Ο κ. Λαγουβάρδος σημείωσε πως οι υψηλές θερμοκρασίες θα παραμείνουν πάνω από μεγάλο τμήμα των Βαλκανίων καθώς και στη χώρα μας από την Τετάρτη και μετά, γι’ αυτό και θα έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. «Μάλλον θα είναι η πιο ζεστή περίοδος», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε το καλοκαίρι του 2021, όπου εκτός από τις πυρκαγιές, είχαμε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία πολλών πολιτών, αλλά και στην αγροτική παραγωγή.
Επίσης, υπογράμμισε ότι και «χωρίς να έχουμε μελτέμια μπορούμε να έχουμε μεγάλες πυρκαγιές, όπως έγινε και το 2021 σε Εύβοια και Βαρυμπόμπη στις αρχές Αυγούστου. Δυστυχώς θα έχουμε παρατεταμένη διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασία, και η νεκρή καύσιμη ύλη που βρίσκεται πάνω στο έδαφος, όπως πευκοβελόνες, μικρά κλαδάκια ξεραίνονται πάρα πολύ γρήγορα και είναι πολύ εύκολο με χαμηλής έντασης άνεμο να προκληθεί πυρκαγιά».
«Ελπίζω να αποφύγουμε κάτι παρόμοιο και φέτος. Οι μετεωρολογικές συνθήκες όμως είναι πολύ κακές για τις δασικές πυρκαγιές, πολύ κακές για την ανθρώπινη υγεία λόγω της παρατεταμένης διάρκειας και επίσης είναι η αρχή σχετικά του καλοκαιριού. Δεν είμαστε μαθημένοι σε αυτές τις θερμοκρασίες. Όλο αυτό επιβαρύνει περισσότερο την υγεία και φυσικά και την αγροτική παραγωγή που δυστυχώς δεν είχε το 2021 που είχε πληγεί από την παρατεταμένη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών μας.
Ο κ. Λαγουβάρδος τόνισε «από την Τετάρτη και για μια εβδομάδα θα είναι μια δύσκολη περίοδος που πρέπει να προσέξουμε τουλάχιστον για την ανθρώπινη υγεία. Να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Θέλει προσοχή. Με τον καύσωνα δεν παίζουμε. Το επαναλαμβάνω είναι το πιο θανατηφόρο καιρικό γεγονός. Είναι ύπουλος κίνδυνος γιατί δεν κάνει θόρυβο όπως οι θύελλες και οι καταιγίδες όμως προκαλεί πάρα πολλά προβλήματα».
Άρα καταλαβαίνετε ότι ο χάρτης που είχαμε πριν από λίγο με το δείκτη επικινδυνότητας για πυρκαγιές το βλέπουμε εδώ, ο οποίος σήμερα είναι σε μέτρια κατάσταση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας Θα είναι κόκκινος το επόμενο διάστημα.
Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, είπε πως είναι φυσιολογικό να έχουμε καύσωνες το καλοκαίρι και είχαμε διαχρονικά, ωστόσο τώρα αυξάνεται η συχνότητά τους, και η διάρκειά τους. Ο κ. Λαγουβάρδος σημείωσε πως δεν μπορεί να αποδώσει την ύπαρξη καύσωνα μέσα στον Ιούλιο, στην κλιματική αλλαγή. Το γεγονός όμως ότι ο Ιούνιος ήταν ο πιο θερμός μήνας σε όλη την Ευρώπη, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε δυτικές περιοχές, αυτό συνδέεται με την κλιματική αλλαγή και δυστυχώς αναμένεται να ενταθούν, όπως τόνισε.
Ειδήσεις σήμερα
Άγιο Όρος: Θρίλερ με τη φωτιά – Προστέθηκαν άλλα δύο καναντέρ στην μάχη της κατάσβεσης
ΕΥΠ: Επιχείρηση… SOC απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις
Πανελλήνιες 2023: Συμβουλές για την συμπλήρωση του Μηχανογραφικού