Ξεκινώντας από τον Ιανό που αποτελεί πλέον το μέτρο σύγκρισης φαίνεται πως εξελίχθηκε η πλημμύρα στο νομό Καρδίτσας.
Στις 06/09 με μπλε χρώμα φαίνεται η 1η επέλαση του Daniel, που κατέκλυσε 118.700 στρέμματα.
Την επόμενη ημέρα στις 07/09 με γαλάζιο χρώμα είναι η κορύφωση με δραματική αύξηση όπου η κατακλυσμένη περιοχή αυξήθηκε και ανήλθε σε 430.260 στρέμματα.
Στις 10/09 φαίνεται με σκούρο μπλε χρώμα ότι αρχίζει η υποχώρηση των υδάτων και η πλημμυρισμένη περιοχή είναι πλέον μειώνεται 321.658 στρέμματα ενώ στις 12/09 περαιτέρω συρρίκνωση στα 80.194 στρέμματα.
Τέλος αποτυπώνεται αναλυτικά και το υδρογραφικό δίκτυο και προκύπτει πως τα περισσότερα θύματα του Daniel εντοπίστηκαν στην περιοχή της συμβολής των ποταμών , όπου το έδαφος λόγω γεωμορφολογίας είναι επίπεδο και διατηρεί στάσιμα νερά και είναι πλημμυρισμένο ως σήμερα. Η συντριπτική πλειονότητα των πλημμυρισμένων εκτάσεων είναι αγροτικές εκτάσεις σε ποσοστό 97,5%.
Κακοκαιρία Daniel: «Βουτηγμένος» στη λάσπη ο Βόλος – Για ένατη μέρα χωρίς πόσιμο νερό
Για να περπατήσει κανείς στους δρόμους του Βόλου , ακόμα και στο κέντρο του χρειάζεται μάσκα γιατί η λάσπη , με ότι περιέχει, μπαίνει στα ρουθούνια.
Για ένατη ημέρα χωρίς πόσιμο νερό παραμένει το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, εξαιτίας της θεομηνίας από την κακοκαιρία Daniel και της ολοσχερούς σχεδόν καταστροφής του υδροδοτικού δικτύου της πρωτεύουσας της Μαγνησίας, το οποίο και αποτελεί το μείζον πρόβλημα για την επαναφορά στην κανονικότητα.
Κακοκαιρία Daniel: «Βουτηγμένος» στη λάσπη ο Βόλος – Για ένατη μέρα χωρίς πόσιμο νερό
Για να περπατήσει κανείς στους δρόμους του Βόλου , ακόμα και στο κέντρο του χρειάζεται μάσκα γιατί η λάσπη , με ότι περιέχει, μπαίνει στα ρουθούνια.
Δρόμοι κεντρικοί “χάσκουν” , τα φρεάτια είναι “παγίδες” και τα βουνά της λάσπης… παραμερίστηκαν απλά δίπλα στα πεζοδρόμια.
Η δημοτική αρχή δεν εφαρμόζει ενιαίο πρόγραμμα ενημερώσεων και συντονισμού αλλά ούτε και η ΔΕΥΑΜΒ, για τις ώρες διανομής στο δίκτυο μη πόσιμου νερού , αλλά δεν ενημερώνει και και το πότε , θα καθαρίσει η πόλη, με αποτέλεσμα οι πολίτες να είναι ανενημέρωτοι.
Φωτογραφίες από gegonota.news:
Κακοκαιρία Daniel: Συγκλονιστική διάσωση μωρού από πλημμυρισμένο σπίτι – Ξέσπασε σε κλάματα η μητέρα του
Το μωρό φτάνει στα χέρια της μαμάς του, η οποία ξεσπά σε κλάματα και ανακουφίζεται μόλις πιάνει στα χέρια της το παιδί.
Ένα συγκλονιστικό βίντεο ήρθε στο φως της δημοσιότητας σήμερα από τη σελίδα «Φίλοι 8ης ΕΜΑΚ» στο Facebook. Το βίντεο δείχνει τις δραματικές ώρες διάσωσης ενός μωρού από σπίτι, το οποίο πλημμύρισε εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel.
