Εισαγγελία και της είπα “αφού δεν ισχύουν, τι θα πείτε;”. Και μου είπε ότι δεν με πιστεύει. Είναι ότι είναι ψέματα όλα αυτά, δεν έφαγα ποτέ ξύλο, αυτοί οι άνθρωποι είναι οικογένειά μου», ανέφερε στην κατάθεσή του ο ανήλικος, που, σύμφωνα με τον πατέρα Αντώνιο, λίγες ημέρες αργότερα έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού.