Στο πάνελ ως βασικοί ομιλητές της ημερίδας βρέθηκαν μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας Χριστίνα Τσιλιγκίρη, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.
Στις ομιλίες τους στάθηκαν στο γεγονός της ίσης πρόσβασης παντού στα άτομα με ειδικές ανάγκες, σε όλους τους χώρους εργασίας αλλά και σε χώρους ψυχαγωγίας.
Η πρόεδρος του σεφ Χριστίνα Tσιλιγκίρη στάθηκε περισσότερο στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη ημερίδα είχε σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για τα ζητήματα προσβασιμότητας των ΑμεΑ, αλλά και στο γεγονός ότι όλα αυτά αναδεικνύονται πλέον και από την αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας είναι ένα στάδιο που αλλάζει εδώ και τρία χρόνια, προκειμένου να γίνει ακόμα πιο λειτουργικό για τα άτομα ΑμεΑ.
Πλέον η κεντρική αρένα, η χώροι πέριξ του Σταδίου και οι περιπατητικές διαδρομές είναι στο σημείο που έπρεπε να φτάσουν. Επιπλέον, στο Σ.Ε.Φ. θα μεταστεγαστούν όλα τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας της Αττικής, κατόπιν κοινών μας πρωτοβουλιών με το Υπ. Εργασίας. Το νέο σύγχρονο ΚΕΠΑ που θα τεθεί σε λειτουργία στο ΣΕΦ θα εξυπηρετεί δυνητικά τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους και περίπου 150.000 Άτομα με Αναπηρία κάθε χρόνο.
Η ομιλία της Χριστίνας Τσιλιγκίρη
Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,
Αξιότιμε κ. Πρύτανη,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ένα Στάδιο που στο παρελθόν έχει ζει στη σκέψη όλων για τις μεγάλες αθλητικές συγκινήσεις που έχει προσφέρει.
Φως στο Τούνελ για Αμαλιάδα: Οι καυτές αποκαλύψεις της Νικολούλη - Τι λέει ο πατέρας του Παναγιωτάκη
Σήμερα, όμως, βρισκόμαστε εδώ για έναν τελείως διαφορετικό και πολύ πιο ιερό σκοπό. Το Σ.Ε.Φ., σε αγαστή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, που θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια, συνδιοργανώνουν την 2η ημερίδα με θέμα «Πρόσβαση Παντού».
Μια ημερίδα με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για τα ζητήματα προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ σε δημόσιους χώρους και χώρους δημόσιας χρήσης, καθώς και την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία της ΕΕ.
Αλλά και να αναδειχθούν όλα αυτά τα σημαντικά που έχουν αλλάξει στο νομοθετικό μας πλαίσιο και διευκολύνουν πλέον την καθημερινότητα των ατόμων αυτών.
Πρόσφατα, ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που βελτιώνει την προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία σε προϊόντα και υπηρεσίες. Επιπροσθέτως, ήδη, έχουν τεθεί σε λειτουργία η Εθνική Ψηφιακή Πύλη Αναπηρίας, τα Ηλεκτρονικά Κέντρα Πιστοποίησης και το Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία. Φέρνοντας, άλλωστε, τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία, εκμηδενίζονται οι αποστάσεις που διήνυαν μέχρι τα κτίρια των δημοσίων υπηρεσιών και καταργούνται τα εμπόδια που αντιμετώπιζαν.
Παράλληλα, γενικεύεται για όλες τις κατηγορίες η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας που λειτουργεί από την 1η Νοεμβρίου. Ξεκινά, επίσης, ένα νέο πρόγραμμα απασχόλησης 3.000 ΑμεΑ, με ταυτόχρονη υποστήριξη, τόσο του μισθού, όσο και των εισφορών τους. Παράλληλα, ιδρύεται νέα Σχολή Ψηφιακής Κατάρτισης ατόμων με προβλήματα αυτισμού, ενώ θα εφαρμοστεί άμεσα η πιλοτική εφαρμογή του «Προσωπικού Βοηθού» στο σπίτι σε όλη τη χώρα.
Με την ίδια προσήλωση, σε ένα Στάδιο που αλλάζει, εδώ και 3 χρόνια, προκειμένου να γίνει πιο φιλικό και εύκολα προσβάσιμο για τους ξεχωριστούς συμπολίτες μας. Πλέον, η κεντρική αρένα, οι χώροι πέριξ του Σταδίου και οι περιπατητικές διαδρομές είναι στο σημείο που θέλαμε από την αρχή. Επιπλέον, στο Σ.Ε.Φ. θα μεταστεγαστούν όλα τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας της Αττικής, κατόπιν κοινών μας πρωτοβουλιών με το Υπ. Εργασίας. Το νέο σύγχρονο ΚΕΠΑ που θα τεθεί σε λειτουργία στο ΣΕΦ θα εξυπηρετεί δυνητικά τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους και περίπου 150.000 Άτομα με Αναπηρία κάθε χρόνο.
Ως μέλος μιας οικογένειας που έχει μέσα της ΑΜΕΑ και συγκεκριμένα άτομο με νοητική υστέρηση, γνωρίζω πολύ καλά τις δυσκολίες και το πόσο σκληρή μπορεί να είναι η πραγματικότητα για αυτά τα άτομα.
Έχουν να αντιμετωπίσουν πέρα από τη μειωμένη κοινωνική συναντίληψη κάποιων λ.χ. αυτών που σταθμεύουν μπροστά από ράμπες ΑΜΕΑ ή κλείνουν πεζοδρόμια, αλλά και θέσφατα που εδράζουν σε κακοποιητικές και πολλάκις ρατσιστικές νοοτροπίες.
Φιλοδοξούμε, μέσα από τη σημερινή ημερίδα, αλλά και αντίστοιχες δράσεις ευαισθητοποίησης στο μέλλον να το αλλάξουμε αυτό. Και να διαμορφώσουμε προτάσεις, ιδέες και δράσεις που θα πάρουν «σάρκα και οστά» μέσα από τις ενέργειες μιας ευήκοης και αποτελεσματικής Δημόσιας Διοίκησης.
Θέλω να τονίσω ότι είμαστε εδώ για να ακούσουμε, να αντιληφθούμε και να συζητήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Με αυτές τις σκέψεις, θέλω να πω από καρδιάς ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους μας τιμούν με την παρουσία τους, αλλά κυρίως στους εκλεκτούς ομιλητές μας. Και να ευχηθώ καλή επιτυχία στο πρώτο μισό της ημερίδας.
Ειδήσεις σήμερα
Εύα Καϊλή: Συνελήφθη και προφυλακίστηκε για ξέπλυμα χρήματος – Τι αναφέρει δημοσίευμα της L’ Echo
Ο «χάρτης» των προσλήψεων στο δημόσιο το 2023 [πίνακες]