Κακοκαιρία Daniel: Συγκλονιστική διάσωση μωρού από πλημμυρισμένο σπίτι
Στο βίντεο που, σύμφωνα με το grtimes.gr είναι τραβηγμένο στη Θεσσαλία, φαίνεται πως το νερό έχει φτάσει μέχρι τον θώρακα του διασώστη, καλύπτοντας όλη την είσοδο της πολυκατοικίας. Ενώ εκείνος είναι μέσα στο νερό, προχωρά προς τη σκάλα για να πάρει το ήρεμο μωράκι στα χέρια του. Αυτό κάθεται ήσυχο, ενώ στη βάρκα που είναι στην πόρτα της πολυκατοικίας, περιμένει η μητέρα του.
Το μωρό φτάνει στα χέρια της μαμάς του, η οποία ξεσπά σε κλάματα και ανακουφίζεται μόλις πιάνει στα χέρια της το παιδί.
Δείτε το ανατριχιαστικό βίντεο:
Με ποια αντιπλημμυρικά έργα μπορεί να θωρακιστεί η Θεσσαλία – Στασινός, Μπαρδάκης και Διακάκης μιλούν στον «Ε.Τ.»
Η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων που θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής είναι η μόνη λύση για να μην υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες και τέτοιου μεγέθους καταστροφές όπως αυτές στη Θεσσαλία μετά από κάθε έντονο καιρικό φαινόμενο.
Κατά γενική ομολογία, η κακοκαιρία «Daniel» ήταν ακραία, οι όγκοι νερού που καταγράφηκαν τεράστιοι, ενώ τα συντρίμμια που άφησε πίσω της ακόμη δεν έχουν υπολογιστεί. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, η χώρα θα πρέπει και στο σκέλος των πλημμυρών να στοχεύσει στην πρόληψη και όχι στην αποκατάσταση έπειτα από κάθε τραγικό συμβάν.
Όπως εξηγεί στον «Ελεύθερο Τύπο» ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, «πρόκειται πράγματι για ένα ακραίο φαινόμενο, ωστόσο πρέπει να ειπωθεί ότι τα έργα που έγιναν μετά τον “Ιανό” δεν ήταν νέα έργα, αλλά αποκατάσταση των παλιών».
Ερωτηθείς για το τι θα μπορούσε να γίνει έτσι ώστε η επόμενη κακοκαιρία να μη μας βρει απροετοίμαστους, σημείωσε πως «πρέπει να γίνουν έργα ανάσχεσης, που καθυστερούν ή σταματάνε τη ροή του νερού ψηλά στο βουνό. Πρέπει να γίνουν 4 – 5 μεγάλα φράγματα και κάποια μικρά παρακάτω ώστε να μειώνεται η ταχύτητα που κατεβαίνει το νερό και να προλαβαίνει να διοχετεύεται στη θάλασσα, αν είναι καθαρός ο Πηνειός, και εκεί θα λυθεί το πρόβλημα. Όσο δεν λύνεται το θέμα πάνω, ό,τι έργα και να κάνουμε, μόλις χτυπήσει ο μισός “Daniel”, χαλάνε πάλι. Πρέπει κάπως να γίνει ένας σχεδιασμός ώστε ψηλά στα ορεινά να αρχίσει να ρυθμίζεται η ροή», τόνισε και συμπλήρωσε πως «τα έργα αυτά θέλουν περίπου πέντε χρόνια για να γίνουν».
Σύμφωνα με τα όσα είπε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Διακάκης, «εκ του αποτελέσματος τα αντιπλημμυρικά έργα που είχαμε δεν ήταν επαρκή, ωστόσο πρόκειται για ένα τόσο ακραίο φαινόμενο που αμφιβάλλω αν ο όποιος σχεδιασμός, τα όποια έργα θα είχαν πάει καλά.
Επομένως, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι σε αυτό το συγκεκριμένο φαινόμενο, εξαιτίας του πολύ μεγάλου όγκου βροχής που κατέβασε, δεν μπορεί κανείς να εστιάσει στα έργα και αν ήταν τα ενδεδειγμένα. Βλέπουμε αστοχίες και προκύπτει η ανάγκη να επανασχεδιάσουμε πώς φτιάχνουμε έργα και πώς παρεμβαίνουμε στα πλημμυρικά πεδία».
Έχουν «ευθύνη» οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στο σκέλος των αυθαίρετων κτισμάτων; Όπως είπε «είναι ακόμα νωρίς για να έχουμε συνολική εικόνα, ωστόσο η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι αυθαίρετες κατασκευές και οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις δεν έχουν παίξει ρόλο στη συγκεκριμένη περίπτωση, γιατί όλος ο θεσσαλικός κάμπος είναι καλυμμένος από νερό. Οπότε, δεν είναι θέμα μίας στένωσης σε ένα ρέμα ή αν ένα τεχνικό έργο ήταν άστοχο ή προβληματικό, εδώ μιλάμε ότι πλημμύρισε όλος ο Κάμπος».
Ερωτηθείς για το αν άλλες περιοχές της χώρας θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αντίστοιχές εικόνες με αυτές στη Θεσσαλία, σημείωσε ότι εν δυνάμει όλη η Ελλάδα κινδυνεύει σε τέτοια ακραία φαινόμενα, δεν έχει να κάνει με παθογένεια περιοχής. Είναι περισσότερο θέμα πού θα βρεθεί η «καταιγίδα» και θα δώσει αυτές τις επικίνδυνες καταστάσεις.
Μετά από κάθε φυσική καταστροφή, η ανάληψη των ευθυνών δεν είναι κάτι που συμβαίνει εύκολα, αντίθετα οι δήμοι τις επιρρίπτουν στις περιφέρειες και εκείνες με τη σειρά τους στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Η αλήθεια φαίνεται πως είναι κάπου στη μέση, δεδομένου ότι κάποια έργα είναι αρμοδιότητας των δήμων, άλλα των περιφερειών και άλλα του υπουργείου Υποδομών. Ωστόσο, παραμένει αδιευκρίνιστο με ποια οικονομικά κριτήρια ή χαρακτηριστικά κατατάσσονται με κεντρική ή τοπική ευθύνη.
«Συνήθως τα πιο μεγάλα έργα γίνονται από το υπουργείο. Αλλά δεν υπάρχουν κριτήρια. Εξαρτάται από το ποιος έχει ωριμάσει τις μελέτες, ποιος τα δημοπρατεί, ποιος έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση. Λείπει ο συνολικός σχεδιασμός», προσθέτει ο κ. Στασινός.
Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι ότι εντός Νοεμβρίου θα είναι έτοιμο το «Μητρώο Υποδομών». Οπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, μετά τις εκλογές θα ζητηθεί από δήμους και περιφέρειες να δηλώσουν τα έργα ανά περιοχή. «Οταν τα έργα δηλωθούν, θα μπορεί ο κάθε πολίτης να βλέπει σε τι κατάσταση είναι, τι συντηρείται και ποιος έχει την ευθύνη για κάθε έργο», κατέληξε.
Δρ Βασίλης Μπαρδάκης: «Δεκαπλάσιο κόστος για να αντέχουν “Ντάνιελ” οι γέφυρες»
«Η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην αποτροπή των καταστροφών», είπε στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, δρ Βασίλης Μπαρδάκης, με αφορμή τις ανυπολόγιστες ζημιές που προκάλεσε στη Θεσσαλία η κακοκαιρία «Daniel». Τόνισε ότι μόλις αποτραβηχτούν τα νερά θα πρέπει να γίνει έλεγχος όλων των πλημμυρισμένων οικημάτων.
