Ειδικότερα:
1. Από 5-09-2023, αγνοείται ένας (1) 42χρονος στην Αγία Αικατερίνη Βόλου
2. Από 06-09-2023 αγνοείται ένας (1) 77χρονος στο Πάλτση Πηλίου
3. Από 7-09-2023 αγνοούνται δύο (2) Αυστριακοί (πιθανόν ζευγάρι, αγνώστου ηλικίας) στα Ποτιστικά Πηλίου
4. Στις 09-09-2023, αγνοείται ένας (1) ανάμεσα στους οικισμούς ‘Αγιος Δημήτριος και Πέτρινο.
5. Στις 09-09-2023, αγνοούνται δύο (2) άτομα (μια ηλικιωμένη 85χρονη και ο γιος της 65χρονος) στην περιοχή Μεταμόρφωση.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.
Κακοκαιρία Daniel: Ενισχύονται τα φράγματα στις όχθες του Πηνειού – Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί
Μάχη με την πλημμύρα δίνει και σήμερα η Πολιτική Προστασία στη Λάρισα, σε έναν διαρκή αγώνα ενίσχυσης των αναχωμάτων του Πηνειού ποταμού στα όρια της πόλης και απομάκρυνσης του πληθυσμού από περιοχές που βρίσκονται γύρω από το ποτάμι. Συνεχίζονται οι διασώσεις εγκλωβισμένων στον δήμο Παλαμά
Πυροσβέστες και εθελοντές, συνεπικουρούμενοι και από δυνάμεις του στρατού και από ιδιώτες με σκαπτικά μηχανήματα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, σε τρία επίπεδα. Στους 1602 οι απεγκλωβισμένοι με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
Πρώτον, να ενισχύσουν τις όχθες του ποταμού με αδρανή υλικά στο τμήμα του που διασχίζει την πόλη, δεύτερον, να απεγκλωβίσουν κατοίκους που είναι «παγιδευμένοι» στα σπίτια τους χωρίς ρεύμα και νερό και τρίτον να μετακινήσουν κόσμο από περιοχές στις οποίες η στάθμη του νερού ανεβαίνει. Χρ. Σταϊκούρας: Δωρεάν διέλευση στα διόδια της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, Εγνατίας Οδού μεταξύ Θεσσαλονίκης και διασταύρωσης με την Ιονία Οδό έως τη Δευτέρα 6 π.μ.
Επίσης, με την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων, με ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, γίνονται διανοίξεις σε σημεία του ποταμού έξω από την πόλη, ώστε να εκτονώνεται η πίεση του νερού και να σταθεροποιείται η στάθμη του ποταμού.
Τόνοι αμμοχάλικου μεταφέρθηκαν χθες και σήμερα με δέκα τριαξονικά φορτηγά και με φορτωτές και ρίφθηκαν σε σημεία της όχθης του Πηνειού για να συγκρατηθούν καίρια αναχώματα και ως, αυτή την ώρα, η κατάσταση δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί. Οι προσπάθειες όμως δε σταματούν, συνεχίζονται.
«Δεκαπέντε χιλιάδες σακιά με άμμο και χαλίκι θα διαθέσουμε σήμερα, χθες δώσαμε εικοσιπέντε χιλιάδες για να σταθεροποιήσουμε αναχώματα στο ποτάμι και γύρω από οικοδομικά τετράγωνα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας του Δήμου Λαρισαίων Γιάννης Αλεξούλης και συνεχίζει: «Έχουμε διαθέσει κάθε δυνατή υποδομή για τη φιλοξενία ανθρώπων, που μεταφέρονται από τα σπίτια τους, κολυμβητήρια, γυμναστήρια, χώρους εκδηλώσεων. Οι κάτοικοι στις περιοχές Ιπποκράτης και Εργατικές Κατοικίες που είχαν αρνηθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χθες, τώρα ζητούν να τους μεταφέρουμε».
