Πανίσχυρα κυκλώματα, με τεράστια οικονομική δύναμη «αντιδρούν» στη σταθερή προσήλωση των ελληνικών σωμάτων ασφαλείας διακινδυνεύοντας ολοένα και κάθε φορά περισσότερο τη ζωή των προσφύγων και μεταναστών. Και φυσικά, όσο μεγαλύτερα είναι τα εμπόδια τόσο αυξάνεται και η ταρίφα μεταφοράς, που στη συγκεκριμένη περίπτωση άγγιξε τις 9.000 με 10.000 ευρώ το άτομο.
Στελέχη, ωστόσο, του Λιμενικού Σώματος αναφέρουν στον «Ε.Τ.» ότι η μέρα που το Αιγαίο βάφτηκε κόκκινο στα πιο πολύνεκρα ναυάγια των τελευταίων χρόνων, παραμονή δηλαδή της Συνόδου της Πράγας, αποδεικνύει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού με τον πιο ακραίο τρόπο.
Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το Λιμενικό Σώμα στο ναυάγιο των Κυθήρων έχει διασώσει 80 άτομα, και έχει ανασύρει οκτώ σορούς. Χθες συνέλαβε και έναν Σύρο, 26χρονο, ο οποίος διασώθηκε και αποδείχτηκε κατά την προανάκριση ότι ήταν μέλος του κυκλώματος, ενώ αναζητείται ακόμα έναν Αιγύπτιος συνεργός. Οι δύο τους έπαιρναν εντολές από την Τουρκία, όπου εκεί εκτιμάται ότι βρίσκονται οι εγκέφαλοι του κυκλώματος. «Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) αναλύει και επεξεργάζεται σε βάθος τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της υπ’ όψη εγκληματικής οργάνωσης και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, όπως επίσης και τη συνεργασία τους με έτερα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες», αναφέρει το Λιμενικό Σώμα.
Στο ζήτημα των κυκλωμάτων αναφέρθηκε διεξοδικά και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης στο Palais des Nations της Γενεύης, στην Ελβετία, στο πλαίσιο της 73ης Συνόδου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες. Ο κ. Μηταράκης, στην ομιλία του, στάθηκε στις ακραίες πρακτικές που ακολουθούνται από τους λαθροδιακινητές τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα, τονίζοντας πως η εκμετάλλευση της ανθρώπινης ζωής στο βωμό του χρήματος έχει ως αντίκτυπο δεκάδες νεκρούς, όπως συνέβη πριν μερικές ημέρες σε Λέσβο και Κύθηρα. «Βλέπουμε σήμερα λαθροδιακινητές να εκμεταλλεύονται ανθρώπους, κάνοντας περιουσίες, μεταφέροντας μετανάστες, αναλαμβάνοντας ακραίο ρίσκο, καθώς βλέπουμε θανατηφόρα δυστυχήματα, ειδικά στη θάλασσα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ελληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο κ. Μηταράκης συνέχισε, τονίζοντας την κρισιμότητα της διατήρησης της ακεραιότητας του Συστήματος Ασύλου, το οποίο προστατεύει τις κοινές αξίες της Ευρώπης έτσι «ώστε να προστατεύσουμε τις κοινές μας αξίες. Παρέχοντας άσυλο σε όσους έχουν ανάγκη, αλλά αποθαρρύνοντας ενεργά την “εξαγορά” ασύλου, συνεχίζοντας παράλληλα την καταπολέμηση των δικτύων λαθροδιακίνησης. Πρέπει να παρέχουμε καταφύγιο σε όσους χρειάζονται διεθνή προστασία, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά με συντονισμένο τρόπο. Οπως συνέβη στην περίπτωση της συντονισμένης απάντησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Ουκρανία, ενεργοποιώντας τους προσωρινούς μηχανισμούς προστασίας και παρέχοντας το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας στους πρόσφυγες. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο ασύλου έχει διαλυθεί. Οι περισσότερες αφίξεις δεν προέρχονται από χώρες που διατρέχουν κίνδυνο, όπως ορίζεται στη Συνθήκη της Γενεύης. Τα δίκτυα λαθρεμπορίου σήμερα, αποφασίζουν ποιος θα εισέλθει στην Ευρώπη».
Καιρός: Πώς θα είναι ο Δεκέμβριος - Τι προβλέπει ο διευθυντής ερευνών Κώστας Λαγουβάρδος
Παράλληλα, για ακόμη μια φορά, ο κ. Μηταράκης υπογραμμίζοντας τον ενεργό ρόλο της Ελλάδας στη φύλαξη των συνόρων της Ευρώπης, σημείωσε: «Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να προστατεύει τα σύνορά της. Η προστασία των συνόρων είναι πιεστική, σε περιόδους εργαλειοποίησης της μετανάστευσης, όταν ο ανθρώπινος πόνος υποχωρεί στις γεωπολιτικές στρατηγικές».
Ειδήσεις σήμερα
Κτηματαγορά: Τοποθεσία, θέα και πρόσβαση σε ΜΜΜ δίνουν… υπεραξία στα ακίνητα