Η «ψυχρή λίμνη» είναι ένα φαινόμενο που θα μας ταλαιπωρήσει καθώς σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη μπορεί να μας προστατέψει από καύσωνες, όμως δημιουργεί επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης με ανάρτησή του στο facebook εξηγεί τι είναι η «ψυχρή λίμνη» και πως θα επηρεάσει τη χώρα τις επόμενες ημέρες.
Η ανάρτηση του κ.Μαρουσάκη έχει ως εξής: Με την αστάθεια να συνεχίζει να ταλαιπωρεί πολλές περιοχές της χώρας μας, θα κυλήσουν και οι τελευταίες ημέρες της τρέχουσας εβδομάδας με το Σάββατο και την Κυριακή να είναι δύο ημέρες με αρκετά έντονο καιρικό ενδιαφέρον.
Αιτία γι αυτή την εξέλιξη είναι μια νέα διαταραχή που θα κατηφορίσει προς τα μέρη μας από τα βόρεια Βαλκάνια και η οποία θα αποκοπεί από την γενικότερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία προκαλώντας αυτό που ονομάζουμε στην Μετεωρολογία φαινόμενο της “ψυχρής λίμνης”.
Στον πρώτο μας χάρτη αποτυπώνεται η ψυχρή λίμνη έτσι όπως καταγράφεται από τους χάρτες μέσης και ανώτερης ατμόσφαιρας και που στην ουσία εμποδίζει τις πολύ θερμές αέριες μάζες να φτάσουν μέχρι και την περιοχή μας οθώντας τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες προς μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη της Γηραιάς ηπείρου.
Επικίνδυνος καιρός
Το Καλοκαίρι της “ψυχρής λίμνης” λοιπόν (τουλάχιστον μέχρι και τώρα) μπορεί να μας προστατεύει από τους καύσωνες, δημιουργεί όμως επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Μια ακραία καταιγίδα έπληξε χτες την πόλη της Θεσσαλονίκης και γενικότερα την ευρύτερη περιοχή όπου σε λίγη ώρα πέσανε πολλοί τόνοι νερού προκαλώντας πολλά προβλήματα. Και δυστυχώς ίσως έχουμε επανάληψη τέτοιων ακραίων καιρικών φαινομένων μέχρι και τις πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας με πιο επικίνδυνη ημέρα προγνωστικά τουλάχιστον, το Σάββατο.
Στον δεύτερο χάρτη μας αποτυπώνονται τα ύψη βροχής που προβλέπονται για το ερχόμενο Σάββατο με τις συστάσεις για άλλη μια φορά να μας υπενθυμίζουν ότι όταν εκδηλώνονται τέτοια φαινόμενα προστατευόμαστε και δεν υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας.
Καταιγίδες αλλά και υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς
Μπορεί οι ψυχρές λίμνες να κάνουν πιο υγρή και πιο δροσερή την ατμόσφαιρα, παρόλα αυτά καθώς αυτές απομακρύνονται νοτιοανατολικότερα ενισχύουν επικίνδυνα τους βόριάδες μέσα στο Αιγαίο (τρίτος χάρτης), αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Το είδαμε αυτό τις τελευταίες ημέρες στις Κυκλάδες και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Ειδήσεις σήμερα
ΕΝΦΙΑ-Διορθώσεις στο Ε9: Τα 7 SOS για τους ιδιοκτήτες ακινήτων