Η επιχείρηση μεταφοράς των κατοίκων των δύο περιοχών βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη ολοκληρώθηκε στο μεγαλύτερο τμήμα της. Αντίστοιχες μετακινήσεις κατοίκων γίνονται και από άλλες περιοχές που έχουν πλημμυρίσει.
Στον ‘Αγιο Θωμά, στη Νέα Σμύρνη, στην Αγία Μαρίνα, πυροσβέστες της ΕΜΑΚ και δυνάμεις εθελοντών σπεύδουν, είτε να προμηθεύσουν νερό σε όσους το έχουν ανάγκη και να μεταφέρουν όσους επιθυμούν.
Η στάθμη του νερού, που υπερχείλισε από τα φρεάτια, σε αυτές τις συνοικίες παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η ατμόσφαιρα μυρίζει πετρέλαιο, αφού το νερό στα υπόγεια των πολυκατοικιών αναμίχθηκε με τα καύσιμα σε λέβητες πετρελαίου θέρμανσης. Μεγάλα κομμάτια των οικισμών δίνουν μια εικόνα λίμνης.
Στη συνοικία Νέα Σμύρνη επιχειρούν οι εθελοντές διασώστες της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων με φουσκωτό και δίνουν βοήθεια, όπου τους ζητηθεί, με τις οδηγίες του συντονιστικού οργάνου της πολιτικής προστασίας του δήμου.
«Έχουμε έρθει από χθες και επιχειρούμε, αυτό δεν είναι πλέον μόνο νερό είναι μια μάζα από μαζούτ, λάσπη, ξύλα και χώμα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της μητροπολιτικής ΛΕΦΕΔ, Νικόλαος Γεωργουλετης και συνεχίζει:
«Έχουμε πάρει μαζί μας και ένα κανό και μια λέμβο, που αποδείχθηκαν πολύ χρήσιμα για μεταφέρουμε νερό σε κατοίκους που είχαν εγκλωβιστεί. Σε κάποια σημεία που η στάθμη του νερού εξακολουθεί να ανεβαίνει, μας ζήτησαν και τους μεταφέραμε και τώρα συνεχίζουμε τις προσπάθειες».
Στο συντονιστικό του δήμου, το οποίο λειτουργεί στη Διεύθυνση Πράσινου του δήμου, οχήματα και διασώστες πάνε κι έρχονται. Τα τηλέφωνα έχουν ανάψει. Οι δυνάμεις της πολιτικής προστασίας παραλαμβάνουν υλικά και οχήματα και σπεύδουν και πάλι στη μάχη με την πλημμύρα. Οι εκκλήσεις από τους κατοίκους για βοήθεια είναι πολλές και η διαχείριση τους γίνεται τοπικά από δυνάμεις που επιχειρούν στα σημεία. Κάποιοι κάτοικοι μεταφέρουν με τα αυτοκίνητα τους τις οικογένειες τους στα χωριά της καταγωγής τους, σε μια προσπάθεια να οργανώσουν εκεί προσωρινά την καθημερινότητα τους, η οποία πλέον έχει γίνει πολύ δύσκολη. Μαζί τους στο αυτοκίνητο παίρνουν νερό και προμήθειες.
«Δεν έχει ρεύμα και νερό δεν είναι το σπίτι πια κατοικήσιμο, τα νερά έχουν φτάσει στο ισόγειο» λέει ένας κάτοικος που φεύγει με την οικογένειά του από τη Νέα Σμύρνη για τα Αμπελάκια Θεσσαλίας και προσθέτει: «Εγώ θα επιστρέψω, υπάρχουν ανάγκες, πρέπει να δουλέψουμε…».
Οι περισσότεροι κάτοικοι των πληγέντων περιοχών, ωστόσο, βρίσκονται έξω από τα σπίτια τους και περιμένουν να τραβηχτούν τα νερά. Ντυμένοι με γαλότσες και αδιάβροχα πηγαίνουν για λίγο στο σπίτι τους να πάρουν εφόδια και βγαίνουν και πάλι έξω σε στεγνά σημεία. Δεν αποφασίζουν να φύγουν. Δεν ξέρουν και εάν μπορούν να επιστρέψουν για να βγάλουν και την αποψινή νύχτα στα σπίτια τους. Συζητούν σε πηγαδάκια και εκφράζουν την αγωνία τους και την ευχή να αντέξουν τα αναχώματα του ποταμού και να υποχωρήσει σύντομα η στάθμη των νερών.
Το βλέμμα τους πέφτει από ώρα σε ώρα στα φρεάτια του δρόμου που βρίσκονται κάπως ψηλότερα στον δρόμο και δεν έχουν πλημμυρίσει ακόμη.
«Αν ανέβουν κι άλλο τα νερά, θα δούμε, τώρα δεν ξέρουμε τι θα γίνει…».
Κακοκαιρία Daniel: Αλλεπάλληλα 112 για ετοιμότητα εκκένωσης σε Θεσσαλία και Μαγνησία – Εικόνες αποκάλυψης
Δραματικές είναι οι εξελίξεις από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, καθώς ο κίνδυνος από την υπερχείλιση του Πηνειού παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις από την κακοκαιρία Daniel.
Συγκεκριμένα, το απόγευμα του Σαββάτου (9/9) εστάλη μήνυμα του 112 σε 25 οικισμούς της Λάρισας και της Μαγνησίας, προειδοποιώντας τους κατοίκους για ενδεχόμενο άμεσης εκκένωσης εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο από τις Αρχές.
Mήνυμα του 112 εκδόθηκε για Κάτω Ραψάνη, Τέμπη, Ιτέα, Γόννοι, Μακρυχώρι, Ευαγγελισμό, να παραμείνουν σε ετοιμότητα οι κάτοικοι λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων. Λίγο μετά τις 16.00 ανάλογο μήνυμα εστάλη σε Αλεξανδρινή, Παλαιόπυργο, Μεσάγκαλα, Ομόλιο, Στόμιο, Καστρί, Λουτρό, και Κουλούρα.
Το 112 ήχησε εκ νέου στα κινητά τηλέφωνα και των κατοίκων του Βόλου και της Λάρισας. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία οι κάτοικοι στα χωριά Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο, Αρμένιο, Σωτήριο, Κόκκινες, Νίκη, Μέλισσα, Αχίλλειο, Λοφίσκος, Καλαμάκι παραμένουν σε ετοιμότητα εκκένωσης λόγω πλημμυρικών φαινομένων.
Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι προσπάθειες για ενίσχυση των αναχωμάτων του Πηνειού, η στάθμη του οποίου έχει ανέβει σχεδόν στα 10 μέτρα.
Βυθισμένες κάτω από το νερό παραμένουν τεράστιες εκτάσεις, σπίτια και επιχειρήσεις, στη Θεσσαλία. Δέκα νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel», ενώ συνεχίζονται ασταμάτητα οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό και τη διάσωση εγκλωβισμένων. Μεγάλη είναι η αγωνία για ακόμη 4 συμπολίτες μας που αγνοούνται στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας, όπου είναι σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης.
Κακοκαιρία Daniel: Μέχρι τώρα έχουν διασωθεί 2.806 άνθρωποι
Στον Βόλο, συνεργεία εργάζονται για την απομάκρυνση των όγκων λάσπης και φερτών υλών από τους δρόμους, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κατεστραμμένο δίκτυο υδροδότησης. Ο Βόλος θα είναι χωρίς νερό για τουλάχιστον 15 – 20 μέρες, όπως είπε ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος με «πρόχειρη λύση μέσω γεωτρήσεων», ενώ για πόσιμο νερό υπάρχει μόνο εμφιαλωμένο. Εκ περιτροπής και για ελάχιστο χρόνο γίνεται η παροχή νερού, το οποίο δεν είναι πόσιμο. Το σκηνικό της καταστροφής στο νομό συμπληρώνουν τα αποκομμένα χωριά του Πηλίου λόγω των διαλυμένων δρόμων, και τα κατεστραμμένα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.
