Η πρωτοβουλία για το app «GreenUpAxd» είναι ενταγμένη στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», στο οποίο συμμετέχει το 4ο ΓΕΛ και οι μαθητές έπρεπε να υλοποιήσουν δράση που να έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα.
Σκοπός της εφαρμογής είναι να επιτρέψει σε κάθε κάτοικο της πόλης να καταγράφει και να αναφέρει μέσω email στην υπηρεσία Περιβάλλοντος του Δήμου, προβλήματα όπως: παραβίαση περιβαλλοντικών κανόνων, παραγεμισμένος/σπασμένος/χαλασμένος κάδος απορριμμάτων, συντήρηση πάρκων/νησίδων, κοπή δέντρων, περισυλλογή ογκωδών αντικειμένων και αδέσποτα ζώα, έτσι ώστε να γίνει πιο σύντομη και εύκολη η αντιμετώπιση τους και συνεπώς να παραμείνει η Αλεξανδρούπολη καθαρή.
«Αρχικά, ο χρήστης καλωσορίζεται στην εφαρμογή όπου μπορεί να μάθει περισσότερα για εμάς και την λειτουργία της. Στη συνέχεια, πατώντας το κουμπί ‘ΞΕΚΙΝΑ ΤΩΡΑ’ (χωρίς να χρειάζεται κάποια εγγραφή ή σύνδεση) συνεχίζει στην επόμενη οθόνη, ώστε να προχωρήσει με την αναφορά του.
Έπειτα, σέρνοντας το βελάκι πάνω στον χάρτη επιλέγει τη τοποθεσία στην οποία βρίσκεται το συμβάν. Όταν επιβεβαιώσει τη τοποθεσία του πατάει το κουμπί ‘ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ’ για να καταλήξει στη τελευταία οθόνη. Εκεί, καλείται να επιλέξει τον τύπο του περιστατικού από μια λίστα προεπιλεγμένων επιλογών και να περιγράψει συνοπτικά το περιστατικό ώστε να διευκολύνει τα στελέχη της υπηρεσίας. Πατώντας ‘ΥΠΟΒΟΛΗ’, η εφαρμογή αυτόματα ανοίγει το e-mail και συντάσσει τον παραλήπτη, το θέμα και το κείμενο, με τον χρήστη να πρέπει μόνο να πατήσει ‘ΑΠΟΣΤΟΛΗ’.
Bluesky: Τα έκανε... θάλασσα η επικεφαλής της πλατφόρμας - Δε γνώριζε τα σωστά όρια ηλικίας για τη χρήση της
Η εφαρμογή είναι λειτουργικά έτοιμη και ελπίζουμε σε ένα μήνα να τη αναρτήσουμε στο Google Play Store και να τη προωθήσουμε ώστε να μπει στο κινητό κάθε κατοίκου της Αλεξανδρούπολης», εξήγησε στο Εleftherostypos.gr ο μαθητής της Α’ τάξης του ΓΕΛ, Νώντας Γκαζέπης. Είναι μέλος της ομάδας κι ένας από αυτούς που έστησε από το μηδέν την εφαρμογή. «Είναι η πρώτη φορά που έκανα app. Το είχαμε διδαχθεί στο μάθημα πληροφορικής. Δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο και περίπλοκο. Διάβασα, έψαξα και τα κατάφερα. Δουλεύουμε πάνω στην εφαρμογή από τον περασμένο Οκτώβριο», προσέθεσε ο 16χρονος.
Την ικανοποίησή της από την πρωτοβουλία, την εργασία και το αποτέλεσμα των παιδιών, εξέφρασε και η φιλόλογος του 4ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης και υπεύθυνη της ομάδας των μαθητών, Τάνια Δουδουλακάκη. Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες η καθηγήτρια και οι μαθητές επισκέφτηκαν τον δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Ζαμπούκη, στον οποίον παρουσίασαν την εφαρμογή, ζητώντας τη συνεργασία του καθώς θα πρέπει να «κουμπώσει» με τα e-mails του δήμου όπου θα στέλνονται τα μηνύματα.
«Ο δήμαρχος ενθουσιάστηκε από τη δουλειά των μαθητών και ζήτησε ορισμένες προσθήκες προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικό το app. Για παράδειγμα, πρότεινε να τοποθετηθούν στην πόλη πινακίδες QR codes, οι οποίες όταν σκανάρονται από το κινητό, θα οδηγούν τον χρήστη στο να ‘κατεβάσει’ την εφαρμογή.
Επίσης, η εφαρμογή θα πρέπει να είναι διαθέσιμη στα αγγλικά, βουλγαρικά και τούρκικα, προκειμένου να χρησιμοποιείται και από τους τουρίστες και πρότεινε στη λίστα των προβλημάτων να ενταχθούν και εκείνα που συναντά κανείς σε ακτές. Κάνουμε τις προσθήκες και εκτιμούμε ότι μετά το Πάσχα, η εφαρμογή θα είναι αναρτημένη και διαθέσιμη στην πλατφόρμα της Google», τόνισε.
Ειδήσεις σήμερα
Μέγκαν Μαρκλ: Η μεγάλη αδυναμία που αποδεικνύει τα ακριβά της γούστα
Ο χρυσός κανόνας της πριγκίπισσας Κέιτ για τα παιδιά
Τραγωδία στα Τέμπη: Ελεύθερος και ο 9ος κατηγορούμενος – Του επιβλήθηκε εγγύηση 900.000 ευρώ
Μητσοτάκης από Τήλο: Νησί-πρότυπο στη διαχείριση αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος