Ενδιάμεσα έβρισκε χρόνο για επαφές με τη βρετανική υψηλή κοινωνία, μια σύντομη συζήτηση με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ή ένα γεύμα με μέλη της βασιλικής οικογένειας, όπως τον σύζυγο της βασίλισσας Ελισάβετ, πρίγκιπα Φίλιππο, όταν ήταν ακόμα στη ζωή.
Ολα αυτά μέχρι τα περασμένα Χριστούγεννα, όταν διασωληνώθηκε λόγω κορονοϊού. Το τελευταίο πράγμα που θυμάται είναι ο ανατριχιαστικός ήχος του ψαλιδιού με το οποίο οι γιατροί έσκισαν τα ρούχα του. Μετά, τα φώτα του κόσμου έσβησαν για τον 46χρονο επιχειρηματία, που λίγες ημέρες νωρίτερα και ενώ βρισκόταν στην πόλη καταγωγής του, τη Θεσσαλονίκη, είχε προσβληθεί από Covid-19. Το… σκοτάδι κράτησε 17 ημέρες και στη συνέχεια άρχισε πάλι να δίνει σημάδια ζωής, ενώ πλέον γιορτάζει το Πάσχα με τους δικούς του ανθρώπους βιώνοντας παράλληλα την προσωπική του… ανάσταση.
Ορθιος πια και έτοιμος να επιστρέψει στο Λονδίνο το επόμενο διάστημα, μιλάει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής για τη λεπτή γραμμή που χωρίζει τον θάνατο από τη ζωή, τις μέρες στην Εντατική που ήταν γεμάτες παραισθήσεις, φόβο και μοναξιά. «Αν η τηλεόραση είχε δείξει έστω και μία φορά την πραγματική διαδρομή ενός ασθενούς με κορονοϊό, δεν θα υπήρχε κανένας ανεμβολίαστος ανάμεσά μας. Θα είχαν τρέξει όλοι παρακαλώντας να εμβολιαστούν», λέει ο κ. Τριμμάτης.
Διπλά εμβολιασμένος
Στις 11 Δεκεμβρίου 2021 διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό ενώ ήταν εμβολιασμένος δύο φορές και δεν είχε προλάβει να κάνει την τρίτη δόση. «Δυστυχώς, ο γιατρός με συμβούλεψε να αντιμετωπίσω την κατάσταση στο σπίτι με αγωγή και παρότι είχα 40 πυρετό για 4-5 ημέρες επέμενε να παραμείνω κατ’ οίκον με υποστήριξη οξυγόνου. Εμεινα μία εβδομάδα στο σπίτι με την προτροπή του και παρότι εμφάνιζα αρχή πνευμονίας. Οταν πια η κατάσταση σοβάρεψε, μεταφέρθηκα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που -θα προσπαθήσω να το πω κομψά- δεν έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει τέτοια περιστατικά. Εμεινα εκεί τέσσερις μέρες και χειροτέρευα ώρα με την ώρα. Ετσι, έκανα αξονική και με ενημέρωσαν ότι πρέπει να διασωληνωθώ».
Εκείνη την ημέρα επικοινώνησε με φίλο του γιατρό στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και του έκανε την πιο δύσκολη ερώτηση της ζωής του. «Τον κάλεσα στο FaceTime (σ.σ.: βιντεοκλήση) και τον ρώτησα με ήρεμο τρόπο αν θα πεθάνω και πότε, γιατί ήθελα να ξέρω. Μου είπε ότι δεν περίμενε ποτέ να του κάνει κάποιος αυτήν την ερώτηση με πλήρη επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασής του. Είχε ένα αμήχανο χαμόγελο και μου απάντησε: “Οχι, δεν θα γίνει αυτό, κάνε υπομονή, είσαι δυνατός και εμβολιασμένος”. Αρχισε δηλαδή το καλοπροαίρετο ψέμα ότι θα ζήσω, αλλά εγώ είχα συνειδητοποιήσει ότι ήμουν πολύ άσχημα και αυτές είναι στιγμές που χαράσσονται για πάντα μέσα σου. Δεν υπάρχει άλλος από τον εαυτό σου να λες την αλήθεια, δεν μπορείς να ζεις στη Χώρα των Θαυμάτων… Το συζήτησα και με τη μητέρα μου -επίσης στο FaceTime- και μετά θυμάμαι το ψαλίδι που έφεραν για να μου σκίσουν τα ρούχα».
«Γολγοθάς»
Την ημέρα εκείνη το κινητό του έκλεισε. Οι φίλοι του από την Ελλάδα και το Λονδίνο έπαψαν να μαθαίνουν νέα του και ρωτούσαν ο ένας τον άλλο ή τη μητέρα του, Κάτια Τριμμάτη, που ανέβαινε τον δικό της «Γολγοθά» προσπαθώντας να κάνει το καλύτερο για το μοναχοπαίδι της. Ο ίδιος θεωρεί ότι η ζωή του σώθηκε χάρη στην απόφαση των δικών του ανθρώπων να μεταφερθεί από το Ιπποκράτειο στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
«Μπορεί να ήμουν διασωληνωμένος, αλλά το ένστικτό σου σου λέει ότι αρχίζει το καλό… κεφάλαιο. Ηταν 16-17 άνθρωποι στη ΜΕΘ και έδωσαν αποτελεσματική μάχη, γιατί ήξεραν τι να κάνουν και είχαν τον εξοπλισμό να το κάνουν. Θέλω μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω τον διοικητή, κ. Γκούβα, τον διευθυντή της Εντατικής, κ. Κατσιαδράμη, τον διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής, κ. Κατσούλη, τον αναισθησιολόγο Μενέλαο Γεωργιάδη και τον Ομηρο Χαλκίδη. Εκαναν πραγματικά μεγάλη προσπάθεια», λέει ο Νικόλας Τριμμάτης.