Εικόνες βιβλικής καταστροφής έρχονται από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. Πολύ μεγάλη η ανησυχία και για την πόλη της Λάρισας, καθώς ήδη τα περίχωρα έχουν βυθιστεί κάτω από τα νερά του Πηνειού ποταμού. Λίγο μετά τις 2:30 το μεσημέρι, ήχησε το 112 στους κατοίκους στο Ομορφοχώρι στο Κιλελέρ. Όπως είπε ο δήμαρχος του Κιλελέρ, Αθανάσιος Νασιακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ έσπασε ανάχωμα. «Ο Πηνειός σε κάποιο σημείο μετά τη Λάρισα έσπασε και γυρίζουν όλα τα νερά προς τον Δήμο Κιλελέρ» τόνισε.
Στα 2 μέτρα έφθασε η στάθμη του νερού στη συνοικία του Αγίου Θωμά, στη Λάρισα, όπου απομακρύνονται συνεχώς άνθρωποι. Το νερό φτάνει περί τα 2 μέτρα σε κάποια σημεία της συγκεκριμένης συνοικίας ενώ τα ισόγεια και τα υπόγεια είναι ήδη πλημμυρισμένα. Ο κόσμος καλεί στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής προκειμένου να μεταφερθεί με βάρκες σε ασφαλή σημεία.
Κακοκαιρία Daniel: Κλειστή η Εθνική Οδός για Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Πλημμηρισμένα παραμένουν τα χωριά πέριξη της Εθνικής Οδού. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Μητρούσια η συνοικία του Ιπποκράτη πέρασε τα δύσκολα χτες το βράδυ, εκεί όπου υπήρχαν ρωγμές στο ανάχωμα τις οποίες όμως κατάφεραν να κλείσουν για να μην σπάσει και φτάσει το νερό μέχρι το κέντρο της πόλης. Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα δόθηκε στην κυκλοφορία η παλιά εθνική οδός Λάρισας – Βόλου, που μέχρι πρότινος ήταν κλειστή.
Η συνοικία του Ιπποκράτη στη Λάρισα επίσης απειλήθηκε από τα νερά του Πηνειούενώ στο συγκεκριμένο σημείο υποχωρεί η στάθμη των υδάτων κατά 30 με 40 εκατοστά.
Όπως είπε ο Βαγγέλης Μητρούσιας «τα νερά που φεύγουν από τη Λάρισα έχουν κατακλύσει στη συνέχεια την περιοχή μεταξύ Κολωνακίου, Αμφιθέας, Μακρυχωρίου και στον δρόμο που πάει προς το Συκούριο». Από την άλλη πλευρά του ποταμού που είναι προς την περιοχή του Αμπελώνα, του Βιότοπου και της Ροδιάς οι κάτοικοι έχουν ειδοποιηθεί ότι τα νερά φτάνουν στην περιοχή τους και οι κτηνοτρόφοι εκεί προσπαθούν τουλάχιστον να απομακρύνουν τα ζώα τους.
Οι κάτοικοι μετακινούν τρόφιμα και νερό με ένα αυτοσχέδιο σύστημα που δημιούργησαν με σχοινιά και κουβά, ενώ οι νεότεροι έχουν δημιουργήσει υποτυπώδη γέφυρα με κορμούς δέντρων. Πολλά χωριά παραμένουν αποκομμένα: Το χωριό Δρακότρυπα, το χωριό Βασούλα, η Οξυά και τα χωριά της δυτικής Αργιθέας, όπου μια γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ελικόπτερο. Περίπου 50 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο, στο παλιό Δημαρχείο, στα Μεγάλα Καλύβια, γιατί το νερό υποχώρησε. Πλέον στην πλατεία του χωριού δεν υπάρχει νερό, όμως η περιοχή είναι μία απέραντη λίμνη και πολλά σπίτια έχουν καταρρεύσει. Δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχει ηλεκτρικό, δεν υπάρχουν τηλεπικοινωνίες.
