Η ιστορία του
«Ηρθα στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Θεσσαλονίκη το 1995 και άλλαξα αρκετές δουλειές πριν καταλήξω σε αυτήν. Εγινα σερίφης πριν από δεκαπέντε χρόνια και τα πρώτα δέκα υπηρετούσα στην πόλη του Σαν Ντιέγκο, όπου μπορώ να πω ότι είχαν συμβεί όλα. Οι υποθέσεις μας τότε είχαν να κάνουν, κυρίως, με καρτέλ ναρκωτικών, συμμορίες και human trafficking. Εζησα πυροβολισμούς, αποκεφαλισμούς, ακόμα και δολοφονίες εγκύων», περιγράφει ο κ. Κατράντζης.
Πλέον στο χωριό η ζωή του είναι διαφορετική. «Στο Κάμπο επικρατεί ησυχία, αφού εδώ είναι ερημιά και δεν θέλουν οι συνάδελφοι να έρχονται, γι’ αυτό η υπηρεσία δίνει επίδομα. Η περιοχή είναι αραιοκατοικημένη με ένα μόνο εστιατόριο. Εδώ ζουν πιο πολύ συνταξιούχοι που ήρθαν από το Σαν Ντιέγκο, καθώς επιθυμούν πιο ήρεμους ρυθμούς ζωής, ενώ οι ντόπιοι είναι κτηνοτρόφοι αγελάδων», εξηγεί.
Με τους μετανάστες
Μέχρι το 2020 το μεγάλο στοίχημα των Αρχών στην περιοχή ήταν να εφαρμόσουν την αντιμεταναστευτική πολιτική που είχε υιοθετήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, με «όπλο» το τείχος το οποίο κατασκεύαζε στα σύνορα Ηνωμένων Πολιτειών-Μεξικού. Με την άνοδο του Τζο Μπάιντεν στην εξουσία δόθηκε εντολή να σταματήσουν τα έργα, ενώ το περιβόητο τείχος είχε φτάσει τα 438 μίλια. Σε κάποια σημεία προϋπήρχαν παλιές κατασκευές και σε άλλα υψώθηκαν καινούργιες. Τα μεταλλικά φράγματα πλέον έχουν εγκαταλειφθεί και τα σύνορα είναι ανοιχτά για όλους, με τη δουλειά των υπηρεσιών να είναι πια απλή, όπως εξηγεί ο Ελληνας σερίφης. «Τα δύο τελευταία χρόνια μπαίνει όποιος θέλει στη χώρα. Εμείς διεκπεραιώνουμε μόνο διαδικαστικά ζητήματα και οι μετανάστες προωθούνται στην ενδοχώρα από τους συνοροφύλακες», αναφέρει.
Οπως λέει, αυτοί που περνούν τα σύνορα του Μεξικού σε πολύ λίγες περιπτώσεις είναι Μεξικανοί και στις περισσότερες είναι άνθρωποι που προέρχονται από κάθε γωνιά του πλανήτη αναζητώντας το ξεθωριασμένο πια «american dream», είτε μόνοι είτε με τις οικογένειές τους. «Ερχονται άνθρωποι από τα πιο απίθανα μέρη του κόσμου, ακόμα και από την Κίνα και τη Ρουμανία. Οι Ρουμάνοι είναι, κυρίως, Ρομά που βρίσκονται σε καλή κατάσταση με χρήματα και κινητά. Είναι ενημερωμένοι για το τι πρέπει να κάνουν και περνούν τα σύνορα ταξιδεύοντας προς το εσωτερικό της χώρας. Εκατοντάδες άνθρωποι περνούν πια καθημερινά τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού», λέει ο Νικόλας Κατράντζης.
Πολυτεχνείο: Άνοιξαν οι σταθμοί του Μετρό «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός»
Μακριά από την Ελλάδα
Αυτές τις γιορτές τις πέρασε στην υπηρεσία, καθώς τον κάλεσε και πάλι το καθήκον. Δύσκολα παίρνει πολυήμερες άδειες για να επισκεφθεί την πατρίδα, αλλά η επικοινωνία του με τους συγγενείς του στην Ελλάδα είναι σχεδόν καθημερινή. Οι γονείς του, που ζουν στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, είναι ψύχραιμοι με τη δουλειά του, καθώς έχουν συνηθίσει τόσα χρόνια το παιδί τους να έρχεται αντιμέτωπο με κινδύνους στην άλλη άκρη της Γης. «Είναι συνηθισμένοι οι γονείς μου, το έχουν πάρει απόφαση, δεν φοβούνται πια ότι θα μου συμβεί κάτι. Εχω και δύο αδελφές στην Ελλάδα», επισημαίνει.
Εντονο ελληνικό χρώμα
Το Σαν Ντιέγκο είναι μία από τις πιο όμορφες και φροντισμένες περιοχές της Καλιφόρνιας. Στην παλιά πόλη, ηλικιωμένες Μεξικανές φτιάχνουν τορτίγιες στις αυλές των μεξικανικών εστιατορίων, που σερβίρουν τοπικές γεύσεις και μαργαρίτες κοκτέιλ σε ποτήρια που έχουν το μέγεθος κανάτας. Συνολικά, υπολογίζεται ότι περίπου 3.000 Ελληνες ζουν σε αυτήν την περιοχή, ένας από τους οποίους είναι ο Μίλτος Γκουνταμάνης, πρόεδρος εταιρίας λόμπινγκ. «Προσπαθούμε όσοι Ελληνες ζούμε εδώ να έχουμε επαφή μεταξύ μας, βρισκόμαστε με κάθε ευκαιρία και συζητάμε τα τοπικά θέματα, αλλά και ό,τι απασχολεί την Ελλάδα. Οταν βρίσκω χρόνο, πηγαίνω έως το Κάμπο, που είναι σε απόσταση μίας ώρας από την πόλη, για να λέμε τα νέα μας με τον σερίφη. Παλιά υπήρχαν και συνοικίες Ινδιάνων σε αυτήν την περιοχή, που λιγοστεύουν σιγά σιγά», λέει ο κ. Γκουνταμάνης.
Στην Καλιφόρνια, ελληνικό χρώμα έχει και η τοπική Αρχή, καθώς αντικυβερνήτης είναι η Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη, που επανεξελέγη στις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές.
Ειδήσεις σήμερα
«Κιβωτός του Κόσμου»: Λειτουργούσε «με όρους αίρεσης» – Εξηγήσεις δίνει ο πατέρας Αντώνιος
Βραζιλία: Υπό έλεγχο η κατάσταση στην πρωτεύουσα – Επέστρεψε ο Λούλα