Ταγμένη στην προσφορά, άρχισε από πολύ νωρίς να δραστηριοποιείται σε συλλόγους και οργανώσεις. Στόχος της ήταν πάντα η διεθνής ειρήνη, η παγκόσμια αλληλεγγύη, μα κυρίως το να βοηθά τα παιδιά σε όλους τους τομείς: στην υγεία, την εκπαίδευση.
Ήταν Ιδρύτρια και Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», το οποίο μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ». Από το 1999, ήταν Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών καθώς και την πολιτιστική κληρονομιά.
Ανέπτυξε ισχυρές σχέσεις με διάφορες διεθνείς προσωπικότητες όπως η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας και η Σούζαν Μουμπάρακ και με διάφορα δίκτυα και οργανώσεις όπως ο Παγκόσμιος Συνασπισμός Γυναικών που υπερασπιζόταν την ειρήνη. Το έργο της, διεθνώς αναγνωρισμένο, με την ίδια να έχει λάβει πολλούς τιμητικούς τίτλους και βραβεία όπως: Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Ευποιίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Ιππότης και Αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, Μεγάλο Βραβείο της Χάρτας των Παρισίων ενάντια στον καρκίνο, Βραβείο “Ripple of Hope” του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights».
Σταθμός στη ζωή της ήταν το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων Ελπίδα,που επικεντρώνεται ακόμη και σήμερα στη φροντίδα παιδιών με καρκίνο.
«Η Ελπίδα μετρά πια 32 χρόνια ζωής και προσφοράς στα παιδιά με καρκίνο και στις οικογένειες τους. Μέσα σε αυτά τα χρόνια χιλιάδες παιδιά, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο, έχουν βγει νικητές. Περισσότερες από 2000 οικογένειες έχουν βρει σπιτικό στον ξενώνα μας ενώ η ογκολογική μας μονάδα συγκαταλέγεται πια ανάμεσα στις καλύτερες σε ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωνε σε πρόσφατη συνέντευξη τον περασμένο Δεκέμβριο.
Μαριάννα Βαρδινογιάννη – « Η ζωή ενός και μόνο παιδιού αξίζει για να αγωνίζεσαι»
Με αυτή τη φράση, η μεγάλη αυτή κυρία πορευόταν στη ζωή. «Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω ένα μόνο περιστατικό μέσα στα 30 χρόνια της ΕΛΠΙΔΑΣ, κατά τα οποία ήμουν και είμαι πάντα παρούσα. Γνωρίζω τα παιδιά με το μικρό τους όνομα, είμαι στο πλευρό των οικογενειών σε καθημερινή βάση. Το πιο δυνατό συναίσθημα είναι εκείνο που γεμίζει την καρδιά μου κάθε φορά που ένα παιδί φεύγει υγιές από το νοσοκομείο μας και συνεχίζει τη ζωή του!
Είναι στιγμές που δύσκολα περιγράφονται με λόγια. Πώς να βάλω σε λέξεις το συναίσθημα που ένιωσα όταν ο Παναγιώτης, το πρώτο μεταμοσχευμένο μας παιδί, παντρεύτηκε και εγώ ήμουν η κουμπάρα; Ή το συναίσθημα που ένιωσα όταν η Έφη, που έχασε το πόδι της δίνοντας τη μάχη ενάντια στον καρκίνο, κατάφερε να γίνει πρωταθλήτρια Ελλάδας στην ξιφασκία με αμαξίδιο και μου παρέδωσε το μετάλλιο της; Ή όταν ο μικρός μου Στέλιος βγαίνοντας από το Νοσοκομείο, μου τηλεφώνησε να με προσκαλέσει στο χωριό του στην Καστοριά δίνοντάς μου ακριβείς οδηγίες πώς να πάω να βρω το σπίτι του;
Δεν ξεχνώ μια ημέρα, όταν πρόσφατα βρέθηκα στο Νοσοκομείο μας, που είδα ένα μικρό αγοράκι να κλαίει. Ανήσυχη το πλησίασα για να μάθω τι συμβαίνει και μου εξήγησε πως μόλις είχε λάβει το εξιτήριο για να επιστρέψει στο σπίτι του. “Εγώ όμως δεν θέλω να φύγω από εδώ. Η αγάπη και η στοργή από όλους εδώ με έκαναν να νιώσω πως το Νοσοκομείο αυτό είναι το σπίτι μου!”. Οι στιγμές αυτές είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός, βαθιά φυλαγμένος στην καρδιά και στην ψυχή μου», είχε δηλώσει η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Η τελευταία εμφάνιση της Ελληνίδας που αφιέρωσε τη ζωή της στα παιδιά
Στις 17 Ιουνίου 2023 η Μαριάννα Βαρδινογιάννη εμφανίστηκε για τελευταία φορά δημόσια στην εκδήλωση της Unesco στο Παρίσι.
Όπως ανέφερε η επίσημη σελίδα του ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unesco βραβεύτηκε για μία ακόμη φορά για την προσφορά της στον οργανισμό.
«Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της ζωής μου, που θα μείνει ανεξίτηλη στη σκέψη και στην καρδιά μου, ήταν η χθεσινή βραδιά που διοργάνωσε η UNESCO, στην έδρα της στο Παρίσι, και τίμησε την Ελλάδα, τίμησε τα 25 χρόνια της συμμετοχής μου στον Οργανισμό και τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Γενική Διευθύντρια κυρία Audrey Azoulay, για αυτή της την πρωτοβουλία, στην κυρία Brigitte Macron για την παρουσία και την πολύτιμη φιλία της, και την κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη, που ήταν κοντά μου και μίλησε για την αγαπημένη μας πατρίδα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιας σε όλους τους Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO, όλες τις σπουδαίες προσωπικότητες που συμπορευόμαστε εδώ και 25 χρόνια και είναι πια για εμένα μια δεύτερη οικογενεια! Μια οικογένεια ενωμένη με στόχο να συμβάλουμε στο χτίσιμο ενός καλύτερου αύριο για τη νέα γενιά! Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.» ανέφερε το μήνυμα.
Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Η επίσημη ανακοίνωση του Ιδρύματος
Η είδηση του θανάτου της σκόρπισε θλίψη στην οικογένεια Βαρδινογιάννη και το σύνολο της επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.
Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Ποια ήταν η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unesco
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Ερμιόνη, τόπο καταγωγής της μητέρας της Ευαγγελίας. Ο πατέρας της Γιώργος Μπουρνάκης καταγόταν από τη Σαμπατική Αρκαδίας. Ήταν παντρεμένη με τον γνωστό επιχειρηματία Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη, πρόεδρο της Motor Oil και εφοπλιστή, και απέκτησαν μαζί πέντε παιδιά: τον Γιάννη (1962), τη Χριστιάνα (1964), τον Γιώργο (1967), τον Νίκο (1974) και τη Βαρδιάννα (1976).
Ήταν Ιδρύτρια και Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», το οποίο μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».
Το κοινωνικό της έργο
Από το 1999, ήταν Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών, καθώς και την πολιτιστική κληρονομιά. Δραστηριοποιούταν επίσης ως: Μέλος Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη, του Διεθνούς Κέντρου για τα χαμένα και κακοποιημένα παιδιά (ICMEC), του Ιδρύματος Mentor κατά των ναρκωτικών, Ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος «Φως της Αφρικής» με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄, Μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου των «Special Olympics Europe-Eurasia», κ.ά.
Έγραψε το βιβλίο «Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη.
Είχε τιμηθεί από τη Γαλλική Προεδρία ως Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής. Το 2015 προήχθη στη τάξη των Αξιωματικών της Λεγεώνας της Τιμής.
Το 2020 βραβεύτηκε με το βραβείο Νέλσον Μαντέλα.
Ειδήσεις σήμερα
Σπύρος Φωκάς: Η νέα ανάρτηση της συζύγου του μέσα από το νοσοκομείο
Έγκυος στο πρώτο της παιδί αγαπημένη Ελληνίδα τραγουδίστρια – Τα βίντεο που δημοσίευσε
Τζόνι Ντεπ: Το ελληνικό νησί που αγόρασε πάνω από 4 εκατ. στα Δωδεκάνησα