Κακοκαιρία Daniel: Τριάντα εγκλωβισμένοι στο Κεραμίδι Τρικάλων
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Κεραμίδι Τρικάλων που είναι βυθισμένο μέσα στα νερά και στις λάσπες, υπάρχουν περίπου 30 άτομα εγκλωβισμένα στην εκκλησία και κάνουν έκκληση για βοήθεια.
Στο χωριό της Φαλάνης υπάρχουν δρόμοι και σπίτια πλημμυρισμένα με νερά και λάσπες. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, στο συγκεκριμένο σημείο τα νερά σιγά – σιγά αρχίζουν να ανεβαίνουν. Από χθες έχουν πλημμυρίσει αρκετά σπίτια ενώ ο αντιπρόεδρος της κοινότητας έκανε έκκληση στους κατοίκους μέσω της ΕΡΤ να φύγουν.
Βιβλική καταστροφή στον Παλαμά
Εικόνα απόλυτης καταστροφής στον Παλαμά όπου συνεχίζονται οι έρευνες διάσωσης αλλά και εντοπισμού αγνοουμένων. Υπάρχουν αρκετά σημεία αποκλεισμένα και σπίτια τα οποία έχουν καταρρεύσει από τους χειμάρρους. Σήμεραείναι η πρώτη μέρα που αρκετοί κάτοικοι επιστρέφουν για να δουν σε τι κατάσταση βρίσκονται τα σπίτια τους.
Η περιοχή παραμένει χωρίς ηλεκτροδότηση και οι κάτοικοι παίρνουν νερό και τρόφιμα από από τα σωστικά συνεργεία.
Στο γήπεδο του Αστέρα Καρδίτσας προσγειώνονται τα εναέρια μέσα και φέρνουν ανθρώπους από διάφορα χωριά. Τις τρεις τελευταίες ημέρες έχουν διασωθεί περισσότεροι από 500 άνθρωποι. Οι διασωθέντες δέχονται τις πρώτες βοήθειες από γιατρούς του νοσοκομείου αλλά και από εθελοντές ενώ όσοι χρειάζονται νοσηλεία μεταβαίνουν στο νοσοκομείο της Καρδίτσας.
Από τη Μηλίνα του Πηλίου η δημοσιογράφος Χριστίνα Τοπούζη τόνισε ότι είναι μία από τις περιοχές η οποία έχει υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές λόγω της κακοκαιρίας και της σφοδρής βροχόπτωσης.
Οι κάτοικοι μιλώντας για τις στιγμές που έζησαν ανέφεραν ότι τουλάχιστον 40 οχήματα την ημέρα της κακοκαιρίας παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά όπως και κομμάτι μιας γέφυρας η οποία είναι μέσα στη θάλασσα.
Στην περιοχή η λάσπη φτάνει ακόμη και μέχρι το 1 μέτρο ενώ κάποιοι δεν έχουν ακόμα πρόσβαση στα καταστήματά τους αλλά και στα σπίτια τους.
Στην ανατολική πλευρά του Πηλίου υπάρχουν σημεία που παραμένουν αποκομμένα λόγω των πολύ σοβαρών ζημιών που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο.
Ειδήσεις σήμερα
Κακοκαιρία Daniel: Γιατί «φούσκωσε» και απειλεί ο Πηνειός – Τι λέει στον ΕΤ ο Αθανάσιος Λουκάς
Καζίνο: Γυρίζει η μπίλια στην αγορά – Ποιοι οι νέοι παίκτες