«Δεν είχα φωνή»
Τις 17 συνολικά ημέρες που έμεινε στην Εντατική τις έχει θολά στο μυαλό του. «Οταν είσαι σε κώμα, ακούς και βλέπεις σαν σε παραισθήσεις τους ανθρώπους γύρω σου. Ξυπνάω, νομίζω ότι ήταν ανήμερα την Πρωτοχρονιά, σε ένα κρεβάτι Εντατικής πιασμένος, διασωληνωμένος, με τραχειοτομία και σωληνάκια παντού. Το χειρότερο είναι ότι δεν μπορούσα να μιλήσω, δεν είχα φωνή. Είδα τον διευθυντή της Εντατικής και μου λέει: “Mην ανησυχείς, Νίκο, όλα θα πάνε καλά, το έχουμε ξανακάνει, αλλά θέλει αγώνα”. Είναι ένας χρυσός επαγγελματίας και άνθρωπος. Ηταν σε επαφή με την οικογένειά μου, περνούσε από εμένα συνέχεια, ζει για την επιστήμη. Αναρωτιόμουν: “Δεν έχει σπίτι;”. Ηταν συνέχεια εκεί».
Οσο ήταν στη ΜΕΘ, ο Νικόλας Τριμμάτης προσπαθούσε να μιλήσει. «Ελεγα δέκα λέξεις και καταλάβαιναν δύο, ήταν πολύ δύσκολο. Μέχρι που ήρθε η μέρα και έκλεισαν την τραχειοτομία. Τότε ξαναμίλησα και ένιωσα πάλι ζωντανός. Ηθελα να πιω νερό γιατί διψούσα και μου έδιναν με τη σύριγγα. Ποτέ δεν είχα σκεφτεί πόσο σημαντικό είναι να μπορείς να πιεις νερό από το μπουκάλι».
Τη μέρα που έπιασε ξανά το κινητό του ήταν τόσο αδύναμος, όπως λέει, που του φάνηκε βαρύ. Βρήκε 2.500 αναπάντητες κλήσεις και πάνω από 3.000 μηνύματα που του έδωσαν κουράγιο να προσπαθήσει κι άλλο. «Ημουν σε επαφή με το Λονδίνο, όλοι με εμψύχωσαν πάρα πολύ και τους ευχαριστώ. Βλέπεις σε αυτές τις καταστάσεις ποιος είναι ο φίλος σου και ποιος ενδιαφέρεται για εσένα. Είναι μεγάλη γνώση, γιατί βλέπεις ότι κάποιοι φίλοι δεν εμφανίζονται και άλλοι που νομίζεις ότι απλώς ξέρουν πως υπάρχεις είναι αληθινοί φίλοι. Εμεινα με μια ωραία γεύση των ανθρώπων εκτός της οικογένειας και των στενών φίλων που ήταν εκεί».
Μετά την Εντατική νοσηλεύτηκε άλλες 12 ημέρες σε απλό δωμάτιο και στις 24 Ιανουαρίου, ενάμιση μήνα μετά τη διάγνωση, βγήκε από το νοσοκομείο. Από τότε βρίσκεται στο στάδιο της αποθεραπείας, με συνεχείς φυσικοθεραπείες που τον βοήθησαν να περπατήσει ξανά.
«ΧΡΥΣΑ» DEALS ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
Ο Νικόλας Τριμμάτης είναι ένας από τoυς ισχυρότερους επιχειρηματίες στη Βρετανία, καθώς έχει πετύχει συμφωνίες τουλάχιστον δύο δισεκατομμυρίων λιρών στη βρετανική αγορά ακινήτων. Η εταιρία του, Concept Business Group, δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και την πώληση πολυτελών οικιστικών και εμπορικών συγκροτημάτων στις πιο ακριβές συνοικίες του Λονδίνου, κυρίως σε Mayfair, Knightsbridge, Swiss Cottage και Belgravia, ενώ στα έργα του συγκαταλέγεται συγκρότημα διαμερισμάτων στην περιοχή των παλιών Βασιλικών Ναυπηγείων στο Δυτικό Λονδίνο.
Στη Χαλκιδική
Τα τελευταία χρόνια έχει αποφασίσει να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά και στην Ελλάδα και έχει ήδη ξεκινήσει με τα πρώτα τουριστικά ακίνητα στη Χαλκιδική. Mετά την περιπέτειά του ανυπομονεί να βρεθεί ξανά στα στέκια του σε Λονδίνο και Αθήνα (όπου συνηθίζει να περνάει μεγάλα διαστήματα στο «Four Seasons»), αλλά και να διασκεδάσει σε μία από τις επόμενες εμφανίσεις του αγαπημένου του καλλιτέχνη Αντώνη Ρέμου.
Καθοριστικές για την έκβαση της περιπέτειάς του ήταν οι κινήσεις της μητέρας του, Κάτιας, που έχει εργαστεί στο παρελθόν και ως δημοσιογράφος. «Θα μπορούσαν να σωθούν περισσότεροι άνθρωποι με Covid-19 αν υπήρχαν καλύτερη υποδομή και κατάρτιση του προσωπικού. Πανικοβληθήκαμε όταν μάθαμε ότι έπρεπε να διασωληνωθεί, γιατί ξέραμε ότι πολλοί ασθενείς δεν επανέρχονται. Οι γιατροί στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο όμως ήταν εξαιρετικοί και η ζωή του Νικόλα οφείλεται στη δική τους προσπάθεια», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής η Κάτια Τριμμάτη.