Κλιμάκια αποτελούμενα από στελέχη της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών και εθελοντών μηχανικών θα εξετάσουν όλα τα οικήματα. «Ηδη από τις φωτογραφίες βλέπουμε ορισμένα σπίτια να έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, οι οποίες ακόμη δεν γνωρίζουμε αν μπορούν να επιδιορθωθούν. Θα πρέπει να εξεταστεί η γενική ευστάθεια των ακινήτων και μετά από έρευνα και ανάλυση θα κριθεί αν θα κατεδαφιστούν ή θα επισκευαστούν. Θα πρέπει να εξεταστεί αν υπάρχει πρόβλημα και με το έδαφος πάνω στο οποίο υπάρχουν κτίρια. Υπάρχουν λύσεις για βελτίωση του εδάφους, αλλά όπως είναι φυσικό ανεβάζουν το κόστος της επισκευής», ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά τις υποδομές, είπε πως ακόμη και αν είχαν γίνει με τον καλύτερο τρόπο και σχεδιασμό, θα υπήρχαν αστοχίες, καθώς επρόκειτο για ένα εξαιρετικά ακραίο φαινόμενο με απίστευτα ύψη βροχής. «Ενδεχομένως κάποιες σύγχρονες γέφυρες στην εθνική οδό να άντεχαν. Αλλά από ό,τι είδαμε υπήρξαν πολλές ζημιές σε δρόμους και γέφυρες. Του Ξηριά στον Αλμυρό άντεξε, αλλά υπήρξε πρόβλημα με τις επιχωματώσεις», ανέφερε. Στην ερώτηση τι πρέπει να γίνει για να αποφευχθούν παρόμοιες μελλοντικές καταστροφές και ζημιές, εκτίμησε πως η λύση βρίσκεται στην αποτροπή των καταστροφών. «Πρέπει να γίνουν φράγματα και ταμιευτήρες νερού, οι οποίοι θα μπορούν να αξιοποιηθούν και για αντιπλημμυρική θωράκιση.
Η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να βρει τρόπους να περιορίσει το ενδεχόμενο πλημμυρών. Και θα πρέπει να το κάνει άμεσα. Διότι η κλιματική κρίση είναι παρούσα», είπε. Τέλος, υποστήριξε πως αν οι κατεστραμμένες γέφυρες κατασκευαστούν ξανά με την προϋπόθεση να αντέχουν σε καταιγίδες «Daniel+», τότε ενδεχομένως το κόστος να διπλασιαστεί!
Κακοκαιρία Daniel: 7 χωριά χωρίς οδική πρόσβαση
Πηνειάδα, Κεραμίδι, Βλοχός, Μεταμόρφωση, Μαραθέα, Κόρδα, Κοσκινάς. Επτά χωριά του Νομού Καρδίτσας παραμένουν χωρίς οδική πρόσβαση μία εβδομάδα μετά το «σαρωτικό» πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel». Η πρόσβαση σε αυτούς τους οικισμούς και σε ακόμα 14 που χτυπήθηκαν από τα έντονα φαινόμενα αποτέλεσε βασικό θέμα συζήτησης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Δένδια, του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκου, και όλων των αρμόδιων φορέων.
Είναι ενδεικτικό ότι στο ορεινό δίκτυο των Τρικάλων προς Ασπροπόταμο ο εφοδιασμός γίνεται μόνο με ελικόπτερο. Εκτός από την παροχή βοήθειας, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο τέθηκαν επί τάπητος τα άμεσα έργα που θα πραγματοποιηθούν γαια την άντληση των υδάτων και τις διανοίξεις δρόμων γύρω από τα 21 χωριά της Θεσσαλίας που έχουν υποστεί τα μεγαλύτερα πλήγματα.
Χθες το πρωί, δύτες πραγματοποίησαν επιχειρήσεις στο βυθό της θάλασσας ανοιχτά από τα χωριά του Πηλίου αναζητώντας ίχνη αγνοουμένων. Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή εξακολουθεί να αγνοείται ένα ζευγάρι Αυστριακών, 35 περίπου χρόνων. Οι οικισμοί Μαραθέα, Κόρδα, Κοσκινά, Ψαθοχώρι, Καλογριανά και Πεδινό έχουν ερευνηθεί στο σύνολό τους, ενώ στον Παλαμά, στους Σοφάδες και στα Μεγάλα Καλύβια μέχρι στιγμής πραγματοποιούνται απαντλήσεις υδάτων.
Κακοκαιρία Daniel: «Τα σπίτια με πλιθιά είναι ήδη διαγραμμένα» – O Λέκκας για τις καταστροφές στη Θεσσαλία
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ μιλώντας στην ΕΡΤ εκτίμησε ότι όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος των Αρχών, θα είναι πολλά τα σπίτια που δεν θα μπορούν να ξανακατοικηθούν.
Όλα τα πλίθινα σπίτια που υπήρχαν στις πληγείσες περιοχές θα πρέπει να τα ξεγράψουμε, λέει ο Ευθύμης Λέκκας μιλώντας για την καταστροφή στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία Daniel.
Κακοκαιρία Daniel: «Τα σπίτια με πλιθιά είναι διαγραμμένα» – O Λέκκας για τις καταστροφές
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ μιλώντας στην ΕΡΤ εκτίμησε ότι όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος των Αρχών, θα είναι πολλά τα σπίτια που δεν θα μπορούν να ξανακατοικηθούν.
Ο κ. Λέκκας είναι απαισιόδοξος με την επόμενη μέρα για τον θεσσαλικό κάμπο, τον Βόλο, το Πήλιο κι όλες τις πληγείσες περιοχές τονίζοντας ότι τα «προβλήματα που θα προκύψουν από τις καταστροφές της κακοκαιρίας Daniel θα είναι τεράστια».
Ζημιές σε μη δομικά στοιχεία
Όσον αφορά στα κτήρια που έχουν κατασκευαστεί με οπλισμένο σκυρόδεμα, θεωρείται δεδομένο ότι έχουν υποστεί ζημιές κυρίως σε μη δομικά στοιχεία. Πολλά θα είναι τα προβλήματα και πιθανώς και σε πολλές περιπτώσεις και μη αναστρέψιμα σε σπίτια και ξενοδοχεία στο Πήλιο, όπου πολλά εξ αυτών είναι πετρόκτιστα. «Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις τυπολογίας κτηρίων που έχουν υποστεί ζημιές. Στο Πήλιο έχουμε μία άλλη κατηγορία όπου είναι η πιο σημαντική και αφορά στην αφαίρεση της υποστήριξης στα θεμέλια του κτηρίου. Γι’ αυτό βλέπουμε κτήρια τα οποία να έχουν ανατραπεί ή να έχουν πάθει σημαντικές βλάβες».
Ο υδροφόρος ορίζοντας απειλεί όλο τον κάμπο
Όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας, ο υδροφόρος ορίζοντας που έχει ανέβει στην επιφάνεια του εδάφους, ενώ πριν ήταν στα 30 ή ακόμα και στα 100 μέτρα, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα κι ενδεχομένως θα προκαλέσει προβλήματα στατικότητας σε κτήρια που δεν έχουν υποστεί ζημιές.
Ειδικότερα, όπως είπε, ορισμένοι γεωλογικοί σχηματισμοί, όπως ο άργιλος, που είναι κοινοί στο θεσσαλικό κάμπο, όταν απορροφήσουν νερό διογκώνονται.
«Εάν έχουμε διόγκωση του εδάφους θεμελίωσης, το κτήριο υφίσταται βλάβες στατικής επάρκειας», είπε χαρακτηριστικά.
Όσα είπε ο κ. Λέκκας για τα προβλήματα της θεομηνίας
Τεράστιο πρόβλημα αν δεν γίνει σωστά η χαρτογράφηση
Ο κ. Λέκκας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας ότι αν δεν γίνει σωστά κι ολοκληρωμένα η καταγραφή των ζημιών, η κατάσταση θα είναι μη διαχειρίσιμη.
«Θα πρέπει να γίνει άμεσα μία χαρτογράφηση συνολικά της περιοχής που επλήγη σε σχέση με το φαινόμενο. Θα πρέπει να γίνει ένα σύστημα με γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, με δορυφορικές πληροφορίες και εικόνες, έτσι ώστε να έχουμε αποτυπωμένη όλη την καταστροφή. Έχουμε τα εργαλεία και την τεχνογνωσία. Όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να αποτυπώσουν με πολύ μεγάλη ακρίβεια όλη την περιοχή, έτσι ώστε να δούμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο, τα αίτια, τις επιπτώσεις του φαινομένου στον αγροτικό και στον οικιστικό τομέα», συμπλήρωσε.
Μάλιστα ο κ. Λέκκας τόνισε ότι η καταγραφή πρέπει να γίνει μέσα σε έναν μήνα γιατί διαφορετικά θα δρούμε αποσπασματικά. Συμπλήρωσε ότι οι επιστήμονες θα πρέπει έχουν γενική εικόνα ανά περιοχή, ανά χωριό, ανά μονάδα.
Ειδήσεις σήμερα
Blue Horizon: Σοκάρουν οι νέοι διάλογοι – Ορκίστηκαν ομερτά, «σε κανέναν κουβέντα παιδιά» [βίντεο]