Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης, τοπικών φορέων, επιχειρηματιών και επιστημόνων, προκειμένου να ανοίξει για το κοινό μικρό μέρος της παραλίας του «Ναυαγίου». Είναι, άλλωστε, στη βούληση του δημάρχου Ζακύνθου, ο οποίος δέχεται πιέσεις από επιχειρηματίες του τουρισμού, που βλέπουν ότι άμεσα θα υπάρξουν τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις, καθώς με τα μέτρα που ισχύουν μέχρι σήμερα πολλοί επισκέπτες δεν θα θελήσουν να δουν από μακριά το αξιοθέατο και άλλοι είναι πιθανόν ακόμα και να ακυρώσουν το ταξίδι τους.
Ολα θα εξαρτηθούν, βέβαια, από τη νέα αυτοψία που θα πραγματοποιήσει σε περίπου είκοσι ημέρες ο κ. Λέκκας με την επιστημονική ομάδα του, προκειμένου να ελέγξουν το «Ναυάγιο».
Από την επεξεργασία ενός μεγάλου όγκου δεδομένων, που θα συλλεχθούν με drone, με ειδικό GPS βάσης και με φωτογραφικές λήψεις, θα αποφασιστεί εάν θα μπορέσει να δοθεί ένα πολύ μικρό μέρος της παραλίας, αυτό που βρίσκεται μπροστά από το κουφάρι του πλοίου, στο κοινό και κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις. Δηλαδή, να μη βρίσκονται στη στεριά περισσότερα από 300 με 400 άτομα. Τα δεδομένα που θα καταγράψει το drone, το οποίο με ειδικό λέιζερ θα «σαρώσει» από τη μια άκρη στην άλλη το «Ναυάγιο», θα συγκριθούν με εκείνα της προηγούμενης αυτοψίας.
Η προηγούμενη αυτοψία, που έγινε αρχές Μαρτίου, έδειξε ότι στην ευρύτερη περιοχή υφίσταται υψηλή σεισμικότητα, που ασκεί στα πρανή υψηλές φορτίσεις, με αποτέλεσμα την υψηλότατη πιθανότητα εκδήλωσης γενικευμένων κατολισθήσεων, καταπτώσεων και καταρρεύσεων. Επίσης διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν διάσπαρτα βράχια που είχαν πέσει από τα πρανή, ενώ παρατηρήθηκαν και βράχια με οριακή ευστάθεια, τα οποία, σε ενδεχόμενη κατάρρευση, θα προκαλέσουν μικρό τσουνάμι.
Ναυάγιο: Οι ζώνες που… ξεθώριασαν
Υπενθυμίζεται ότι μετά την κατολίσθηση του 2018, κατά την οποία τραυματίστηκαν εφτά άτομα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, πραγματοποίησε αυτοψία και μελέτη της περιοχής, από τις οποίες προέκυψαν τρεις ζώνες στην παραλία του «Ναυαγίου». Η πρώτη ήταν χαρακτηρισμένη «υψηλού κινδύνου» και απαγορεύτηκε η πρόσβαση. Εκτείνεται από τη βάση των πρανών μέχρι πίσω από το ναυάγιο, και στη νοητή προέκταση της ζώνης αυτής στη θάλασσα απαγορεύεται η προσέγγιση σκαφών για την αποβίβαση επισκεπτών.
Πατήρ Αντώνιος: «Είμαι αθώος και συνεχίζω να ανεβαίνω τον Γολγοθά μου» - Καταδικάστηκε με φυλάκιση 51 μηνών
Η δεύτερη είναι η ζώνη μέσου κινδύνου και ελεγχόμενης πρόσβασης. «Η ζώνη αυτή εντοπίζεται πιο κοντά στο ναυάγιο και ενσωματώνεται στη ζώνη απαγορευμένης πρόσβασης όσον αφορά στους επισκέπτες σε περιόδους κατά τη διάρκεια των οποίων μπορεί να εκδηλωθούν ή να επιταχυνθούν αστάθειες σχηματισμών κατά μήκος των πρανών, όπως, π.χ., μετά την εκδήλωση ενός μεγάλου σεισμού, κατά τη μετασεισμική του ακολουθία, κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων ή μετά από παρατεταμένη περίοδο έντονων και ισχυρών βροχοπτώσεων κ.λπ. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το εμβαδόν της ζώνης ελεγχόμενης πρόσβασης (4.642 τ.μ.), οι επισκέπτες που μπορούν να συνυπάρξουν ταυτόχρονα εκεί είναι 774 άτομα».
Τέλος, θεσπίστηκε η ζώνη χαμηλού κινδύνου και ελεύθερης πρόσβασης, που εκτείνεται από το εξωτερικό όριο της ζώνης μέσου κινδύνου μέχρι την ακτογραμμή. «Στην περιοχή αυτή επιτρέπονται η ελεύθερη πρόσβαση σκαφών, η ελεύθερη αποβίβαση επισκεπτών και η ελεύθερη παραμονή τους για όσο χρονικό διάστημα ορίζεται από τις δημοτικές Αρχές. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το εμβαδόν της ζώνης ελεύθερης πρόσβασης (2.007 τ.μ.), ο μέγιστος αριθμός επισκεπτών που μπορούν να συνυπάρξουν ταυτόχρονα είναι περίπου 335 άτομα».
Τα παραπάνω μέτρα με τον καιρό ατόνησαν, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο αριθμός των ατόμων που έφθανε εκεί άγγιζε ακόμη και τα 4.000 άτομα την ημέρα, με εκατοντάδες από αυτά να βάζουν τις πετσέτες τους κάτω από τα βράχια αναζητώντας ίσκιο. Σήμερα, και μετά την απαγόρευση, τα ημερόπλοια ρίχνουν άγκυρα 40 μέτρα από την ακτή και οι επισκέπτες μπορούν να φωτογραφήσουν το αξιοθέατο, ενώ από τη στεριά έχουν τοποθετηθεί απαγορευτικές πινακίδες για πρόσβαση και έχει μπει και περίφραξη όπου επιβαλλόταν.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου – Πού αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες
Πανελλήνιες 2023: Αυτές είναι οι απαντήσεις στην έκθεση
Ποια ήταν η Νόνικα Γαληνέα – H τελευταία της γενιάς του «αστικού θεάτρου»
Πέθανε ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος